Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

Athletic Club | Klub jako žádný jiný

worldvectorlogo.com

Název:
Athletic Club de Bilbao, baskicky Bilboko Athletic Kluba
Soutěž: La Liga
Rok založení: 1898
Země: Španělsko, autonomní oblast Baskicko

Angel Garitano přišel do Athleticu jako asistent nového kouče Josého Manuela Esnala na podzim 2006, když vystřídali Felixe Sarriugarteho, pod kterým tým zažil hrozivý start do nového ročníku, když vyhrál pouze jedno utkání z jedenácti a nacházel se na chvostu tabulky se sedmi body. V sedmi zápasech, kdy se týmu vedla tato dvojice, klub získal 14 bodů a porazil i rivala ze San Sebastianu. Poté ale nastalo hluché období a klub bojoval až do posledního kola o udržení. Díky domácí výhře 2:0 s Levante skončil Athletic na 17., posledním nesestupovém, místě a klub se tak nadále mohl chlubit tím, že nikdy nesestoupil z nejvyšší španělské soutěže.

V této sezóně se situace opakuje. Baskický klub opět vstoupil do nové sezóny špatně, když ve 14 zápasech získal pouhopouhých 11 bodů a myšlenky na možný sestup opět ožívaly. V prosinci 2018 byl odvolán trenér Eduardo Berizzo a nahradil ho opět Garitano, tentokrát ale Gaizka, Angelův syn, který prošel akademií Athleticu a většinu své hráčské kariéry strávil v baskických týmech. Trenérskou kariéru začal v Eibaru, který následně i dostal do La Ligy. Poté následovaly méně povedené štace ve Valladolidu a Deportivu La Coruňa, následoval přesun do rezervního týmu Athleticu, se kterým byl úspěšný a odměnou mu bylo povýšení a nahrazení Berizza v pozici hlavního trenéra prvního týmu. Angažmá mu zatím vychází fantasticky, když ze 14 zápasů vybojoval 26 bodů, katapultoval klub z Bilbaa na 9. pozici, mimo sestupové pásmo a dokonce na dohled místům zaručujících postup do evropských pohárů.

                                    Athletic Club v období od začátku sezóny do 4.12. 2018

whoscored.com

Athletic Club od příchodu Garitana do 16.3. 2019

whoscored.com

Nyní se vraťme na úplný začátek.

Vznik

Bilbao je průmyslové město, které se nachází v Baskicku, autonomním společenství na severu Španělska. Právě díky této poloze se zde nacházelo na konci 19. století velké množství Angličanů, kteří sem přinesli nový sport zvaný fotbal. Druhou skupinou, která našla zalíbení ve fotbale, byli baskičtí studenti, kteří v Anglii studovali. V roce 1898 došlo k založení Athletic Clubu a o dva roky později byl další skupinou studentů založen Bilbao Football Club. Kluby se ihned staly rivaly, ale v roce 1902, když se konal v Madridu turnaj k příležitosti korunovace Alfonse XIII., se rozhodly spojit, aby zvýšily své šance na vítězství. Tato snaha byla úspěšná a tým, který nesl název Bizcaya, turnaj opanoval. I díky tomuto úspěchu se týmy spojily v jeden a vznikl tak dnešní Athletic Club.

Dresy

Athletic je nyní známý pro své červenobílé dresy, nebylo tomu tak ale od samého začátku. Od založení hráli v dresech modrobílých a v zimě 1909 byl student Juan Elorduy, nacházeje se v Londýně, požádán, aby na cestě zpět do Španělska koupil dresy Blackburnu Rovers, který měl barvy stejné. Jenže nebylo možné sehnat dresy v potřebném počtu, a když už se nacházel v Southamptonu, odkud odplouvala jeho loď, na poslední chvíli koupil dresy místního týmu, které byly červenobílé. Shodou okolností stejné barvy má i město Bilbao. První zápas v nich klub sehrál v roce 1910 a od té doby těmto barvám zůstal věrný.


                                                                 Domácí dres pro sezónu 18/19
www.footyheadlines.com

Jedinečná filozofie


„Kdokoli, kdo kandiduje na prezidenta klubu a touží změnit tuto filozofii…není kandidátem. Jsou příjemnější možnosti, jak spáchat sebevraždu."
Jose Julian Lertxundi, bývalý prezident klubu.

Přesto, že na založení klubu měli velký vliv cizinci, rozhodl se Athletic v roce 1911 po nařknutí z nelegálního startu hráčů v Copa del Rey, že od tohoto roku budou mít možnost za klub hrát pouze hráči, kteří mají baskický původ, nebo zde byli fotbalově vychováni. Je to nepsané pravidlo, takže by mohlo být kdykoliv porušeno, nebo změněno. Stejný přístup měl i rival ze San Sebastianu, který ale v roce 1989 přivedl Johna Aldridge z Liverpoolu, aby zvýšil konkurenceschopnost týmu, a od té doby se již pravidla nedrží, přesto klade důraz na výchovu hráčů.

„Tento fotbalový klub se stává součástí naší identity od první sekundy našeho narození,“ říká mládežnický trenér Jon Solaun. „Každý kluk v okolí dostává dárky a věci s klubovou tématikou; porodnice jsou vymalovány červenobílými barvami. Narodil jsem se v Bilbau a možnost obléci klubovou teplákovou soupravu a reprezentovat tento klub pro mě znamená vše. Vím, že kluci cítí stejnou hrdost. Všichni si připadáme jako součást historie, jako rodina,“ dodává.

I přesto, že o zrušení klubové filozofie nemůže být řeč, v průběhu historie se lehce změnila a nyní tak za klub nastupuje i Iñaki Williams, jehož matka je z Ghany a otec z Libérie. Narodil se již totiž v Bilbau a v roce 2015 se stal prvním střelcem černé pleti v historii Athleticu. Prvním míšencem, který za Bilbao nastoupil, byl Jonás Ramalho, který má baskickou matku a otce z Angoly. Tento španělský obránce, který nyní nastupuje za Gironu, debutoval v roce 2011 pod Marcelem Bielsou. Pro klub je důležité, aby hráč vyrostl jako součást baskické společnosti a vybudoval si k ní vztah. Tohle je hlavní myšlenka této politiky, nikoli nesnášenlivost vůči ostatním.

                                                                   Iñaki Williams
www.dailystar.co.uk

Přesto, že tato filozofie nedovolí nikdy Bilbau konkurovat s nejlepšími a nejbohatšími celky, dokázalo vyhrát 8x španělskou ligu (naposledy v sezóně 1983/84), a 23x Copa del Rey (naposledy taktéž v sezóně 1983/84). K tomu přidalo dvě vítězství v superpoháru, v roce 1984 a naposledy v roce 2015, což je poslední trofej tohoto klubu. Těmito úspěchy se řadí mezi nejlepší kluby v celém Španělsku. Athletic také patří s Barcelonou a Realem Madrid mezi tři týmy, které nikdy nesestoupily z nejvyšší španělské soutěže. Toto pravidlo platí i pro ženský tým, neplatí ale pro trenéry, díky čemuž mohl tento klub vést i Marcelo Bielsa. V 90. letech minulého století proběhl průzkum, který ukázal, že 76 % fanoušků Athleticu by radši přetrpělo sestup svého týmu, než aby došlo ke zrušení jeho filozofie.


Lezama

Právě kvůli výše zmíněné filozofii klub klade velký důraz na výchovu talentů ve vlastní akademii, která nese název Lezama. Nachází se 15 km od Bilbaa a byla postavena v roce 1971.

„85 % hráčů prvního týmu prošlo akademií a průměrná doba, kterou v ní stráví, se pohybuje kolem sedmi let. Přichází jako mladí kluci a v akademii jsou formováni. Pro děti je fantastické, když se mohou navzájem pozorovat, jak rostou jako lidé i hráči. Když fotbalista z akademie na sebe navleče červenobílý dres na San Mamés (stadion Athleticu), všichni cítíme velký pocit zadostiučinění,“ říká José María Amorrortu, který za Bilbao nastupoval a poté jej i trénoval. V letech 2011 - 2018 zastával roli sportovního ředitele a byl v prosinci minulého roku, když proběhly volby nového prezidenta klubu, nahrazen Rafaelem Alkortou, opět bývalým hráčem baskického celku.

„Máme 20 skautů po celé biskajské oblasti a rovněž 150 partnerských klubů v regionu, které monitorují vývoj mladých hráčů a posílají je do Lezamy, když cítí, že mají dostatečné kvality na to, aby tu hráli. Věříme našim trenérům a místním klubům v rozvoji mladých hráčů natolik, že naše mládežnické kategorie začínají až kategorií U10. Nedávno tu trénovalo 1500 devítiletých dětí. Není těžké hráče najít,“ dodává Amorrortu.  

„Chceme vědět, jak přemýšlí a jak se rozhodují na hřišti, ale také jak se chovají mimo něj. Děti mají povinnosti ihned, jak vkročí do budovy. Ať už to je uklízení kabin, třídění dresů nebo nošení vybavení. Pracoval jsem v Atléticu Madrid a v dalších elitních týmech, ale nikde nemají to, co my tady. Kulturu. Identitu. Je naší prací vytvoři skvělé lidi stejně jako skvělé fotbalisty a nikdo to nedělá tak, jako my. Rodina je pro Basky vše a chceme, aby to dělali naši lidé. Pro kluka není větší pocit hrdosti než hraní za tento klub,“ říká baskický patriot Amorrortu.

Klenba, která byla typická pro stadion San Mamés, byla přemístěna do Lezamy v roce 2013.
www.athletic-club.eus

„Je důležité, aby měli hráči více možností, jak se uživit, než jenom fotbalem. Kariéry jsou krátké, stačí jeden špatný zákrok a může být její konec. Náš třetí tým se skládá z 21 kluků, kterým je mezi 18 a 19 lety, z nichž 13 v současné době studuje na univerzitě. Nenutíme je k tomu, jenom je povzbuzujeme a podporujeme je v tom. Speciálně v dnešní době jsou naši kluci příkladem,“ líčí Amorrortu.

„Každý jedinec tady musí být reprezentantem klubu a lidu. Společnost se mění a příkladný profesionál není takový, jako býval před 20 lety. Pracujeme na tom, abychom kluky udrželi soustředěné, ale samozřejmě přichází i obtížné momenty. Blíží se věku, kdy rozumí tomu, že za peníze si nemůžete koupit to, co máme my tady v Athleticu. To je to, kde se tvrdá práce nás všech vyplácí. Trénujeme po boku prvního týmu a kouč zajišťuje, že nejsou žádné překážky mezi námi a jimi. Když prochází okolo, zastaví se, mluví s dětmi a sledují jejich vývoj,“ říká bývalý trenér kategorie U18 Athleticu Iban Fuentes.

„Každý žijeme svůj sen. Každá osoba v tomto komplexu má permanentku. Pokud hraje první tým venkovní zápas, děti zde trénují, a pak jedou domů, kde v pyžamu s motivy Athleticu sledují zápas se svojí rodinou. Trenéři se setkávají ve městě a společně zápasy sledují. Všichni jsme členy rodiny s názvem Athletic Club a máme vlastní kulturu a identitu,“ dodává.

Athleticem prošly legendy španělského fotbalu, například Telmo Zarra, který vstřelil 251 branek v nejvyšší španělské soutěži, byl historicky nejlepším střelcem, dokud ho nepřekonal Lionel Messi. Další legendou je brankář José Ángel Iribar, který strávil v tomto celku skoro celou svoji kariéru, v národním týmu odchytal 49 zápasů a vyhrál mistrovství Evropy v roce 1964. Za Athletic nastoupil ke 466 zápasům.  Další legendou, která nastupovala za Athletic, je opět brankář, legendární Andoni Zubizarreta, který s Athleticem vyhrál dva tituly a později nastupoval za Barcelonu. Za španělskou reprezentaci nasbíral 126 startů.


Přestupová politika

Athletic Bilbao získává za hráče obrovské částky a naopak málo do nákupů investuje, hlavně kvůli zmíněné filozofii. Na nedostatek peněz si tedy nemůže stěžovat a to se projevuje v tom, že hráče nemusí prodávat. Ti tak většinou odchází jedině, pokud za ně tým zaplatí jejich výstupní klauzuli. Z tohoto důvodu hráči odchází za výrazně vyšší částky, než jaká je jejich tržní hodnota, například Kepa Arrizabalaga přestoupil do Chelsea za 80 milionů euro. Pár měsíců předtím byl blízko k přestupu do Realu Madrid za pouhých 18 milionů, nakonec ale podepsal novou smlouvu s výkupní klauzulí na 80 milionů, kterou Chelsea, nutně hledajíc náhradu za Courtoise, zaplatila. Dalšími hráči, kteří odešli v posledních letech na základě výkupní klauzule, jsou Aymeric Laporte, Javi Martínez a Ander Herrera.




Ne všichni hráči ale touží odejít, například Iker Munian, který měl za svoji kariéru několik nabídek z věhlasnějších klubů, vábení ale odolal a v prosinci minulého roku podepsal novou smlouvu, která navíc na jeho žádost neobsahuje výkupní klauzuli. Výkupní klauzule jsou ve Španělsku povinné, aby chránily hráče. Jediná možnost, jak zajistit, aby smlouva klauzuli neobsahovala, je ta, když si to vyžádá sám hráč, což se v historii ligy stává velmi zřídka a proto je tento případ velmi raritní. Technicky může Munian stále odejít, případ by ale musel řešit soud, který by rozhodl o ceně.
„Byl to způsob, jak vyjádřit moji loajalitu klubu. Plním si sen, který jsem měl od doby, co jsem přišel do Lezamy. Ten sen byl strávit tady celou svoji kariéru,“ říká 26letý Iker Muniain, který do akademie přišel ve 13 letech, v A-týmu debutoval v 16 letech a od té doby odehrál skoro 400 utkání.

Iker Muniain při podpisu smlouvy
www.insideathletic.com

Bilbao většinu utržených peněz investuje do platů a mládežnické akademie. Na druhou stranu nemá potom problémy zaplatit za hráče, který vyhovuje klubové filozofii, desítky milionů euro. Nejvyšší částku zaplatil Athletic za Iñiga Martíneze v roce 2017, když ho vykoupil z konkurenčního San Sebastianu za 32 milionů euro a o rok později koupil z PSG za 24 milionů euro levého obránce Yuriho Berchicheho.

Athletic má velmi propracovaný skauting, když sleduje doslova každého hráče, který zapadá do filozofie klubu. "Ptal jsem se na jednoho hráče ze čtvrté španělské ligy a dostal jsem podrobný report, který obsahoval poznámky z více než 100 zápasů, které ten hráč odehrál v posledních 8 letech," říká analytik Jurij Dinaburskij, který pracuje pro Duklu Praha a v Athleticu absolvoval stáž.

Zajímavosti

- Právě díky anglickému vlivu nese klub oficiální název Athletic Club, tedy anglický, nikoliv španělský nebo baskický.

- Atlético Madrid bylo založeno baskickými studenty v roce 1903 jako pobočka Athleticu v hlavním městě. Původní název byl Athletic Club de Madrid. Měl také stejnou modrobílou kombinaci dresů,  od roku 1911 došlo, stejně jako u Athleticu, ke změně dresů na červenobílou variantu, když se jim zalíbily ve vzájemném zápase. K rozdělení obou klubů došlo v roce 1921.

- V roce 1941 zakázal dekret diktátora Francisca Franca používat v názvech cizojazyčná slova, a tak se název obou Athleticů změnil na Atlético.

- Po konci Francova režimu se klub z Bilbaa vrátil k názvu Athletic, madridský tým si ponechal španělskou variantu.

- V letech 1954 - 57 vedl Athletic, toho času Atlético Bilbao, Slovák Ferdinand Daučík, který nastupoval na Slovensku za Slovan Bratislava a v Česku za Slavii. Do Bilbaa přišel z Barcelony, kterou trénoval v letech 1950 - 1954. Po konci v Bilbau přešel do Atlética Madrid a následně prožil celý zbytek trenérské kariéry na Pyrenejském poloostrově. Jeho syn Yanko byl prvním Čechoslovákem, který nastoupil za Real Madrid. Svou dceru provdal za legendárního Ladislava Kubala.
www.fcbarcelona.com

- V létě 2018 přišel do Athleticu Rumun Cristian Ganea. Přestup byl možný proto, že strávil několik let v mládeži partnerského klubu CD Baskonia.

- Athletic patří mezi čtyři španělské týmy, které nevlastní žádná společnost, ale fanoušci. Jedná se o tzv. socio ownership, proto v klubu probíhají volby prezidentů. Zbylými celky jsou Real Madrid, Barcelona a Osasuna.

- Trofej pro nejlepšího střelce španělské ligy se jmenuje Pichichi a je nazvaná podle Rafaela Morena, jenž byl přezdíván Pichichi. Stal se legendou Athleticu, když vstřelil v 89 zápasech 83 branek a zemřel v roce 1922 v 29 letech na tyfus.

www.ahalftimereport.com

- Prvním vlastním stadionem klubu byl San Mamés, který byl postaven v roce 1913 a přezdívalo se mu Katedrála, což už samo o sobě vypovídá o tom, co pro fanoušky i hráče znamenal.

www.stadiumguide.com

- Prvním hráčem, který vstřelil branku na tomto stadionu, byl právě Rafael „Pichichi“ Moreno.

- Přesně o 100 let později, tedy v roce 2013, byl nahrazen stadionem novým, který byl postaven na stejném místě a nese stejný název i přezdívku. 

Nový San Mamés
www.twitter.com

Stadion pojme 53 000 diváků a dovnitř můžete náhlednout v tomto videu.

- Athletic Club započal tradici udělování trofeje s názvem „One Club Man Award“, kterou uděluje hráčům, kteří hráli v nějakém klubu celou svoji kariéru a ctili tak filozofii, kterou Athletic vyznává. Cenu začal klub udělovat v roce 2015 a držiteli jsou Matt Le Tissier, Paolo Maldini, Sepp Maier a Carles Puyol.

- V letech 2011 - 2013 vedl klub Marcelo Bielsa, pod kterým hrál Athletic fantastický fotbal, v Evropské lize dokráčel až do finále, když vyřadil například Manchester United, ale ve finále prohrál s Atléticem.

Athletic Club je jedinečným klubem, zvlášť v dnešní komerční době ovlivněné globalizací. 

Je to klub jako žádný jiný.






Zdroje: theguardian.com, irishtimes.com, nytimes.com, canofootball.com, sports.vice.com, as.com, dreamteamfc.com, sportskeeda.com, footballhistory.org, equalizersoccer.com, athletic.elcorreo.com, medium.com, thenational.ae, insideathletic.com, espn.co.uk, visitsanmames.com, athletic-club.eus,  athletic.elcorreo.com

Komentáře

Oblíbené příspěvky