Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

AC Sparta Praha - FC Slovan Liberec 4:1


1) Sparta nastoupila v rozestavení 3-5-2, které se v průběhu zápasu měnilo na různé varianty. Hlavním záměrem bylo zahustit střed hřiště. 

Sparta od začátku kontrolovala průběh hry a rozehrávala postupně od stoperů. Nejčastější rozehrávkou byl pas od Nity na krajního stopera, přes kterého se míč dostal postupně přes Kayu ke druhému krajnímu stoperu a od něj následně ke Kangovi nebo Stanciuovi.
Hlavně v prvních minutách byla rozehrávka opatrná a často docházelo k výměně přihrávek pouze mezi stopery. Když míč vyvezl jeden z krajních stoperů (v první půli nejčastěji Costa), Kanga nebo Stanciu čekali na přihrávku u kraje hřiště a na levé straně Plavšić a na pravé Chipciu byli na křídle. Střední záložník poté směřoval přihrávku opět do středu hřiště, odkud měl hráč, kterému byla přihrávka směřována, volný prostor a mohl míč potáhnout a postoupit na soupeřovu půlku.

2) Při držení míče na soupeřově polovině hrála Sparta s vysunutou obrannou linií, tudíž při ztrátě míče měla dostatek hráčů volných k napadání a využívala toho. Od začátku zápasu byla napadána rozehrávka libereckého brankáře, nejvýše samozřejmě napadali Šural s Tettehem, ale často se nejvýše vysunul Stanciu a Šural se zatáhl. Díky vysokému napadání získala Sparta mnoho míčů.


3) V obranné fázi bylo většinou na vlastní půlce všech 11 hráčů, rozestavení se změnilo na 5-1-2-2.  Napadlo se už od útočníků, hlavně Šural se stahoval často i hlouběji na vlastní půlce. Obranná pětice byla v jedné řadě a blízko u sebe, aby nedala Liberci šanci projít středem.


4) Oproti rozestavení 4-4-2 měli středoví hráči více možností útočit, protože věděli, že za nimi stále 2 hráči zůstávají a nenechávají tak volný prostor za sebou. Proto se i několikrát stalo, že Frýdek, ač DM, nabíhal až k útočníkům. Toto se dělo hlavně když byl Kanga i Stanciu vzadu a rozehrávali.  Kanga i Stanciu tedy hráli jakéhosi roaming midfieldera či box to box záložníka. Hlavně ve 2. poločase se stávalo, že se Josef Šural stahoval hlouběji pro míč a jeho místo zaujal Stanciu, či Civić. V této situaci, kdy byl Civić vysoko, se Costa stáhl na levý kraj obrany.


5) Sparta zrychlila a zjednodušila hru. Oproti zápasům v rozestavení 4-4-2 Sparta hrála v mnohem vyšším tempu. Trpělivě hledala ideální možnost průnikové přihrávky, a když ji objevila, šla okamžitě dopředu. V tom pomohli právě střední záložníci, kteří měli mnohem ofenzivnější úkoly, než jenom dávat míč na křídla. Hráči si aktivně nabíhali a tak nebylo potřeba předržovat míč, což patří mezi oblíbené aktivity Guelora Kangy.


6) 3-5-2 je pro Spartu v momentální situaci ideální rozestavení. Chipciu zde obsáhne celou pravou stranu a nevadí tedy, že Sparta momentálně nemá klasické křídlo(Chipciu je ve Spartě RB, Vukadinovič zraněný). Stopeři hrají s každým zápasem lépe a díky tomu, že jsou 3, tak jsou jistější a eliminují se náběhy soupeřových hráčů. Mírnou komplikací by mohlo být zranění stopera, protože na lavičce je pouze Štětina. V této situaci mi přijde škoda, že byl odejit Georges Mandjeck, který by mohl zahrát ať už roli Kayi, případně i Frýdka. Levý wing back se zdá být ideálním místem pro Eldara Civiće, který v zápase s Libercem ukázal jak do ofenzívy, tak defenzívy více, než Plavšić, který se v této sezóně nepotkal zatím s ideální formou.

Taktéž záložní řada ve 3 hráčích ožila. Může více kontrolovat hru, Kanga již není jediným hráčem, který rozehrává, protože tuto funkci zastává i Stanciu, a tak neleží celá tíha rozehrávky pouze na hráči z Gabonu, kterého zápas s Libercem nezastihl ve skvělé formě, když předvedl hodně zbytečných ztrát, ale i přesto ukázal, že je to velice kvalitní záložník, který dokáže vytvořit pro tým velké příležitosti.

Nicolae Stanciu ukázal, že v lize není lepšího hráče. Postavit Stancia na kraj hřiště je vyloženě mrhání jeho potenciálem. Jeho přínos pro tým je enormní. Nemá problém se vrátit na vlastní vápno, zde odebrat míč a ihned se vydat dopředu. Umí oběma nohama, takže je pro bránící hráče velice těžké odhadnout, kam bude směřovat jeho přihrávka. Herní inteligenci má na vysoké úrovni, tu potvrdil i první brankou zápasu, kdy s Plavšićem rychle rozehrál roh, obešel 2 hráče a zakončil. Když Stanciu běžel slavit gól, sparťanští stopeři, kteří se chystali na roh, teprve přišli do vápna. Zrychluje hru a v neposlední řadě bojuje o každý míč, což u takhle technických hráčů není obvyklé.  Jeho výkon v tomto zápase byl bez chyby, zaznamenal 2 branky a na 1 nahrál. Hokejovou terminologií také zaznamenal 2. asistenci na 1. gól Benjamina Tetteha.

Musím se zastavit i u Martina Frýdka, který s každým zápasem roste. Poslední zápasy ukazuje, že to není pouhý „žrout trávy“, jak o něm někteří fanoušci píší, ale že má současné Spartě co nabídnout. Jeho technika sice není na top úrovni, ale roli, jaká mu byla přidělena, plní dokonale. Vzadu nic nevymýšlí, snaží se vybojovat míč a následně krátkou přihrávku předat dál. Taktéž se snaží být neustále k dispozici, aby si s ním mohl hráč s míčem narazit a zbavit se tak soupeře. Připsal si taktéž asistenci na gól Benjamina Tetteha, kdy se z postu DM vysunul a slabší nohou krásně přihrál. Asistoval i v minulém zápase v Ostravě.

Benjamin Tetteh ukázal, že je pravděpodobně nejtalentovanějším útočníkem v lize, a pokud se mu budou vyhýbat zranění a začne střílet ještě více branek, ve Spartě moc dlouho nevydrží. Svým stylem hry připomíná jiného bývalého sparťana – Patrika Schicka. Stejně jako Patrik Schick hraje nejlépe, když není v útoku sám. Je sice vysoký, měří 193 cm, ale hra hlavou nepatří mezi jeho hlavní zbraně. Těmi jsou technika, herní myšlení a rychlost. Dokáže skvěle zpracovat míč, efektně i efektivně přihrát. Za 9 zápasů ve Spartě vstřelil již více branek než v Bohemians 1905 za celou minulou sezónu (21 zápasů, 3 branky, 1 asistence). Ve Spartě nyní 9 zápasů, 5 branek a 2 asistence. Pokud bude pokračovat v těchto výkonech, jeho cena bude hodně stoupat a stane se z něj diamant letenského týmu.
Hráčem, který v poslední době bojuje s nepříliš dobrou formou, je kapitán Josef Šural. Snaha mu upřít nejde, nevypustí souboj, napadá, ale branky mu do sítě nepadají, kazí protiútoky. Jeho posazení na lavičku se nedá moc očekávat, i když na šanci čeká Mebrahtu a Pulkrab.


Závěr: Aby Sparta využila všechny své zbraně, musí využívat rozestavení 3-5-2. S tímto rozestavením došel tým pod vedením současného trenéra Zdeňka Ščasného do čtvrtfinále Evropské ligy. Opravdovým testem tohoto rozestavení ale budou zápasy proti týmům, které budou hrát v hlubokém bloku.

Komentáře

Oblíbené příspěvky