Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

FC Viktoria Plzeň - AC Sparta Praha 1:0



Plzeň nastoupila v klasickém rozestavení 4-2-3-1. 
                                                           (https://twitter.com/fcviktorkaplzen)
Sparta do zápasu vstoupila s formací 3-5-2.

1) Úvod zápasu vyšel lépe Spartě, která držela míč a snažila se kombinovat. Od 5. minuty ale převzala iniciativu Plzeň a Sparta nestačila. Kvůli špatně použité ofsajdové pasti na levé straně, kdy vystoupili Costa s Plavšičem, se Plzeň dostala do šance, kterou ovšem Krmenčík nevyužil. Sparta byla strašně roztažená a mezi obránci a útočníky byla obrovská mezera. To umožnilo Plzni kontrolovat hru. Plzeň vysoko napadala a sparťanští hráči si nevěděli rady a kazili, takže se Plzeň dostávala snadno k míči.

(Napadání Plzně)

2) Michael Krmečník je kontroverzní hráč. Nemusí se vám jeho hra líbit, můžete s ním nesouhlasit, ale to je tak jediné, co s ním můžete dělat. Opět potvrdil, že v české lize je to rozdílový hráč. Sparťanští stopeři si s ním nevěděli rady. Ať už Costa, Kaya, či Radakovič, nikdo na něj v prvních 30 minutách nenašel recept, takže plzeňský hráč drtivou většinu soubojů vyhrál, nebo byl faulován. Taktéž tomu napomáhalo i to, že se Krmenčík při výkopech Kozáčika stahoval hlouběji do pole, většinou ke středovému kruhu, a zde nikým neatakován v poklidu zpracoval míč a rozdal spoluhráčům. Dokonce se i dostal do šance, kdy se zbavil bránících hráčů a byl před ním jen brankář Nita, který jeho pokus skvěle zneškodnil.


3) Současná Sparta jako tým není zvyklá hrát proti silnějším soupeřům a udržet se ve vysokém tempu. Když Plzeň spustila vyšší presing, hráči Sparty měli problémy a dělali chyby. V jiném zápase v lize se jim to v této sezóně ještě nestalo, že by narazili na tak kvalitního soupeře. S tím souvisí neúčast v pohárové Evropě, kde by Sparta zažila více takových zápasů. Sparta není zvyklá, že by soupeř napadal ve více lidech po celém hřišti. V tomto zápase se také moc často nestalo, aby Sparta zatlačila Plzeň a kombinovala na její půlce. Hráči nedostávali čas něco vymyslet, a tak se často uchylovali k nákopům, které byli buď nepřesné, nebo je zachytila obrana soupeře.


4) Ve 28. minutě Sparta zareagovala na plzeňský tlak a změnila rozestavení na 4-1-4-1. 


V určitých chvílích to bylo i 4-4-2, kdy se Josef Šural vysunul na hrot. Od této chvíle se zápas vyrovnal. Sparta více pokryla plzeňská křídla, ze kterých přicházelo nebezpečí. Po celý druhý poločas se hra odehrávala spíše ve středu hřiště a k velkým šancím moc nedocházelo. Výjimkou je Tettehova šance, kdy přehazoval brankáře Kozáčika, ale mířil mimo. Benjamin Tetteh potvrdil, že sám na hrotu je poloviční, a tak většinu soubojů vyhrávali v poklidu obránci Plzně. Vypíchnout musím jeho efektní i efektivní patičku, kterou nahrál do šance Josefu Šuralovi, který dopravil míč do sítě, ale kvůli faulu(či ruce) branka neplatila. Zápas tak rozhodla tečovaná střela, která původně ani do sítě nemířila.

5) Sparta obdržela 6 žlutých karet, z nichž 5 bylo za nesportovní chování. Konkrétně 3(Vácha, Šural, Kaya) za řeči k rozhodčímu, Kanga za střelu po odpískání a Tetteh za strčení do protihráče. Už před tímto zápasem byla Sparta nejhůře disciplinovaným týmem celé ligy. Korunu tomu nasadilo vyloučení Nicolae Stancia v nastavení… Takové chování si Sparta nemůže dovolit v žádném zápase, natož v tak důležitém.


6) Prvních 30 minut to byl zápas Plzně, která měla herní převahu, ale vypracovala si jenom 1 šanci. 
Také se dožadovala penalty. Kaya trefil na zemi ležícího Frýdka a od něj se dostal míč k hráčů Plzně. Jednoho z nich pak odzbrojil velice riskantním zákrokem Radakovič. Hlavní rozhodčí se však rozhodl, po konzultaci s videem, penaltu nenařídit. Po změně rozestavení se hra úplně vyrovnala. Oba týmy zaznamenaly shodně 2 střely na branku, Sparta  měla o 1 střelu více mimo. Brankových příležitostí měla více Sparta. Josef Šural 2, Tetteh 1. Kdyby Sparta vstřelila branku a zápas rozhodla, dopadlo by to podobně jako v Ostravě, kde také předvedla bojovný výkon, ale nepříliš koukatelný. Dnes k tomu ale nepřidala dobrý výsledek (u branky Plzně se dá hovořit o velkém štěstí, které ale přeje připraveným) a proto byli fanoušci Sparty po zápase rozladění. Velkou kaňkou pro letenské je i vyloučení Stancia, u kterého se dá čekat několikazápasový trest. Plzeň ukázala, že doma velké zápasy v lize často neprohrává.





Komentáře

Oblíbené příspěvky