Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

Den, kdy fotbal plakal


Osmý červenec 2017. Přátelský zápas mezi Werderem Brémy a Ajaxem Amsterdam. Běží 72. minuta zápasu, když si na trávník lehl hráč Ajaxu Abdelhak Nouri. Po převozu do nemocnice vydal klub zprávu, že je hráč v kómatu, ale ve stabilizovaném stavu. Za 5 dní vyšla na svět konkrétní diagnóza. Trvalé poškození mozku, které utrpěl po srdečním selhání. V srpnu 2018 vydal jeho bratr prohlášení, že se stav fotbalisty zlepšil. Může komunikovat s nejbližšími pohyby pusou a obočím.

Abdelhak Nouri se narodil 2.4. 1997 v Amsterdamu. Je odchovancem akademie Ajaxu. V klubu mu nikdo neřekl jinak než Appie. Reprezentoval Nizozemsko od kategorie U15 až po kategorii U21. Nejlépe hrál na pozici CM/AM. Poprvé jsem tohoto hráče zaregistroval v roce 2014, avšak hrát jsem jej viděl až o rok později. 13. března 2015 debutoval za Jong Ajax, rezervní tým Ajaxu, ve druhé nizozemské lize. Po prvních dotycích s míčem jsem měl jasno – tohle není tuctový fotbalista, tohle je budoucí hvězda. Lehkost, kterou předváděl při práci s míčem, byla až neskutečná. První dotyk, technika, finální a předfinální přihrávka, fotbalové myšlení, dribling – tohle byly jeho největší přednosti. V září 2016 debutoval za A tým Ajaxu. Zanechal skvělý dojem a přidal i branku. V sezóně 2016/2017 byl zvolen nejlepším hráčem Eerste Divisie (2.nizozemská liga). Zaznamenal 10 branek a 11 asistencí ve 26 zápasech. V létě 2017 odešel z Ajaxu Davy Klaassen a právě Appie měl být jeho nástupcem. Nebýt té tragické události, klepal by dnes na dveře Barcelony a byl by považován za nástupce Andrése Iniesty, o tom jsem přesvědčen.




Na Nouriho nezapomínají ani fanoušci, ani hráči. V nedávném zápase Ligy Mistrů mezi Ajaxem a Benficou Lisabon vyjádřili hráči podporu fanoušci Benficy.

Jenom o něco starší je oslava branky Justina Kluiverta, odchovance Ajaxu, který nyní obléká dres římského AS. Justin Kluivert nosí číslo 34 právě na počest Abdelhaka Nouriho. 
Tady velice silné fotky ze dne, kdy fanoušci Ajaxu přišli vyjádřit podporu jeho rodině. 
Fotbalový svět si musí Appieho pamatovat jako malého fotbalového génia, kterému nebylo dovoleno naplnit svůj potenciál. V Nizozemsku před pár dny vyšla kniha mapující Nouriho život.

Na závěr přidávám skvělé video.

#StayStrongAppie


Komentáře

Oblíbené příspěvky