Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

Hoffenheim - Manchester City 1:2


Duel mezi Hoffenheimem a Manchesterem City přinesl zajímavou podívanou.
Tým vedený Pepem Guardiolou nastoupil v klasickém rozestavení 4-3-3
   (obr.1)

Hoffenheim, vedený jedním z nejtalentovanějších trenérů současnosti Julianem Nagelsmannem, narukoval proti City s rozestavením 3-4-3
    (obr.2)

Jak si ale ukážeme níže, u obou týmů se formace v průběhu zápasu přizpůsobovaly.

1) Manchester City pod Pepem Guardiolou hraje ve formaci 4-3-3. Krajní obránci se stahují do středu hřiště(vždy ten, přes jehož stranu se neútočí, viz obr. 3 a 4)
     (obr.3)

V tomto zápase to byl nejčastěji Aymeric Laporte, protože se více využívalo pravé strany, kde operoval Kyle Walker. Při absenci Benjamina Mendyho se přesunul Laporte ze stopera na levý kraj obrany. Ač se jedná o velmi konstruktivního stopera, ukázalo se, že směrem dopředu má výrazné nedostatky a levý obránce není jeho post.
Levý obránce ve středu hřiště na sebe váže pozornost hostujícího hráčů, kteří se tak nemůže věnovat záložníkům City. Na obrázku můžete taktéž vidět, že všichni hráči v nebezpečné pozici jsou pokryti.

Další věcí, která podporuje tuto strategii Pepa Guardioly je ta, že na křídlech hrají hráči po noze.
Na levé straně Sané, vpravo Sterling. Ti se snaží držet co nejvíce lajny, aby na sebe vázali pozornost krajních beků soupeře.(viz obr.4)
  (obr.4)
Pokud se je rozhodne krajní bek bránit, vytvoří se mezera mezi krajními beky a stopery, do kterých se nabíhají střední záložníci City. V tomto zápase jimi byli Ilkay Gündogan a David Silva. V průběhu zápasu tureckého záložníka vystřídal Bernardo Silva.

2) Když byl v držení míče tým z Manchesteru, Justin Hoogma se vysunul a rozestavení se změnilo na 4-3-3. (viz obr.5)
       (obr.5)
Sergia Agüera pokryli stopeři, a hybnou sílu, Gündogana se Silvou, pokrývali Demirbay a Grillitsch. Justin Hoogma (v černém kruhu) tvořil spojku mezi obranou a zálohou.
V tomto obranném rozestavení tak Hoffenheim pokryl díky krajním bekům křídla, 2 střední záložníci pokryli 2 ofenzivní záložníky City, Hoogma zajišťoval zálohu v případě propadnutí.
3 útočníci vepředu zajišťovali neustálé napadání soupeřovy rozehrávky.
Kdyby Hoffenheim zůstal v rozestavení 3-5-2, pokryl by sice taktéž křídla a záložníky s Agüerem, ale byl by zde 1 zbytečný stoper. Tohoto hráče tedy výborně využil Nagelsmann k napadání.
City nemohlo skvěle bránící Hoffenheim překonat. Hoffenheim skvěle napadal, zahušťoval střed hřiště a hráči City nevěděli, jak se s tím vypořádat. Podařilo se jim to díky genialitě Sergia Agüera, který si vypracoval 2 šance. Do občasných šancí se také dostali díky brejkům, kdy využili toho, že nebyl Hoffenheim zkonsolidovaný. City drželo míč 64 % času, zaznamenalo 608 přesných přihrávek, Hoffenheim pouze 352.

3) Na remízový stav zareagoval katalánský stratég stažením Otamendiho, kterého nahradil John Stones. Mnohým mohl připadat tento tah zvláštní. Proč za stavu 1:1 nahrazuje stopera stoperem?
Ukázalo se to ovšem jako výborný tah. Nicolás Otamendi nepatří na míči k nejlepším stoperům, John Stones ovšem ano. Pep Guardiola o něm několikrát prohlásil, že by ho mohl využít i ve středu pole.
Od 64. minuty, kdy došlo ke střídání, tak začalo hrát City při držení míče na 3 stopery. Chvílemi dokonce 3-3-4. V 68. minutě nahradil zraněného Gündogana Bernardo Silva.
         (obr.6)
John Stones se zařadil do středu zálohy, kde díky tomu získal Manchester výhodu 1 hráče navíc. Většina rozehrávky od té doby šla právě přes Johna Stonese. Laporte se přesunul na stopera, což je pozice, kterou zvládá mnohem lépe. Pravým stoperem se stal Kyle Walker. Naopak při bránění se John Stones zatáhl a Manchester hrál na 4 obránce. Jelikož ale byli hráči City aktivnějším týmem, k této variantě moc často nedocházelo. Zápas nakonec rozhodla individuální kvalita. Střídající Leonardo Bittencourt nepokryl Davida Silvu(kterého jinak po celý zápas dobře bránili Demirbay s Grillitschem), Španěl si naběhl vápna, kde využil zaváhání stopera Posche, a v 87. minutě zápas rozhodl.

4) Hoffenheim je nutné pochválit, protože zápas zvládl výborně. Byl výborně připraven a plnil pokyny trenéra Nagelsmanna, který přečetl Guardiolův Manchester. Do zápasu na straně Hoffenheimu nemohlo nastoupit kvůli zranění 5 defenzivních hráčů, z nichž 3 by jinak byli v základní sestavě - Vogt, Hübner, Adams, Nordtveit, Bicakcic.
Na stoperu tak nastoupil 20letý Justin Hoogma, který do té doby odehrál za Hoffenheim pouhé 4 zápasy, z nichž jeden o víkendu proti RB Lipsko. Do týmu přestoupil minulé léto a hrával hlavně za rezervu. Dalším stoperem byl Stefan Posch, o rok starší Rakušan. Do týmu byl zařazen až v reakci na vlnu zranění v půlce září. Jediným zkušenějším stoperem byl Kevin Akpoguma - 23letý hráč, který odehrál za A tým 27 zápasů.
Díky skvělé taktice a plnění pokynů se Hoffenheimu, ve výrazně pozměněné sestavě,  málem podařilo uhrát skvělý bod proti jednomu z největších favoritů na vítězství v Lize Mistrů.









Komentáře

  1. Ahoj, super práce, je vidět, že se snažíš všímat taktických změn a malých detailů, což nebývá moc zvykem (ale ohledně Otamendiho s tebou nemůžu souhlasit teda) :-) pracuji ve fotbale a klidně ti můžu poradit, na co si dát větší pozor a jak se můžeš zlepšovat, začínal jsem stejně. Jestli tě to zaujme, napiš mi na fb - Jurij Dinaburskij

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky