Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

Chelsea - Slavia 4:3 | Rozbor zápasu

Twitter @slaviaofficial


Slavia do Londýna přijela s výsledkem 0:1 z domácího zápasu a věděla tedy, že pokud chce postoupit, musí vstřelit branku. Tomu uzpůsobila sestavu i rozestavení. 


Jindřich Trpišovský zvolil rozestavení 3-5-2 a roli útočníků hráli Petr Ševčík s Lukášem Masopustem, kteří měli za úkol napadat rozehrávku Chelsea a nutit její hráče k chybám a odkopům. Zároveň se často stahovali a podporovali při repressingu zálohu, čímž vytvářeli přečíslení a vytvářeli Slavii výhodu. Díky tomu Slavia dominovala ve středu hřiště, ale naopak se ukázalo slabé místo této formace, kterým jsou křídelní prostory. Slavia měla v prvním poločase velké problémy v této oblasti, nevěděla si rady s bráněním a často docházelo k přečíslením na křídle, což Chelsea přetavila v branky.


Chelsea nastoupila v klasickém rozestavení 4-3-3 a roli Jorginha plnil Mateo Kovačič. Zároveň Maurizio Sarri nasadil i největší hvězdu svého týmu Edena Hazarda.

Nyní si ukážeme na konkrétních situacích, jak zápas vypadal.


Slavii se podařilo početně převyšovat Chelsea ve středu hřiště, což bylo účinné hlavně při repressingu.


    Naopak problémy měla, když Chelsea útočila po křídlech, kde zůstavali často volní hráči.


Eden Hazard se drží u lajny, odkud odbíhá Jan Bořil, aby napadal Emersona, který je u míče. Hazard tak může snadno převzít míč. Na druhé straně si nabíhá Pedro, kterého nestíhá Jaromír Zmrhal. Ve středu hřiště má však Slavia početní převahu.


Akce ve vápně, kdy Pedro přihrává Césaru Azpilicuetovi, který si nabíhá do vápna. Na druhém kraji vápna si nabíhá Barkley, opět volný.


Opět volný Pedro na křídle, neboť levý křídelní obránce Zmrhal napadá hráče s míčem, který může přihrát jak do křídla, tak do středu, kde sbíhá Kanté.


Eden Hazard opět u lajny, napadal ho Kúdela, ale tím uvolnil prostor, do kterého mohl proniknout Barkley.


Po třetí inkasované brance na toto zareagoval Jindřích Trpišovský, na pravého křídelního obránce se zatáhl Petr Ševčík, Bořil se přesunul vlevo a Zmrhal zaujal místo původně Ševčíkovo.





Ve druhém poločase přepla Slavia na formaci 4-5-1, kdy se na hrotu pohyboval čerstvý Peter Olayinka, který vystřídal Lukáše Masopusta. Při napadání se často na hrot vysunoval Ibrahim Traoré.




Zde můžeme vidět, v čem se díky změně rozestavení Slavia zlepšila. Křídelní hráči Chelsea neměli již tolik prostoru, protože se na kraji hřiště nepohyboval pouze jeden hráč, ale dva. V této situaci vystupuje Bořil proti Hazardovi a Zmrhal za něj zaskakuje.

Napadání


Slavia nechtěla nechat Chelsea hrát a napadala její rozehrávku ve velkém počtu. 


Další ukázka, kdy Slavia napadala vysoko a David Luiz musel hrát riskantní pas středem.


Jak jsem již výše zmiňoval, díky většímu počtu hráčů ve středu hřiště Slavia často získávala repressingem míč.


Slavia měla na malém prostoru o tři hráče víc a vyústilo to v zisk míče.


Vysokým napadáním zároveň Slavia nutila Chelsea, aby míč nakopávala.


Při takových pokusech se ale vysunovali na polovinu soupeře i stopeři, hráče Chelsea předskakovali a míč získávali.

Rozbor branek

1:0


Chelsea hraje na pravém křídle, kde je v přesílení 3v2. Pedro je volný a nakonec se k němu dostává přihrávka. 


Do mezery mezi  řadami se vměstnali tři hráči domácích.


Pedro si narazil se svým spoluhráčem, čímž se uvolnil, a výbornou akci zakončil první brankou zápasu.

2:0


 Druhá branka začala i skončila u křídel. Eden Hazard, od kterého bylo Kúdela daleko a Bořil ještě dál, vybízí přihrávkou Girouda.


Ten mu pak míč vrací přihrávkou do vápna. Na druhé straně si již nabíhá osamocený Pedro.


Míč se k němu dostává, Pedro trestuhodně mine, ale Deli si stříli vlastní branku.

3:0


Kanté výbornou průnikovou přihrávkou nachází Pedra, který je opět sám, neboť Slavia rozehrávala a Zmrhal se nacházel v útočném postavení. 


Pedro nakonec přihrává pod sebe a Olivier Giroud má snadnou pozici a zvyšuje na 3:0.

3:1


Slavia vstřelila svůj první gól z rohu, kdy Chelsea bránila primárně zónově a Souček zůstal nepovšimnut.

¨
Z dobré pozice se nemýlil a snížil na 3:1.

4:1 


Chelsea ale odpověděla okamžitě, když se nebezpečí přihnalo opět z křídla. Hazard přihrál nabíhajícímu Emersonovi, který našel Girouda.


Francouzský útočník Koláře nepřekonal, ale míč se dostal k Pedrovi, který si opět našel skvěle prostor, a poslal Chelsea opět do tříbrankového vedení.

4:2 



Slavia se ovšem nevzdala a nadále útočila. Chelsea bránila v rozestavení 4-3-3 a úzko, takže měli slávisti na křídle hodně prostoru.


Toho využil Ševčík a výbornou střelou levačkou snížil na 2:4. Je také dobré zmínit, že ho podporoval Kúdela a svým náběhem poutal pozornost Emersona.

4:3


Poslední branku utkání vstřelil opět Ševčík. Barkley zůstal vysunut a chyběl v prostoru, kde by se měl pohybovat (modrý kruh). Díky tomu měl Ševčík volný prostor.


Můžeme vidět, že okolo něj bylo pět hráčů Chelsea, ale nikdo nebyl natolik blízko, aby mu mohl zabránit ve fantastické střele, který vymetla šibenici.

Závěr:

Slavia zakončila svoje putování evopskými poháry prohrou, ale nemusí se za nic stydět, naopak. Ukázala, že se dá hrát s každým. Taktická změna v kombinaci s výrazným polevením domácích znamenala nejenom to, že Slavia odvrátila debakl, ale odehrála zápas, na který budou její fanoušci dlouho vzpomínat. Nebál bych se říci, že se zařadí do kategorie Naše slavné prohry.

Komentáře

Oblíbené příspěvky