Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

Andreas Schjelderup | Další norská senzace?

 


Po Erlingu Haalandovi a Martinu Ødegaardovi by mohla Norsku vyrůst další velká hvězda a v tomto článku se ji snažím detailně představit. O koho se jedná?

Andreas Rædergård Schjelderup je 16letý norský fotbalista narozený 1. června 2004, tedy pár dní před začátkem evropského šampionátu v Portugalsku. První fotbalové krůčky začal dělat v domovském Bodø - týmu, který v roce 2020 senzačně opanoval norskou nejvyšší soutěž, když bavil atraktivním útočným fotbalem a vyprodukoval například Jense Pettera Haugeho, jenž nyní hájí barvy AC Milán. Schjelderup je taktéž křídelník a jeho talent byl zřetelný již delší dobu, neboť absolvoval stáže v Ajaxu, PSV, Liverpoolu a několika dalších velkoklubech. Za áčko Bodø/Glimt nastoupil v jednom přátelském utkání, ale cítil, že dostat se do fungujícího týmu bojujícího o titul bude složité a cestu přes třetiligové béčko zhatil covid, kvůli kterému byly zrušeny zbývající ligové zápasy. Vládní nařízení mu nedovolovalo s výběrem Kjetila Knudsena ani trénovat, protože nedisponoval profesionální smlouvou.

V létě tak podepsal kontrakt s dánským Nordsjaellandem známým dobrou prací s mládeží a právě kvůli tomuto faktoru mu dal přednost před světovými velkokluby, které se o něj taktéž ucházely (konkrétní nabídku údajně předložily dva nizozemské, jeden španělský a dva dánské). Schjelderup je dle vlastních slov fanouškem Liverpoolu, ale cítil, že v akademii top týmu by byl jen jedním z mnoha a v Nordsjaellandu má přímější cestu do áčka a dospělého fotbalu obecně. Z Boda, nacházejícího se poblíž severního polárního kruhu, se přestěhoval do Farumu, odkud je to pouhých 20 kilometrů do Kodaně. Na podzim nastupoval za výběr do 19 let a exceloval - v 11 utkáních se 8x prosadil střelecky a ačkoliv byl i v této kategorii jedním z nejmladších, patřil k nejlepším na hřišti. To nezůstalo bez odezvy a na začátku tohoto roku byl povýšen do áčka. Debut si odbyl v 16 letech a 248 dnech 4. února s kodaňským Brøndby, prvním týmem tabulky, a nastoupil dokonce v základní sestavě. Stal se tak druhým nejmladším hráčem v sezóně 2020/21, když mladším byl pouze Filip Bundgaard z FC Kodaň, jenž debutoval též proti Brøndby, ale narozdíl od Schjelderupa si připsal pouze symbolické minuty a aktuálně jich má na kontě pouze 18.

Nordsjaelland má extrémně mladý kádr a nyní se v něm nachází pouze tři hráči starší 24 let! Do prvního zápasu nadstavby nastoupili v základní jedenáctce, jejíž průměrný věk byl 20 let a 20 dní, čímž překonali historický rekord soutěže a dokonce utkání vyhráli!

Schjelderup, jehož vzorem je Andrés Iniesta a obdivuje též krajana Martina Ødegaarda a mentalitu Erlinga Haalanda, nastoupil od svého debutu do osmi zápasů z deseti možných a za 522 minut se podílel na pěti brankách: tři sám vstřelil a na dvě asistoval. Nejlepší výkon předvedl v tom zatím nejdůležitějším, ve kterém se Nordsjaelland doma utkal v přímém souboji o postup do mistrovské skupiny se SønderjyskE a zvítězil 2:1, čímž svého soupeře předskočil a na poslední chvíli si zajistil šesté, poslední postupové, místo. Schjelderup vstřelil oba góly. 


Jak vypadá jeho herní styl? V čem vyniká a kde má naopak nedostatky? 

Pozice



Jak můžeme vidět na heat mapě ze sofascore, pohybuje se hlavně na levém křídle a je poměrně aktivní i na vlastní polovině. Můžeme z ní vyčíst i tendenci přijímat míč v meziprostoru a navádět si jej z křídla doprostřed, odkud se poté snaží zakončit.


Nordsjaelland se prezentuje především rozestavením 3-4-3 (a jeho různými variacemi) a Schjelderup se v něm pohybuje na levém křídle. Ve fázi, kdy nemají jeho hráči míč na kopačkách, je nejvýše postaveným hráčem v první linii pro napadání, Kamaldeen Sulemana je zasunutější na pozici levého záložníka. V případě, že Nordsjaelland míč získá a snaží se něco vymyslet, jejich role a pozice se většinou prohodí, Sulemana se vysune a kreativnější Schjelderup se naopak zasune na jeho pozici, odkud může více tvořit. Sulemana se snaží hru ovlivńovat hlavně svojí rychlostí a driblingem, Schjelderup dokáže i vymyslet nebezpečné přihrávky za obranu. Nordsjaelland nemá momentálně v kádru klasického útočníka a na hrotu se točí několik ofenzivních hráčů. Po nedávném odchodu Isaaca Atangy se tam v posledním utkání s Aarhusem po určitý úsek hry pohyboval i Schjelderup. Ideální by pro něj pravěpodobně byla pozice na levém křídle ve 4-3-3, v tomto rozestavení by dokázal zahrát i LCM.


Defenzivní část

Norský talent vyčnívá hlavně v akcích na soupeřově polovině, ale v dnešním fotbale je důležitá i defenzivní složka hry, a proto jsem se na ni zaměřil i já.


Schjelderup je postaven tak, že když jeho spoluhráč získá míč, může ihned vyrazit proti němu.


Díky několika rychlým krokům je u něj dříve než protihráč, který ho nešetrně zfauluje a vidí za to červenou kartu.


Ve víkendovém utkání s Aarhusem došlo k téměř identické situaci, když si soupeř balón nešikovně zpracoval a ztratil nad ním kontrolu. Toho Schjelderup využil, předvedl dobré čtení hry a zrychlení.


Dostal se k míči dříve než obránce a navíc dokázal ustát souboj.


Poté se před ním otevřel volný prostor, do něhož adresoval přihrávku Sulemanovi a ten způsobem sobě vlastním otevřel skóre zápasu.



Situace z dorostenecké ligy, kdy Schjelderup rychle vystartuje proti přihrávce a vystihuje ji. V letošní sezóně dánské Superligy vystihne v průměru na 90 minut 1,72 přihrávek, což je na ofenzivního hráče velice slušné číslo.


Nordsjaelland se prezentuje vysokým napadáním a mladý Nor do této taktiky zapadl dobře, neboť nemá problém znepříjemňovat soupeřovi rozehrávku.



Vzhledem k dobrému postavení svých spoluhráčů nutí soupeře buď nakopnout na půlku, což by ale znamenalo jistou ztrátu, případně risknout přihrávku na krátko, což se ale ukázalo jako špatná volba, protože Nordsjaelland získává míč a ten se vrací zpět ke Schjelderupovi.



V této situaci už volí obránce Brøndby pod tlakem odkop na polovinu hřiště.


Vzhledem k nevysokému vzrůstu většinou nechodí při útočných rozích do vápna, ale čeká na jeho okraji na odražený míč, kde může reagovat podle nastalé situace - buď střelou ohrozit branku a nebo se pokusit zastavit protiútok soupeře. Druhou variantu můžeme vidět na snímku výše, kdy se snaží odpálit  balon do bezpečí.


Napoprvé se mu nebezpečí zažehnat nepodařilo, tak musí jít do hlavičkového souboje, vyhrává ho a přihrává ke středovému kruhu obránci.





V utkání s Odense musel znovu zastavovat akci soupeře a počínal si velice chytře, neboť se natlačil před protihráče a dokonce si vykoledoval faul.


Odchovanec Boda je pracovitý i směrem dozadu, takže není překvapením, když jej několikrát za zápas zastihnete, jak se ve sprintu vrací a snaží se zastavit útok soupeře. Na začátku akce byla nepřesná přihrávka, což nyní znamená možnost pro Brøndby přejít do rychlého brejku.


Schjelderup se nalepí na protihráče, zpomalí brejk a faulem ho ukončí až Sulemana.


Šestnáctiletý záložník má možnost se pod vedením Flemminga Pedersena vzdělat hodně i po taktické stránce. Výše můžeme vidět jeho dobré postavení, kdy stojí v cestě potenciální přihrávce na záložníka, takže hráč s míčem jej radši vrací dozadu stoperovi.



Zde můžeme postřehnout, jak je opět strategicky postaven, pas na protihráče za svými zády dělá nemožným a zároveň může rychle vystartovat po soupeřích na obou stranách.




V utkání s Horsens ukázal, že dokáže být i agresivní a soupeřovi nic nedarovat, když do něj skluzem zajel a čistě získal aut pro svůj tým.


Nabíhá si do volného prostoru.


Dochází ke ztrátě, ale rychle přepíná a vrací se pokrýt náběh soupeře.


Úspěšně zamezí možnosti rychlého brejku do rozhozené obrany.


O 13 sekund později se ve sprintu vrátil až na vlastní vápno, vystavil soupeře tlaku a ten zbrkle odcentroval, takže jeho centr nikoho nenašel.



Další ukázka poctivého návratu a zpomalení nadějně se rozvíjející akce.



Dobré napadání v kombinaci s důrazným přístupem vyústí v zisk míče.

Jak jsme se mohli na konkrétních příkladech přesvědčit, rodák z městečka u polárního kruhu je ochotný pracovat i v defenzivě, což vypovídá i o jeho mentalitě. Je ale otázkou, jestli mu toto zdravé nastavení vydrží i době, kdy bude považován za hvězdu, protože je u takových hráčů často sklon k ležérnějšímu přístupu.

Ofenzivní část

Nejvíce však vyniká s míčem na noze, případně když se snaží pohybem řici o přihrávku. Na tuto oblast se nyní zaměříme.

Náběhem z vlastní poloviny podporuje útok svého týmu.

Dostává se před soupeře a mohla by se mu naskytnou šance dostat se do vápna a ohrozit branku.

Jenže je faulován a získává přímý kop ze zajímavé pozice.

Další příklad náběhu, při kterém začínal hluboko na vlastní polovině, dostal se až k vápnu soupeře, ale těsně před ním přihrávku zastavil dobrým zákrokem obránce Silkeborgu.


Dribling

Největší zbraní je však dribling, jelikož má při něm míč neustále na noze a může rychle reagovat. Pro bránícího hráče je tak strašně těžké mu jej vypíchnout a odebrat. Schjelderup se v osmi odehraných zápasech pokusil v průměru o šest driblingů za 90 minut s obrovskou úspěšností 77 procent!



V této situaci byl zastaven jen za cenu faulu. V osmi odehraných zápasech byl nedovoleně zastaven v průměru 2,2x za 90 minut.


Jako moderní křídlo se vyžívá v situacích, kdy převezme míč na levém křídle, navede si jej doprostřed, odkud pak střílí nebo centruje na zadní tyč.


Zatím je na něm však vidět, že má ještě co zlepšovat, protože jeho střely nepatří mezi nejpřesnější. S každým zápasem získává zkušenosti a klid, což vyústilo ve dva góly proti SønderjyskE, kdy dvakrát zakončil chladnokrevně.


Dostává se k míči u lajny.


Zbavuje se protihráče a namíří si to k brance.


Před vápnem volí pas na nabíhajícího spoluhráče.


V tomto momentě můžeme vidět, že se nabízí přihrávka na rozběhnutého útočníka, který by mohl utíkat sám na bránu.

Schjelderup však přihrává až nyní, což se ukazuje jako chyba. Řešení situací by se momentálně dalo klasifikovat jako slabina a věc ukazující, že zdaleka není hotovým produktem Je ale extrémně mladý a bude mít spoustu času na zlepšení. V průměru na 90 minut vytvoří jednu šanci, ale je v jeho silách toto číslo minimálně zdvojnásobit.



Na videu znázorněna jedna z jeho typických akcí, kdy dostane míč na levém křídle, navede si ho doprostřed a následně může střílet nebo přihrávat lépe postavenému spoluhráči. Střela se mu nepovedla a měl situaci vyřešit lépe.


Při této brance se naopak ukázal ve skvělém světle a výbornou individuální akci zakončil gólem.


A na závěr bloku věnovanému driblingu musí přijít nejhezčí a zároveň nejdůležitější branka jeho dosavadní profesionální kariéry - obešel několik protihráčů, položil si i brankáře a s klidem zakončil. Nordsjaelland vyhrál 2:1 a v posledním utkání základní části se dostal do mistrovské skupiny právě na úkor SønderjyskE.

Progressive runs

Je silný i v disciplíně nazývané progressive run (přeložitelné možná jako progresivní vyvezení míče, ale v současnosti tento termín v českém fotbalovém názvosloví neexistuje), při které se nemusí nutně potkat v přímem souboji se soupeřem, ale využije volného prostoru a vyveze míč - často začíná na vlastní polovině a končí u pokutového území. Wyscout eviduje tři druhy: 

1) aspoň 30 metrové vyvezení, když se odehraje pouze na vlastní polovině

2) aspoň 15 metrů, když je začátek na vlastní polovině a poslední dotyk na soupeřově

3) aspoň 10 metrů, když je první i poslední dotyk na soupeřově polovině








Zde je při přijimání přihrávky napadán.


Díky hbitosti a zrychlení se před protihráče dostává a vyváží míč středem.


Tato Schjelderupova schopnost umožňuje Nordsjaellandu býti v určitých momentech přímočařejší a dostat se rychleji do šance bez nutnosti oblehání soupeřova obranného valu.

Mezi řadami


Dalším pohybem, v jehož praktikování se vyžívá, je nacházení si prostoru mezi řadami. Pokud chce soupeř zůstat kompaktní, je nesmírně těžké jej dostoupit a zároveň nenabídnout Nordsjaellandu šanci na protržení jeho obrany. 


Přijímá přihrávku mezi řadami a je neobsazen.


Dobrým první dotykem si jej zpracovává a dostává se do pozice, odkud může oslovit jednoho z nabíhajících spoluhráčů.


Pas je však dlouhý a končí u brankáře.


Schjelderup mezi řadami, pravý bek nevystupuje, protože na pravém křídle se nachází další hráč Nordsjaellandu, stoper proti němu nechce vyrazit, jelikož by nechal útočníka s druhým stoperem 1v1 a otevřel by prostor.


Dostane se až k vápnu, kde se snaží o narážečku, ale zpětná přihrávka je na poslední chvíli v pokutovém území zachycena obráncem.


Situace, kdy je Horsens vzadu v pěti: krajní bek se stahuje ke křídlu, Schjelderupa (pozdě) dostupuje stoper, za kterého zabíhá hráč, ale právě díky třem stoperům se to zvládne vyřešit, ačkoliv mladý záložník efektně šajtlí hledá nabíhajícího spoluhráče.

Orientace na malém prostoru


Díky vysoké technické kvalitě si dokáže skvěle poradit s těžkými situacemi, kdy je na malém prostoru pod tlakem.


Píchne si míč po pravé ruce obránce a hbitě se přes něj dostává.


Tomu pak nezbývá než faulovat a zastavit akci.


Chvíli na to téměř identická situace.


Tentokrát však Schjelderup volí druhou stranu, ale se stejným výsledkem - vychází ze souboje jako vítěz.

Dostane se i k průnikovce za obranu, jenže není přesná a ukořistí ji brankář.

Vytváření šancí

Schjelderup se z křídla nejenom snaží dostat do zakončení, ale pokud to jde, hledá možnost, jak vytvořit šance pro své spoluhráče - často za pomocí centru na zadní tyč.


Zde má možnost najít Sulemanu, jenž si nabíhá mezi beka a stopera, nebo se pokusit jít doprostřed.


Volí druhou variantu a jakmile je spoluhráč v náběhu, adresuje mu centr do malého vápna.


Centr je přesný a Nordsjaelland má velkou příležitost ke skórování.



Jiné utkání, stejná myšlenka, ale tentokráte nedokonale provedeno, takže míč končí v zámezí. 



Situace z dorosteneckého utkání a téměř na vlas stejná pozice jako na prvním snímku. Centr na zadní tyč, po kterém přichází střela hlavou.


Při této akci je pod tlakem, ale vidí, že hráč ve vápně je zdvojen a šance na vstřelení branky je malá.


Zachová klidnou hlavou a najde lépe postaveného spoluhráče.


Jak již bylo zmíněno v části o defenzivě, nebojí se v soubojích přitlačit, což se projevuje na tomto snímku, kdy tělem odtlačí protihráče.


A následně se naskýtá možnost přihrát, čehož využívá, avšak provedení bylo špatné a nadějná akce přišla vniveč. 


Odražený míč, dostává se k němu dříve než soupeř, hbitě ho obchází díky kvalitnímu driblingu a dostává se do nadějné pozice, odkud se snaží najít spoluhráče, ale pokus je nepřesný.


V utkání s Horsens takto připravil branku, když dokázal levačkou procpat přihrávku do malého vápna, ale jelikož gól padl až z dorážky, nezapočítává se mu asistence.


Závěr

V letošní sezóně už dochází k zapojování hráčů ročníku 2004 v globálním měřítku (například v brazilském Santosu stoper Kaiky Melo či křídelník Ângelo Borges, v uruguajském Danubiu Nicolás Siri, v Manchesteru United Shola Shoretire, v Tottenhamu Dane Scarlett, na Slovensku Artur Gajdoš a v Česku Lukáš Mašek v Mladé Boleslavi a s Baníkem trénují Ondřej Kukučka s Danielem Šmigou) a Andreas Schjelderup patří mezi nejzajímavější z nich. Jedná se o fotbalistu s velkým potenciálem, jenž je schopný být rozdílovým už v tomto věku a může se v budoucnu dostat do fáze, kdy bude mít kvalitu pro evropský velkoklub. 

Do dospělého fotbalu vletěl jako uragán, ale momentálně se mi pro něj jeví jako nejlepší cesta zůstat ještě sezónu v Dánsku, kde by od příští nastupoval pravidelně v základní sestavě. Ideální by bylo, kdyby se Nordsjaellandu podařilo kvalifikovat do evropských pohárů, aby se mohl představit i v nich. V létě 2022 oslaví 18. narozeniny a pokud bude pokračovat v aktuálních výkonech, bude si říkat o přestup do lepšího klubu a nabízí se cesta přes RB Salzburg - hrají bez míče v rozestavení 4-4-2, kde by se hodil na kraj a s míčem 4-2-2-2, tam by se mohl pohybovat v meziprotoru a pod útočníky. Salzburg navíc pravidelně hraje evropské poháry, což o Nordsjaellandu tvrdit nelze, takže by to pro něj byl krok vpřed i v tomto směru a mohl by se v Mozartově rodišti zase posunout o krok dál. Do jeho koncepce by pasoval i díky defenzivní práci a zarputilosti, na kterou kladou velký důraz. 

Aktuálně se však nachází na dobrém místě pro svůj další rozvoj, takže není nutné nikam spěchat. Před rokem začal hrávat taktéž v dánské lize křídelník Jeppe Kjaer, jenž se narodil ve stejný rok, ale neodolal vábení Ajaxu a přesunul se do jeho akademie. Bude tedy zajímavé sledovat, jakou cestu zvolí Schjelderup - bude chtít hrát dospělý fotbal, nebo dá také přednost většímu klubu, ale za cenu toho, že by nemusel nastupovat za áčko?

Komentáře

  1. สมัคร pg slot สมัครสมาชิก เพื่อรับความสนุกสนานที่กำลังจะเกิดขึ้นอย่างไม่เคยสัมผัสมาก่อนกับ pg slot เว็บสล็อตออนไลน์ที่กำลังมาแรงที่สุดในปีนี้ กับเกมสล็อต

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky