Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“

Marcelo Bielsa





Začátky



http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven

Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se, že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys. Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven

Poté, co zjistil, že v hráčské kariéře velkou díru do světa neudělá, rozhodl se stát se trenérem.  V roce 1982 se, díky kontaktům svého bratra, stal trenérem univerzitního týmu v Buenos Aires. Přesto, že byl pouze o pár let starší než jeho svěřenci, získal si jejich respekt. Sledoval přes 3 000 hráčů a z nich vybral tým, který čítal 20 členů. Největším úspěchem byla remíza proti rezervě Bocy Juniors. Následně ho najmul Newell´s jako mládežnického trenéra a skauta.
V rámci mládežnického programu rozdělil Bielsa Argentinu na 70 částí a během tří měsíců je ve svém Fiatu 169 objel. Díky tomuto programu objevil například Gabriela Batistutu nebo Mauricia Pochettina. V roce 1990 dostal příležitost trénovat první tým Newell´s. Byl znám jako introvert s výbornými analytickými schopnostmi. Sbíral stovky videokazet se záznamy zápasů a sledoval je do noci. Ovlivnil ho například Rinus Michels či Johan Cruyff. Začal praktikovat rozestavení 4-3-3, které přecházelo do 3-4-3. Vyžadoval po hráčích vysoké napadání a hru ve vysokém tempu. Důkladně studoval soupeře, a poté dával hráčům přesné informace. 

https://www.planetanewells.com/wp-content/uploads/2018/08/Marcelo-Bielsa-1990.jpg

Napadání jeho týmu bylo tak účinné, že dokonce vyžadoval po svém brankáři, aby kopal výkopy úmyslně do autu, aby pak jeho tým napadal protivníka, získal míč a mohl jít ihned to útoku.

„Každý trénink pod ním byl odlišný, žádný se nikdy neopakoval. Šel bych na něj klidně hned po návratu z reprezentačního srazu. Tak dobré byly.“  
Gerardo Martino

Tréninky vypadaly následovně:
Pondělí: Pozápasové volno
Úterý: Kondiční trénink
Středa dopoledne: Kondiční trénink
Bielsa v tomto období sledoval videa protivníků.
Středa odpoledne: Taktický trénink včetně ukázek na videu
Čtvrtek: Tréninkový zápas, krátký, ale v zápasovém tempu. Hráči byli rozděleni na dva týmy, z nichž jeden se snažil hrát stylem jako jejich příští soupeř.
Pátek: Bielsa hráče připravoval na útočné a obranné situace. Detailně jim předváděl momenty, které mohou nastat a jak a kde se mají pohybovat. Hráči museli podstupovat až 120 obranných a 120 útočných situací.

Bielsa strávil jako hlavní kouč Newell´s dvě sezony, připsal si ligový titul a dostal se do finále Copa Libertadores, kde podlehl Sao Paulu. Vítěznou penaltu vstřelil jistý Cafú. V roce 1992 se rozhodl rezignovat. Hráči se ho snažili přesvědčit, aby zůstal, leč neúspěšně. Není náhodou, že hodně jeho svěřenců se v budoucnu stalo trenéry, například Eduardo Berizzo, Gerardo Martino či Mauricio Pochettino. 

https://www.planetanewells.com/wp-content/uploads/2018/08/Bielsa-1990.jpg

V roce 2008 byl po Bielsovi pojmenován stadion v Rosariu a o 6 let později Bielsa věnoval 2 miliony dolarů na zlepšení tréninkových zařízení.

Mexiko (1993 - 1997)


Po konci v Newell´s se Bielsa vydal do Mexika. Argentinský trenér César Luis Menotti doporučil Bielsu prezidentu Atlasu Guadalajara Fernandu Acostovi.
„Je ideální. Ačkoli je pravdou, že je trochu šílený“
Fernanda Acostu to přesvědčilo a vydal se do Rosaria. Nenabídl Bielsovi roli trenéra, nýbrž fotbalového ředitele, který by měl za úkol vybudovat mládežnický systém a mladíky trénovat. Argentinský trenér se rozhodl odcestovat do Mexika, kde strávil měsíc sledováním zápasů mládeže. 
V červenci 1992 se Bielsa vrhl do práce a vytvořil systém, který stále funguje v 92 městech po celém Mexiku. Do roku 2010 byl Atlas Guadalajara považován za tým s nejlepší mládeží. Když hrálo Mexiko na šampionátu v roce 2006 proti Argentině, 8 z 11 hráčů základní sestavy bylo objeveno nebo trénováno Bielsou v Mexiku, například Rafa Marquéz, Pavel Pardo, Oswaldo Sánchez nebo druhý nejlepší střelec v historii Mexika Jared Borgetti. Aby Bielsa zajistil, že bude dokonale připraven, četl knihy o historii a kultuře Mexika. Soused Marcela Bielsy, Ernesto Urrea, vzpomíná: “Myslím, že věděl o historii Mexika víc než já.“

Nikdy jsem neviděl nikoho, kdo by jedl tolik jako Marcelo Bielsa. Když přišel do restaurace, objednal si všechna jídla, aby je mohl ochutnat,“ vzpomíná dále.

V roce 1993 byla Bielsovi svěřena role hlavního trenéra. Po jedné sezóně se však chtěl vrátit do bývalé pozice, ale byl přemluven, aby zůstal hlavním koučem. Bielsa se obával, že tým není dostatečně silný a výsledky a výkony se začaly zhoršovat. Začal býti úzkostlivý a pociťoval vyčerpání, zatímco jeho tým začal vykazovat známky vyhoření. Toto ho pronásleduje celou kariéru. V lednu 1995 skončil.

To samé léto byl osloven dalším mexickým klubem – Américou. Poté, co si vyžádal záznamy všech zápasů klubu za poslední 2 roky, se ujal práce. Začal dobře, América byla v horní polovině tabulky. Klub byl však vlastněn TV magnáty a prezident klubu po Bielsovi chtěl, aby poskytoval rozhovory pouze jejich reportérům. Bielsa s tímto přístupem nesouhlasil a dostal se kvůli tomu do sporu s vedením. Po sérii 3 prohraných zápasů v řadě byl vyhozen. V této době vznikl Bielsův odpor k dávání rozhovorů. Odpor se ale nevztahuje k tiskovým konferencím. Na těch se ho novináři mohli ptát na cokoliv, Bielsa bez okolků a detailně odpovídal.  Rekordní tisková konference dokonce trvala přes 4 hodiny.

Po tomto nepovedeném angažmá se Bielsa vrátil do pozice, která mu svědčila více, stal se opět fotbalovým ředitelem v Atlasu, kde vydržel až do roku 1997, kdy se stal manažerem Vélezu Sarsfield v rodné Argentině. V lednu 2019 se stal trenérem reprezentace Mexika jeho bývalý svěřenec – Gerardo Martino. 

Vélez Sarsfield (1997 - 1998)


Marcelo Bielsa si na přijímací pohovor přinesl 51 videokazet, na kterých ukázal, jak by mohl tým zlepšit. Poté, co práci získal, požadoval, aby jeho pracovna obsahovala počítač, na kterém by mohl pracovat s videozáznamy. Na tuto dobu se jednalo o velmi pokrokový požadavek. Podepsal smlouvu na 1 rok a rozhodl se, že ji, po sezóně, ve které získal s Vélezem titul, neprodlouží. Ve 38 zápasech si připsal pouhé 4 porážky!

Espanyol Barcelona (1998)


Po úspěchu v Argentině se vydal Bielsa okusit své první evropské angažmá, když podepsal smlouvu s Espanyolem Barcelona. Krátce po začátku sezony mu však bylo nabídnuto, aby se stal manažerem argentinské reprezentace. Bielsa tuto nabídku přijal a po sérii špatných výsledků svolil i Espanyol a uvolnil ho.

Argentinská reprezentace (1998 - 2005)


https://www.gettyimages.co.uk/detail/news-photo/marcelo-bielsa-the-argentina-football-coach-talks-to-his-news-photo/51502643

Na konci prvního tréninku rozdal Bielsa hráčům propisku a kousek papíru. Chtěl po nich, aby napsali, zda chtějí hrát vzadu se čtyřmi nebo se třemi obránci. Poté procházel odpovědi, „Se čtyřmi, se čtyřmi, se čtyřmi…Tohle jasně ukazuje, že preferujete hru se čtyřmi, ale já vám říkám, že od teď hrajeme vzadu se třemi. Nashle zítra,“ rázně prohlásil a odešel. Tímto gestem si získal hráče a přivedl je na svou stranu.

Trénink argentinského týmu:


Bielsa dělá vždy a vše naplno, potýká se ovšem s neschopností „vypnout“. Jedna z úspěšných technik, jak si oddechnout, je jít běhat. Ve 2 hodiny ráno. Do sluchátek si pouští o taktice, samozřejmě. Když v roce 1999 běžel v argentinském tréninkovém komplexu, byl natolik zaujatý poslechem, že neslyšel, jak na něj volají strážníci policie. Zastavil se, až když si všiml, že na něj míří zbraně a začal křičet: „Nestřílejte, já jsem Bielsa!“

Další historka se vztahuje k Diegu Simeonemu, když vyhrál v roce 2000 titul v Interu. Bielsa k němu promlouval: „Neuvědomuješ si, že nikdo, kromě fanoušků Interu, si to nebude pamatovat? Nemůžeš vaši hru nazývat fotbalem.“ Diego Simeone zůstal u podobného stylu hry i jako manažer.

V kvalifikaci na MS 2002 se Argentina prezentovala rozestavením 3-3-1-3, které se stalo synonymem pro Bielsu. V 18 zápasech prohrála pouze jednou, což Bielsovi vyneslo vítězství v anketě pro nejlepšího reprezentačního trenéra za rok 2001. 

Hra Argentiny pod vedením Marcela Bielsy:


Následný turnaj v Asii ale Argentině nevyšel, když skončila již ve skupině. Bielsa se odebral na několik týdnů mimo civilizaci. Poté, co načerpal síly, se opět vrátil a v roce 2004 dostal Argentinu do finále Copa América, kde podlehla na penalty Brazílii, ale především s ní získal olympijské zlato na OH v Aténách. Na konci roku se ale cítil vyčerpaný a rezignoval. V rámci procesu zotavení se zavřel do kláštera.
„Vzal jsem si s sebou všechny knihy, které jsem chtěl přečíst,“ vzpomíná. „Nevzal jsem si mobil a neměl jsem TV. Vydržel jsem tam tři měsíce, po kterých jsem začal mluvit sám se sebou. Začínal jsem být šílený.“

Chile (2007 - 2010)


http://static.t13.cl/images/sizes/1200x675/1528594998-000dv757721.jpg

V létě 2007 se ujal Bielsa reprezentace Chile, které mělo v mládežnických kategoriích mnoho talentovaných hráčů, například Alexise Sáncheze, Arturo Vidala či Garyho Medela, kteří získali bronzové medaile na MS U20 v Kanadě v roce 2007. Ano, jedná se o stejný šampionát, kde zářili například Martin Fenin či Luboš Kalouda.

O rok později se Bielsa rozhodl, že bude i trenérem výběru do 21 let a vydal se s týmem na mládežnický turnaj v Toulonu, kde se dostal až do finále, ve kterém podlehl Itálii. Po roce 2011, kdy Bielsa odešel od reprezentace, nebylo Chile zváno, protože nebylo bez argentinského trenéra již tolik atraktivní.  

V říjnu 2008 narazilo Chile s Bielsou na speciálního soupeře – Argentinu. Bielsovo rodiště a zemi, kterou Chile nikdy v soutěžním zápase neporazilo. Zápas skončil historickým vítězstvím 1:0 pro Chile, které zvládlo kvalifikaci a postoupilo na MS 2010. Vítězství v úvodním zápase nad Hondurasem znamenalo první vítězství Chile na MS od roku 1962. Chile postoupilo ze skupiny, aby následně vypadlo v osmifinále s Brazílií. Bielsa se rozhodl odejít na podzim 2010 po volbách předsedy chilské asociace.

V roce 2015 vyhrálo Chile šampionát Copa América poprvé v historii, navíc na domácí půdě. O rok později dokázalo vítězství obhájit. Kostra týmu byla tvořena hráči, jež dostali první příležitost pod Marcelem Bielsou. Jeho nástupcem byl Jorge Sampaoli, jenž byl zároveň o Bielsovým velkým obdivovatelem.

Poslední zápas na lavičce Chile:


„Současná generace nikdy neviděla národní tým takto hrát. Moje teorie je, že pro hodně lidí znamenala Bielsova přítomnost velkou změnu v jejich přístupu nejenom k fotbalu, ale i k životu.“
Armando Silva, spoluautor knihy Od Bielsy k Sampaolimu

Athletic Bilbao (2011 – 2013)


https://www.uefa.com/MultimediaFiles/Photo/competitions/Comp_Matches/01/79/46/52/1794652_w2.jpg

Na další štaci se vydal Bielsa do Španělska, konkrétně do Baskicka, kde podepsal dvouletý kontrakt s Athleticem Bilbao. Když dorazil v létě 2011 do Bilbaa, personál a hráči byli ohromeni, když se dozvěděli, že Argentinec viděl jejich posledních 55 zápasů, 42 z nich dokonce dvakrát.

Marcelo Bielsa dostal přezdívku El Loco – šílenec. Když byl jednou hráč Athleticu Iker Munian dotázán, zda je Bielsa vážně tak šílený, jak lidé říkají, odpověděl “Ne, je ještě šílenější“ 
Debut na lavičce si odbyl v přátelském utkání proti třetiligovému španělskému klubu Alzira. Před samotným zápasem kontaktoval Bielsa trenéra tohoto týmu s žádostí, aby mu poskytl informace o týmu, neboť o něm nemůže nic zjistit a hráči Athleticu od něj čekají, že bude připraven. Trenér Alziry mu poskytl analýzu svého týmu, Bielsa ji potom přednesl svému týmu, a své svěřence ohromil a získal na svoji stranu.

V sezóně 2011/12 skončil Athletic na 10. místě, ale úspěch zaznamenal v Evropské lize, když se dostal do finále, které ovšem prohrál s Atléticem Madrid vedeným Diegem Simeonem.
V osmifinále soutěže dostal Athletic těžkého soupeře – Manchester United se Sirem Alexem Fergusonem. V prvním zápase hraném na Old Trafford vedli Baskové překvapivě 2:0 a Ander Herrera vzpomíná. „Bielsa nás nenechal zastavit. Mysleli jsme, že chce hru zklidnit, ale ne. On chtěl přidat třetí a čtvrtý gól. Dokázal by se smířit s tím, kdybychom dostali branku z protiútoku, protože by to znamenalo, že jsme útočili. Je fotbalovým romantikem, který si myslí, že by měl být fotbal podívanou pro diváky. Naučil nás hrát fotbal, který nikdo z nás předtím nehrál. Nejoriginálnější osoba, kterou jsem kdy potkal. Fotbal ho potřebuje.“
Zápas nakonec Athletic vyhrál 3:2, domácí odvetu zvládl v poměru 2:1 a postoupil do dalšího kola. 

Venkovní zápas na Old Trafford: 


V následující sezóně skončil Athletic ještě o 2 pozice níže a prezident baskického celku se rozhodl neprodloužit Bielsovi smlouvu, která mu vypršela v červnu 2013.
 Zpočátku vás může otravovat jeho vytrvalost a odolnost vůči tomu, že nebere ne jako odpověď. Na konci ale zjistíte, že je génius.“
Fernando Llorente, bývalý hráč Athleticu Bilbao

Marcelo Bielsa, Ander Herrera, Fernando Llorente
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgP0desULcE-3cR2Im5BpWxeZK2T5V0WQi9jBNoMW7NjbdZUryWaLjuGQeTvxEO3pF8qwnieVJSyRFaf8D4QignPGmYh9ToqsxMjlEx0ZKZ0wVJch3A6l1q_B-m3vCpuAUfPGJdyAWr_m8/s1600/bielsa-athletic.jpg

Olympique Marseille (2014 – 2015)


Po roční pauze se El Loco vydal na své první angažmá do země, kde se nemluví španělsky a upsal se v létě 2014 francouzskému Marseille.

Benjamin Mendy
https://i2-prod.leeds-live.co.uk/sport/leeds-united/article14792910.ece/ALTERNATES/s615/GettyImages-460113844.jpg


Když poprvé oslovil hráče, ani jednou se neusmál,“ vzpomíná Benjamin Mendy. “Ale když mluvil o taktice, mohli jste vidět jeho vášeň. Mohli jste vidět, že žije pro fotbal, pro každý detail.“
Aby usnadnil vysvětlování pokynů hráčům, nechal si namontovat do golfového vozítka, které používal na tréninku, televizní obrazovku a tabuli, takže mohl kdykoli přijet na hřiště a hráčům ihned ukázat taktické záležitosti.

Marseille pod Bielsou přepínala mezi dvěma rozestaveními: 3-3-1-3 a 4-2-3-1 a v prosinci byla  na prvním místě tabulky. Na tým se snášela chvála ze všech stran. Tvrdá práce na tréninku se vyplácela a Bielsa opět dokazoval, že jeho týmy hrají pohledný fotbal.
Tréninkové jednotky jsou intenzivní, ale přínosné, technicky i takticky,“ říká André-Pierre Gignac. „Ví všechno do nejmenších detailů. Naučil nás skutečný fotbal.“ Hráči v Marseille ho obdivovali a následovali.

Marcelo Bielsa měl k dispozici od klubu pokoj v luxusním hotelu, ale přespával v kanceláři v tréninkovém centru. Tohle je další důkaz toho, že žije fotbalem 24 hodin denně. V novém roce ale Marseille došly síly a skončila na 4. místě se ztrátou dvou bodů na třetí Monako a šesti bodů na druhý Lyon. Dimitri Payet měl na kontě v lize 21 asistencí a Gignac stejný počet branek.

Právě Payet a Gignac, stejně tak jako další důležití hráči André Ayew nebo Gianelli Imbula, odešli v létě a nepřišla adekvátní náhrada. Poslední kapkou bylo dlouhé vyjednávání o novém kontraktu a Bielsa se po prvním zápase sezóny 2015/16 proti Caen, který skončil prohrou celku z jihu Francie, rozhodl odejít a vrátit se do Argentiny.

Sledování Bielsových zápasů je jako poslouchat Beethovenovu 9. symfonii. Tak perfektní a harmonické, že je to geniální.“
Jan Van Winckel, Bielsův asistent v Marseille

Okouzlení fanoušci Marseille:



Lazio (2016)


Po další roční pauze se rozhodl přijmout nabídku římského Lazia a 6. července 2016 podepsal smlouvu. Za další dva dny ale přišel šok. Bielsa rezignoval a nařknul klub, že mu nepřivedl slíbené hráče. Předtím, než se dohodl na smlouvě, mu totiž bylo od klubu slíbeno, že mu na začátek přípravy přivedou alespoň čtyři nové hráče, to se ale nestalo. 

https://a3.espncdn.com/combiner/i?img=%2Fphoto%2F2017%2F1129%2Fr296097_1296x729_16-9.jpg

Kvůli mému stylu trénování bylo důležité, abych měl ty čtyři hráče již na začátek přípravy,“ dodal k tomu Bielsa. A jak už to u Bielsy bývá, opět následovala roční pauza.


Lille (2017)


V červenci 2017 se vrátil do práce a ujal se OSC Lille. Ihned po příchodu oznámil 11 zkušeným hráčům, mezi kterými byl například i Rio Mavuba, že končí. První zápas Lille vyhrálo, ale ve druhém zápase Bielsa vystřídal tři hráče ještě v první půlce a ve druhém poločase musel do brány hráč, když došlo k vyloučení brankáře Maignana. Po sérii špatných výsledků a hádce s vedením byl nejprve suspendován a nakonec ještě před konce roku 2017 odvolán.

Leeds (2018 - )


Po rozhovoru se sportovním ředitelem Victorem Ortou zatelefonoval majitel Leedsu Andrea Radrizzani Bielsovi, který ale hovor nezvedl, zanechal mu zprávu na záznamníku. Když se Bielsa ozval příští ráno, řekl, že již viděl 7 zápasů Leedsu. Italský majitel se ihned vydal do Buenos Aires a strávil 10 hodin diskuzí o fotbale, při které mu El Loco popsal taktiku týmu i všechny hráče, včetně rezervního týmu.

Majitel po něm chtěl také vědět, jak dobře zná Championship, tedy druhou anglickou ligu, ve které Leeds hraje. Bielsa se ponořil do svých zápisků a začal popisovat rozestavení a hráče ze zápasu Burton – Bolton. Poté zmínil každé rozestavení, které Burton a Bolton v sezóně použili, a poté zopakoval stejný postup u všech týmů v lize. Mimo jiné dokázal říct, jak často který tým hrál jaké rozestavení a také vypočítal pravděpodobnost, s jakou jedna formace porazí druhou. Po dvoutýdenním vyjednávání podepsal Bielsa 15. června dvouletou smlouvu se slavným Leeds United, který dlouhé roky zápolí ve druhé anglické lize. V minulé sezóně skončil na 13. místě.  Jedná se o první Bielsovo angažmá mimo nejvyšší, když nepočítáme mládež a univerzitu.

Na první tiskové konferenci Argentinec přiznal, že viděl každý zápas Leedsu z předchozí sezóny, včetně všech přátelských utkání. Se svým příchodem začal okamžitě měnit fungování klubu. Samozřejmostí je postel v jeho kanceláři. Důkladně také pomocí ukazováčku testoval povrch hřišť v tréninkovém areálu. Když si jednou všiml otisku boty na zdi, zeptal se, co to má znamenat. Bylo mu řečeno, že pravděpodobně někdo ležel na zádech a nohu měl položenou o zeď. Bielsova odpověď? „To ukazuje, že se ta osoba nekoncentrovala na práci. Neakceptovatelné!“ Tohle je perfekcionista Bielsa.

Když zjistil, že průměrný fanoušek Leedsu musí pracovat tři hodiny, aby si mohl dovolit zaplatit za lístek na fotbal, nařídil hráčům, že budou tři hodiny sbírat odpadky v tréninkovém areálu, aby ocenili práci fanoušků a uvědomili si, co musí dělat fanoušci, aby pak mohli zajít na fotbal.

Den v tréninkovém areálu začíná v 9:00 a končí kolem 20:00. Tréninkové jednotky jsou psychicky i fyzicky velmi náročné. Hráče si však Bielsa svým přístupem získal, ti za ním, stejně jako ve většině předchozích angažmá, stojí a následují jej. 

Bielsova kariéra je velice sledována jak v Argentině, tak i v Chile. Zápasy Leedsu se zde vysílají živě, což ještě donedávna bylo nepředstavitelné. Televizní kanály v Chile pravidelně informují o progresu Bielsova týmu. Fanoušci z Chile dokonce navštívili Bielsu i v Anglii.


Když židovský fanoušek Leedsu napsal Bielsovi a pozval ho na tradiční páteční večeři, Bielsa zavolal, omluvil se, že nepřijde, ale přesto strávil nějaký čas diskuzí o fotbale s fanouškovým synovcem, který mluvil španělsky.
Je velmi přísný, je to jako být v armádě,“ říká záložník Mateusz Klich. 

Hráči spolu zůstávají každou noc před zápasem. Bielsa a jeho personál si zve každého hráče na 15 minutovou schůzku, na které jsou jim ukázány klipy z tréninkových jednotek a zápasů, aby důkladně porozuměli své roli. Hráči poté studují klipy, které jsou zaměřeny na jejich konkrétního soupeře.

Týmová soudržnost v praxi:


Po 28 zápasech je Leeds na čele tabulky s 54 body. To vše přesto, že kádr Leedsu nepatří mezi nejlepší v lize. Úspěchem by byl před sezónou i boj o 6. místo, které zaručuje play-off o postup do Premier League. Bielsa si nezískal jenom hráče, ale i fanoušky, kteří ho milují, natolik, že pro něj upravili hit kapely Queen.



Bielsa inspirující


Marcelo Bielsa inspiroval mnoho lidí. Navíc stále získává nové a nové následovníky. Mezi nejznámější patří pravděpodobně Pep Guardiola, který se předtím, než se stal trenérem Barcelony, vydal do Argentiny pro Bielsovy rady a poznatky. Strávili spolu 11 hodin, při kterých probírali cokoliv, od jejich společné vášně pro filmy až k fotbalu. O tom se, nečekaně, bavili převážně. Sledovali videa ze sbírky Bielsovy, která čítá 4 000 kusů. Guardiola si zapsal tolik poznámek, že neměl již dostatek stránek ve svém zápisníku a Bielsa mu musel darovat svůj.
https://www.welt.de/img/sport/mobile134035712/9102501517-ci102l-w1024/Primera-Division-FC-Barcelona-Athletic-Bilbao-2-0.jpg

Byla to čest, že mě uvítal u sebe doma a strávil se mnou den diskutováním o fotbale,“ řekl Guardiola. „Je nejlepším koučem na světě. Nezáleží na tom, kolik vyhrál titulů, to je mnohem méně důležité, než jeho vliv na fotbal a jeho hráče. Nepotkal jsem jediného jeho bývalého svěřence, který by o něm nemluvil v dobrém

Právě jeho bývalým svěřencem je Mauricio Pochettino, kterého Bielsa objevil a dal mu příležitost v Newell´s a trenér Tottenhamu o Bielsovi říká: „Marcelo je jako můj druhý otec. Můj vztah s ním začal, když mi bylo 12 nebo 13 let. Je skvělý kouč. Vždy ho budu milovat, protože byl velmi důležitou osobou v mé kariéře. Inspiroval mě k tomu, abych se stal trenérem. Rád pomáhám mladým hráčům a to díky němu. Mladí hráči potřebují v začátcích tuto pomoc.

Bielsa po mladých hráčích v Newell´s Old Boys vyžadoval, aby si pročítali sportovní časopisy a hledali, jak bude jejich příští soupeř hrát: jaké využívá rozestavení, jak hrál v posledních zápasech, jak rozehrávají standartní situace. Poté s tím seznámili zbytek týmu a trénink se podle toho přizpůsobil.
Pomohlo mi to najít odpovědi na hřišti. Všechny tyto domácí úkoly – přeji si, aby všichni mí přátelé mohli zažít aspoň 1% toho, co jsem zažil já,“ vzpomíná Pochettino.

https://e00-marca.uecdn.es/assets/multimedia/imagenes/2018/06/01/15278647497923.jpg

Další osobností, která byla ovlivněna Bielsou, je argentinská legenda Gabriel Batistuta:
Když jsem přišel, byl jsem tlustý – tak jednoduché to je. Měl jsem rád alfajores (tradiční argentinské sušenky). První věcí, kterou Bielsa udělal, bylo, že mne jich zbavil. Naučil mě trénovat v dešti. Naučil mě také, jak opravdu respektovat spoluhráče. Naučil mě všechno. Je pro mě nejdůležitějším trenérem, jakého jsem kdy měl

Když Zinedine Zidane studoval fotbalovou licenci, strávil den v Marseille po Bielsově boku. Mluvili spolu skoro tři hodiny.

Jared Borgetti, druhý nejlepší střelec v historii Mexika, který debutoval pod Bielsou, vzpomíná:
Bielsa byl válečník. Když jsem dorazil do Guadalajary, nevěděl jsem o fotbale nic. Naučil mě hodně o tom, jak se na hru dívat, jak ji analyzovat. Je to perfekcionista. Chce po hráčích, aby se naučili rozumět fotbalu a věděli tak, co se stane při hře. Nenaučil mě jenom hrát, je to hloubější

Bielsa ovlivnil také již výše zmíněného Diega Simeoneho.
Když byla Argentina vyřazena ve skupině na mistrovství světa v roce 2002, Bielsa svolal týmový mítink, ve kterém se omluvil za svou roli v této katastrofě. První osobou, která vstala a obejmula ho, byl brankář German Burgos, který hrál ve všech kvalifikačních zápasech, ale na MS byl nahrazen Pablem Cavallerem.
To vám řekne vše o Bielsově charakteru,“ říká Simeone, „jak dokázal udržet tým soudržný v dobrých, ale i zlých časech. Je to génius, jeden z nejlepších trenérů, které jsem kdy měl.

https://images.cdn.fourfourtwo.com/sites/fourfourtwo.com/files/styles/inline-image/public/marcelo_bielsa_simeone.jpg?itok=zh7xZKC3


„Člověk s novými myšlenkami je šílenec, dokud jeho myšlenky nepřinesou úspěch“

Marcelo Bielsa



Zdroje: 
goal.com, fourfourtwo.com, theguardian.com, scmp.com, skysports.com, bbc.com, 8by8mag.com, leeds-live.co.uk, thesefootballtimes.co, underthecoshblog.com






Komentáře

  1. สล็อต เว็บ ตรง จากค่ายเกมสล็อตออนไลน์ชื่อดังอันดับ 1 ที่นักพนันทั่วโลกให้การยอมรับว่าเป็นค่ายเกมสล็อตออนไลน์ที่ดีที่สุดตลอดกาลกับค่าย PG SLOT ที่มาแรงที่สุดในปี 2022

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky