Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

FC Viktoria Plzeň - SK Slavia Praha 2:0

https://afootballreport.com/content/team-images-current/5883-5879.png

Bitva druhé Plzně s první Slavií, to byl trhák 21. kola nejvyšší české fotbalové soutěže. V případě výhry se mohla Slavie svému soupeři vzdálit na devět bodů, v případě prohry by se však mohl náskok zmenšit na pouhé tři body. Dala se čekat taktická bitva a ta také přišla. Kdo byl úspěšnější?


Domácí Plzeň nastoupila ve svém klasickém rozestavení 4-2-3-1.


Slavia na papíře hrála také 4-2-3-1, ve hře to ale bylo často spíše 4-1-4-1, když se Tomáš Souček zatahoval ke stoperům a před ním byl Petr Ševčík a Josef Hušbauer.

Nyní se zaměříme na hlavní body utkání.

1) Plzeň za míčem


Plzeň hrála i za míčem ve formaci 4-2-3-1, kdy ale často Jan Kovařík doplňoval při napadání útočníka, v prvním poločase Tomáše Chorého, v poločase druhém Jeana-Davida Beauguela, a Joel Kayamba byl více staženějším křídlem. Jeho roli a přínos si vysvětlíme později.


Plzeň se od začátku zápasu snažila napadat vysoko, pokud vyšla její snaha naprázdno, zatáhla se do bloku a dobře dostupovala hráče Slavie. Zde na konkrétním příkladu - Slavia přenáší hru na pravou stranu, Petr Ševčík (v kruhu) je neobsazen.


Jak se ale míč dostane na druhou stranu, záložník Plzně je již u Ševčíka a Slavia míč opět přenáší, protože nemá možnot přihrávky. Plzeň měla ve středu hřiště převahu a záloha byla odříznutá, o Olayinkovi nemluvě. 


Další příklad výborného obsazování slávistických hráčů. Michael Ngadeu má tak těžkou úlohu a často jeho pokusy končily nákopem dopředu, neboť neměl možnost rozehrávky nakrátko. 


Ve druhém poločase se Plzeň zatáhla hlouběji a čekala na Slavii, protože se nemusela nikam tlačit.


Plzeň polevila s napadáním a lákala Slavii na svoji polovinu, získávala míče a vyrážela do protiútoků.

2) Slavia za míčem



Slavia bránila v rozestavení 4-4-2, kdy Petera Olayinku doplňoval na hrotu Josef Hušbauer či Petr Ševčík a společně napadali rozehrávku Plzně. Křídla hrála hodně zataženě a pomáhala obraně.

3) Plzeňské napadání a dostupování hráčů Slavie


Plzeň napadala hráče s míčem a zároveň měla své hráče v nejbližším okolí, takže při potenciálním zisku míče mohla ihned vyrazit dopředu. Na obrázku výše napadá hráč Viktorie Miroslava Stocha.


Napadání bylo úspěšně a západočeský celek získává míč.


Stejný postup v dalším případě. Tentokrát je pod tlakem Tomáš Souček, spoluhráči jsou obsazení a on míč ztrácí.


Plzeň opět získává míč a má k dispozici několik volných hráčů poblíž míče.


Plzeň napadala i rozehrávku Slavie, zde ale nechala volného Vladimíra Coufala, akce končila faulem Davida Limberského na Stocha.


Na vlastní polovině, když byla stažená v bloku, Plzeň rychle dostupovala hráče Slavie a nenechávala jim čas na zpracování míče. Výše můžete vidět Ševčíka, u kterého je ihned hráč domácích.


Další příklad, míč jde od Ngadeua na Jaromíra Zmrhala, kterého napadají dva hráči domácí Viktorie.


Opět v akci Zmrhal a dva plzeňští hráči. 

4) Taktická změna o poločase



Do druhého poločasu nahradil nevýrazného Ševčíka Alex Král, který se posunul vedle Tomáše Součka a Josef Hušbauer se vysunul nad ně, Slavia tedy začala hrát se dvěma štítovými záložníky. Tento tah zajistil, že se dostávala Slavia více k míči. To bylo způsobeno dvěma faktory, tím prvním byl fakt, že se Plzeň více zatáhla a přenechala iniciativu Slavii a tím druhým bylo, že jelikož hrála Plzeň 4-2-3-1, měla pokrytí dvou štítových záložníků těžší, neboť záložníci Plzně nechodili při napadání tak vysoko a díky tomu měla Slavia víc času a prostoru pro rozehrávku. Josef Hušbauer také získal více volnosti a mohl snadněji tvořit hru.

5) Hrotoví útočníci

Tento bod jasně vyznívá pro domácí Plzeň. Jak Tomáš Chorý, tak Jean-David Beauguel odvedli pro tým skvělou práci, dokázali udržet míč a jako bonus přidali každý po gólu.


Na druhé straně hrál na hrotu Peter Olayinka, který předvedl špatný výkon. Bylo to také způsobeno tím, že není typickým hrotem a nemůže tedy plnit stejnou roli. I kvůli tomu, že měla Plzeň v prvním poločase převahu ve středu pole, byl na hrotu odříznutý. Často se stahoval do křídla a ve vápně pak chyběl. 


V soubojích tahal za kratší konec a Roman Hubník i Luděk Pernica s ním neměli výraznější problémy. Naopak slávističtí stopeři Ngadeu a Ondřej Kúdela si s plzeňskými útočníky nevěděli rady.

6) Joel Kayamba

O jeho ofenzivních kvalitách ví již asi každý, já se ale zaměřím spíše na jeho defenzivní práci.


V tomto zápase plnil důležitý úkol, když bránil Jana Bořila. Na této situaci je stažený hluboko a hlídá  potenciální přihrávku právě na slávistického levého obránce. Jelikož si ale sběhl pro přihrávku Zmrhal, Kayamba jej musí napadat a zajistit, že na něj přihrávka nepoletí. Tento krok mu také doporučuje pohybem ruky Tomáš Hořava. Můžete vidět, že na druhé straně Josef Hušbauer radí svému spoluhráči, aby přihrál míč právě na Jaromíra Zmrhala.


Jelikož ale Kayamba vyběhl a překazil možnost přihrávky, Slavia musí hledat znovu volné místo v plzeňském bloku.



Jan Kovařík hrál výše a napadal rozehrávku Slavie, jak již bylo výše zmíněno, a Joel Kayamba měl za úkol hlídat Jana Bořila, což se mu dařilo velmi dobře, jak můžete vidět na dvou snímcích výše.


Zde Kayamba vystihuje přihrávku, kterou adresuje Ngadeu Bořilovi, a vyráží do protiútoku, při kterém zužitkuje své ofenzivní předpoklady.


Svým pohybem záložník z Konga dělal velké problémy jak Janu Bořilovi, tak Michaelu Ngadeuovi, který měl těžkou roli při rozehrávce. Na obrázku výše musí hrát míč zpět Ondřeji Kolářovi, protože je napadán on i Jan Bořil.



Jedinou výraznější chybu udělal při brance Slavie, když Jana Bořila neuhlídal, protože od něj stál daleko. Branka naštěstí pro něj neplatila.


Dobrý výkon podal na druhé straně i Jan Kovařík, který byl sice méně výrazný, ale plnil svoji roli výborně, jak při napadání, tak při bránění Vladimíra Coufala.

7) První branka Plzně


Na závěr ještě popis obou branek. Při té první neuhlídal Miroslav Stoch náběh Davida Limberského, kterého skvěle našel Patrik Hrošovský.


Plzeňský levý obránce pak míč vrátil na Tomáše Chorého, kterého neuhlídal ani jeden ze stoperů a bývalý olomoucký útočník tak zakončoval do prázdné brány a korunoval svůj dobrý výkon.

8) Druhá branka Plzně


Při druhé brance neuhlídal náběh Milana Havla Jan Bořil.


Centr plzeňského pravého obránce našel druhého útočníka Plzně, Jeana-Davida Beauguela, který byl znovu neobsazen.


Na toho tedy zbyla snadná situace a francouzský útočník neměl problémy míč uklidit do branky. 
Na obě branky asistovali krajní obránci Plzně, což jenom dokazuje, jak je jejich podpora a následné přečíslení důležité pro hru Plzně.

Závěr

Viděli jsme zápas momentálně dvou nejlepších celků ligy, které vedou dva nejlepší čeští trenéři současnosti. Nedávno tzv. experti poukazovali na vzhled Pavla Vrby, já bych ale poukázal spíše na to, že on opět dokázal, že dokáže tým připravit do důležitých zápasů, jak takticky, tak psychicky. Díky výhře stáhla Plzeň náskok sešívaných na pouhé tři body, což znamená, že nás čeká velice zajímavý souboj o titul.

Zdroj obrázků: O2 Sport

Komentáře

Oblíbené příspěvky