Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

Fastav Zlín - AC Sparta Praha 1:0


Sparta do zápasu vstoupila v rozestavení 3-4-3. 

Zlín v klasickém 3-5-2. 

Rozestavení nasvědčovalo tomu, že bude mít Zlín v zápase převahu ve středu hřiště, což průběh zápasu potvrdil. Větší počet hráčů ve středu hřiště umožnil Zlínu kvalitně bránit a pokrýt Nicolae Stancia, od kterého se, z důvodu absence Kangy, očekávalo, že bude tvořit hru. Stanciu se velice často vytahoval pod útočníky a nechával Martina Frýdka ve středu osamoceného. Níže můžete vidět příklad – mezera mezi Frýdkem a Stanciem a vyklizený střed hřiště.


Vzhledem k pokrytému středu tak téměř neexistoval přechod do útoku přes zálohu, ale po několika přihrávkách stoperů následoval nákop na 3 útočníky vepředu. Sparťanští útočníci ale byli velice statičtí a většina míčů tak skončila na kopačkách zlínských obránců. Celý první poločas se nesl v tomto duchu.

Další příklad dobrého zahuštění středu zlínskými hráči. Libor Holík napadá rozehrávku Sparty, k Eldaru Ćivićovi, kterému Costa adresuje míč, dobíhá Matějov. Martina Frýdka brání Jean David Beauguel, který se k němu stáhl z pozice útočníka. Alexandr Jakubov hlídá prostor, kterým by mohla přijít přihrávka na Uroše Radakoviće. Na Nicolaea Stancia zbývají dva zlínští záložníci – Pablo Podio a Petr Jiráček. Řečí čísel šest zlínských hráčů na čtyři letenské.

Příklad tentokráte z druhého poločasu, ovšem se stejným výsledkem. Zlín převyšuje počtem hráče Sparty ve středu hřiště a stopeři Sparty se tak uchylují k nákopu na hrot.

Výchozí rozestavení Sparty 3-4-3 narušoval občas jeden z útočníků Sparty, nejčastěji Josef Šural, který si sbíhal hlouběji, ovšem záložníci Zlína ho dobře pokrývali. Tříčlenná obrana Zlína tak získala výhodu, kdy měla na sebe pouze dva útočníky Sparty.

Nezáživnou hru občas narušily protiútoky Zlína po standartních situacích hostů, kteří je zahrávali na riziko. Na převahu Zlína ve středu hřiště zareagoval trenér Sparty Zdeněk Ščasný v 67. minutě, kdy stáhl Šurala a místo něj naskočil Michal Sáček. Sparta poté přešla na 3-4-1-2, když se Sáček zařadil vedle Frýdka a Stanciu se vysunul nad ně.

Místo snahy Sparty více držet míč a pokusit se dostat Zlín pod tlak ale začala hrát Sparta pasivně. Devět sparťanských hráčů brání šest zlínských. Kvůli tomu, že Sparta se zatáhla do hlubokého bloku, se Zlín dostal do hry a začal více držet míč. Sparta se zmohla jenom na odkopy.

Tato pasivita vyústila v rozhodující branku

Martin Frýdek byl příliš hluboko, Bogdan Vatajelu se stáhl více do středu hřiště, čímž ale nechal volného hráče Zlína na křídle, který mohl bez problémů odcentrovat. Costa byl příliš daleko a neměl okolo sebe žádného hráče. 

Michal Sáček nezachytil náběh zlínského hráče, který se k míči sice nedostal, ale Radaković musel odstoupit od Beaugela, který nakonec vstřelil branku a korunoval svůj výborný výkon. Sparta se už poté na nic nezmohla.
Největší šanci Sparty v zápase má na svědomí Josef Šural, který ji ovšem trestuhodně zahodil a korunoval tím svůj nepovedený zápas.


Sparta opět ukázala svoji závislost na Guéloru Kangovi, který díky svým individuálním kvalitám dokáže vyvést míč a založit akci. Taktéž se projevila špatná forma sparťanských útočníků (Tetteh, který je ve formě, hrál 30 minut). Přesto, že hrála Sparta přes 60 minut na tři útočníky, nebylo to na počtu vyhraných soubojů znát, útočníci nedokázali proti zlínským obráncům udržet míč. Zlín Spartu porazil díky dobře zvládnuté taktice a byl za ni odměněn vítěznou brankou.



Komentáře

  1. Moc pěknýrozbor , je vidět, že tě to baví. Určitě v tom pokračuj. 😉

    OdpovědětVymazat
  2. Super je vidět,že máš přehled a,že tě to baví prosím, pokračuj dál :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky