Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

Proč se Patrik Schick zatím neprosadil v AS Řím?


Když Patrik Schick na konci léta 2017 přestoupil ze Sampdorie Janov do AS Řím, zařadil se na druhé místo v tabulce největších přestupů českých hráčů. Celková suma se při splnění všech podmínek a bonusů vyšplhá na 42 milionů eur. Na prvním místě zůstává stále neohrožen Pavel Nedvěd. Takový přestup s sebou přinesl i obrovská očekávání na hráče, která ovšem nebyla zatím naplněna. Níže se pokusím vysvětlit hlavní příčiny.

1) 
Patrik Schick byl v létě 2017 velmi žhavé zboží. Neustále se spekulovalo, do kterého velkoklubu zamíří. Největší zájem projevil Juventus Turín. Patrik Schick dokonce absolvoval zdravotní prohlídku, což bývá většinou jen formalita.



Z přestupu ale sešlo, neboť Juventus oznámil, že Schick neprošel zdravotní prohlídkou. Tohle se událo v červnu. Patrik poté zažil 2 měsíce nejistoty. Musel řešit zdravotní problémy nalezené na zdravotní prohlídce. Nevěděl, jestli zůstane v Sampdorii, nebo jestli se najde jiný kupec. Sampdoria mezitím koupila v červenci náhradu – Dawida Kownackiho z Lechu Poznaň. Vše tedy směřovalo k tomu, že Schick Sampdorii opustí. Jeho agent Pavel Paska ale stále nemohl najít vhodného kupce, který by zaplatil požadovanou cenu. Na konci srpna se nakonec dohodl Schick s AS Řím. Více než 2 měsíce od neúspěšného přestupu do Juventusu! V této době Schick netrénoval, takže mu toto období uškodilo jak po fyzické, tak po psychické stránce.
AS Řím byl spokojen, že konečně našel útočníka, který by mohl nahradit Edina Džeka.
Pavel Paska zachránil situaci (v rámci možností) a zajistil svému klientovi lukrativní angažmá.
Patrik Schick udělal další krok dopředu a polepšil si jak po finanční, tak po sportovní stránce.
Všechny strany tedy mohly být spokojeny, ale…

2) 
V Bohemians zažíval nejplodnější období, když hrával zataženějšího útočníka/podhrot ve 4-2-3-1.
V Sampdorii hrával útočníka v rozestavení 4-3-1-2, takže měl vedle sebe ještě 1 útočníka (většinou Fabia Quagliarellu) a pod nimi tvořil hru Bruno Fernandes. Sampdoria hrála kombinační fotbal a Patrik Schick zaznamenal ve své premiérové sezóně v Serii A 11 branek a 5 asistencí ve 32 zápasech. K tomu přidal ještě 2 branky v italském poháru. Jeho celková bilance tedy byla 13 branek a 5 asistencí za 1653 minut (zdroj: Transfermarkt.com).



AS Řím pod trenérem Eusebiem Di Francescem preferuje rozestavení 4-3-3, kde na hrotu operuje Edin Džeko podporovaný 2 klasickými křídly. Patrik Schick je vše, jenom ne klasický hrot, či křídlo. Je to typický příklad toho, že se hráč nemůže posuzovat podle výšky. Příkladem je například legenda Barcelony Carles Puyol. Ten byl i přes svých 178 cm skvělý hlavičkář a vyhrával množství soubojů. Schick je opačný případ, měří sice 190 cm, ale hlavičkování, či vyhrávání soubojů, nepatří mezi jeho silné stránky. Má vynikající techniku, rychlost, dokáže se zapojit do kombinace. Potřebuje dostat míče do běhu. Eusebio Di Francesco jej staví buď na hrot nebo na křídlo. Ani jedna pozice mu ale v rozestavení 4-3-3 nesvědčí. AS Řím do některých zápasů volí i rozestavení 3-5-2, které by mohlo Schickovi vyhovovat více, ale to se nedá vzhledem ke kvalitě a kvantitě římských křídel očekávat.


Vzhledem k neabsolvování minulé letní přípravy naskočil Schick do rozjetého vlaku a minulá sezóna ho nezachytila v dobré formě.  Taktéž byl často zraněný, což mohlo i pramenit z velkého tlaku, který na něj byl vyvíjen. Letošní přípravu ovšem absolvoval a zdálo se, že nastal jeho čas. Je na něm ovšem znát nedostatek sebedůvěry, který je způsobený tím, že nestřílí góly. Z letošních 7 zápasů v Serii A nastoupil do 4, celkově odehrál 211 minut. Gól žádný nevstřelil, ale některé jeho střely neměly k brance daleko.
V AS Řím má za více než rok odehráno 1513 minut a vstřelil 3 branky. (zdroj: Transfermarkt.com)
Porce minut tedy téměř identická, statistiky značně rozdílné.

Závěrečné shrnutí:
Dle mého názoru byl AS Řím od prvního dne špatně zvolený klub. Pavel Paska chtěl prostě jenom zachránit situaci a tohle byla zjevně poslední možnost. Pro AS to zase byl kvalitní útočník, ale asi hlouběji nezkoumali, zda se jim bude hodit do systému. Naskytla se možnost a usiloval o něj předtím Juventus, takže to přeci musel být skvělý hráč…
Situace v římském klubu není ideální, i přes výhru v římském derby je AS na 9. místě a Eusebio Di Francesco nemá svou pozici vůbec jistou. Je možné, že bude v následujících týdnech odvolán. To by byla naděje pro Schicka, která by mu mohla zajistit novou motivaci. Taktéž by mohlo dojít ke změně v rozestavení, které by mu více vyhovovalo. Musím ovšem dodat, že Patrik Schick není Messi, aby se mu přizpůsobovalo rozestavení. Pokud chce Schick dokázat, že je jeho cenovka zasloužená, musí začít předvádět lepší výkony, bez ohledu na rozestavení.


Komentáře

Oblíbené příspěvky