Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

AC Sparta Praha - SK Slavia Praha 2:2

Zdroj: http://fotbal.hattrick.cz/wp-content/uploads/2013/04/sparta_slavia.jpg

Do 290. pražského derby nastoupila Slavia s náskokem sedmi bodů na Spartu. Slavia měla v posledních zápasech lepší formu, když vyhrála poslední čtyři zápasy. Sparta naproti tomu vyhrála jenom dvakrát a dvakrát prohrála, ale měla výhodu domácího prostředí, protože zápas se hrál v Generali Aréně.

Sparta vstoupila do utkání v rozestavení 4-4-2. Na křídle nastoupil překvapivě Srdjan Plavšić a na hrotu Matěj Pulkrab, který dostal přednost před Josefem Šuralem.
Slavia zvolila klasické rozestavení 4-2-3-1, s Peterem Olayinkou na hrotu. Milan Škoda nebyl kvůli nemoci ani na lavičce náhradníků.
Oba týmy ale své formace v průběhu zápasu měnily. Na pravém kraji zálohy Sparty měl hrát Nicolae Stanciu, který se ale, jako vždy v této formaci, drží hlavně ve středu hřiště a vytváří prostor pro Alexe Chipcia, který tak má volnou celou pravou lajnu. Potíž nastává v případě, že soupeř přečíslí pravou stranu.

Miroslav Stoch přenáší hru na levou stranu, kde nabíhá Jaromír Zmrhal, kterého brání Chipciu. Stanciu napadal Stocha a chybí na pravé straně, kde by měl být, kdyby hrál opravdu pravého záložníka. Modrým kruhem jsem naznačil pozici, ve které by se pohyboval klasický pravý krajní záložník. Právě Bořil se Zmrhalem přehráli Chipcia a druhý jmenovaný odcentroval přímo na hlavu Olayinky, který trefil tyč.
Většinu utkání ale strávil Bořil v defenzivním postavení, kdy bránil Matěje Pulkraba. V takových případech se Bořil zatahoval vedle stoperů a Slavia hrála na 3 stopery, s Coufalem a Zmrhalem jako křídelními obránci. Slavia tak zahustila střed hřiště a nedovolila tak Spartě, aby ji mohla přečíslit, či poslat přihrávku mezi stopery. Na obrázku je také vidět Guélor Kanga, který snadno obešel špatně hrajícího Ibrahima Traorého a dostal se ke střele, neboť měl kolem sebe hodně prostoru.
Při výkopu se naopak mezi stopery zatahoval Tomáš Souček. Taktéž si můžete všimnout Stancia, který napadá právě Součka a opět ukazuje, že hraje spíše ofenzivního záložníka. Utkání nenabídlo nějakou krásnou podívanou, padlo osm žlutých karet a zápas rozhodly standartní situace, ze kterých padly tři branky z celkových čtyř. Slavia zahrávala v utkání devět rohů, z toho sedm v prvním poločase. Sparťané měli s jejich bráněním velké problémy.
Můžeme vidět, že čtyři hráče Slavie brání Sparta osobně, pátým hráčem by měl být Coufal, kterého měl bránit Eldar Civić, ale bránění rohů mu dělá obrovské potíže. Stanciu s Pulkrabem brání zónově. Z této situace vytěžila Slavia pouze varování pro Spartu, protože Coufal mířil mimo.
Další varování přišlo ve 33. minutě, kdy zabránil Součkovi hlavičkovat Uroš Radaković. Opět vidíme stejné dvojice. Tentokrát je daleko Benjamin Tetteh, který podklouzl, od Petera Olayinky. Dalším volným hráčem je opět Coufal, kterého nechává volného Civić.
První branka Slavie
Dvě varování nestačila, tak přišla třetí šance z rohového kopu a tu již Slavia proměnila v první branku zápasu. Opět stejné dvojice, ke kterým se přidal ještě Frýdek a Zmrhal. Kanga čeká na vápně na případný odražený míč. Civić je opět daleko od Coufala, ke kterému se nakonec míč nedostal, protože Chipciu podskočil míč, který skončil na hlavě Ondřeje Kúdely, který rozvlnil síť poprvé v zápase. Sparta poté stihla ovšem rychle vyrovnat díky Tettehovi (tento gól rozeberu později), a ve 45. minutě dokonce otočila zápas ve svůj prospěch, když Kanga, který proměnil penaltu. Druhá půle ale příliš zajímavého nenabídla, Sparta nevystřelila vůbec na bránu a Slavia měla pouze 1 střelu, ze které však padl vyrovnávací gól.
Druhá branka Slavie
Branka padla v 70. minutě, v době, kdy už měly oba týmy prostřídáno. V dresu Slavie již nebyli na hřišti Kúdela, Hušbauer a Traoré, které nahradili Simon Deli, Jan Sýkora a Alexander Baluta. Sparťany Pulkraba a Tetteha nahradili Šural a Mebrahtu. Chipciu nahradil Pulkraba v zónovém bránění, ale nikdo nenahradil Chipcia při bránění druhého slávistického stopera, v této době již Deli. V místě, kam mířil míč, byli čtyři hráči Sparty na tři slávistické hráče. Přesto se k míči dostal Souček, kterého měl bránit Radaković, a vyrovnal. Na míč naskakoval i Ngadeu, kterého neuhlídal Štetina. 
Na závěr ještě rozbor vyrovnávacího gólu Sparty.
Branka Sparty na 1:1
U míče je Civić, který má hodně času, neboť na pravé straně chybí Stoch a Coufal je od Civiće příliš daleko. Slavia má opět 3 obránce v jedné řadě, kdy Plavšiće brání Kúdela, kterého by, kdyby byl Stoch na křídle, bránil Coufal. Ngadeu hlídá Tetteha, ale všímá si také nabíhajícího Stancia. Poslední dvojici tvoří Bořil a Pulkrab. Civić pošle přesný centr na malé vápno a Tetteh hlavou vyrovnává.
Jako bonus na konec: Situace, která přecházela rohu, ze kterého Slavia vyrovnala.
Sparta zbytečně pasivní, Šural hluboko a nechává tak prostor pro Slavii, aby přenesla hru. Dokud byli na hřišti Tetteh a Pulkrab, oba napadali společně stoperskou dvojici Slavie, která tak neměla čas na konstruktivní rozehrávku. S příchodem Šurala, který se často stahuje hlouběji, bylo napadání stoperů narušeno. V této konkrétní situaci měl být Šural u Deliho a snažit se zajistit, aby na něj přihrávka nemohla přijít, nebo jej aspoň ihned napadat. Na jeho místě ho měl nahradit Stanciu, který byl ve středu hřiště osamocený a nikoho nehlídal. Třetí chybu udělal Chipciu, který byl daleko od Bořila.
Deli přenáší hru na levé křídlo Bořila, kterého nehlídá ani Stanciu ani Chipciu.
Alexander Baluta si naběhl do prostoru mezi zálohu a obranu, záložníci Sparty jeho náběh nezachytili, a tak musel vystoupit Radaković, který ale souboj s Balutou prohrál a míč propadl k nabíhajícímu Bořilovi, který si naběhl do prostoru (modrý obdélník), který by měl okupovat právě Radaković. Bořila nepokryl Stanciu. Na poslední chvíli míč Bořilovi ukopl Chipciu a následoval roh, ze kterého obdržela Sparta vyrovnávací branku. (viz výše)

Vzhledem k výsledku 2:2 má tedy Slavia na Spartu stále náskok sedmi bodů.
Skupina o titul
Zdroj: https://www.eurofotbal.cz/1-fotbalova-liga/2018-2019/tabulky/


Komentáře

Oblíbené příspěvky