Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

Falešná devítka, opravdová zbraň? | Analýza hry Roberta Firmina

 Alex Livesey/Getty Images)

Roberto Firmino, který do Liverpoolu přišel z Německa v létě 2015, se dá považovat za nepostradatelnou součást Kloppova týmu. V Hoffenheimu hrával primárně jako ofenzivní zálozník, či křídlo a až u řeky Mersey se přetransformoval na jednoho z nejlepších útočníků světa. Jaká je Brazilcova role na hřišti a v čem tkví jeho výjimečnost?

CHARAKTERISTIKA

Roberto Firmino není vysoký (181cm), ani extrémně rychlý, vyniká ale výborným pohybem, herní inteligencí a pracovitostí. Tyto vlastnosti výborně uplatňuje v roli falešné devítky, kterou na hřišti plní. V letošní sezóně si zatím připsal v 5 soutěžních zápasech 1 branku a 3 připravil. K tomu vymyslel 6 šancí, zkompletoval 8 klíčových přihrávek, 18 driblinků a 13x vystihl soupeřovu přihrávku.
Jeho hra je typická sbíháním si pro míč do hloubi pole, odkud následně rozehrává. S tímto herním prvkem souvisí i jeho další preferovaný pohyb - dynamické náběhy do vápna. Nečeká, jako klasický hrot, na míč ve vápně, ale naopak většinou vyráží právě z hloubi pole a je k dispozici do tandemu, nebo na  zakončení z voleje. Další výhodou, která vzniká v důsledku této role, je, že Liverpool přečísluje soupeře ve středu pole. Stopeři se totiž musí rozhodnout podobně jako britský volič před několika lety v referendu - zůstat, nebo vystoupit? Většinou volí méně riskantnější možnost - neopouštět svoji pozici. Tím ale umožní Firminovi, aby se stáhl hlouběji a rázem vzniká problém v záloze, neboť Liverpool, hrajíce na 3 CM, dostává rázem i AM a početně tak uprostřed pole převýší téměř každý tým. V důsledku tohoto kroku tak může snadněji kombinovat. 

Důkazem jeho pohybu po celém hřišti budiž i heat mapa z minulého ročníku Premier League.



Nyní si jeho hru ukažme podrobněji na konkrétních situacích.

1) Link-up play

Mezi jeho další silné stránky patři mezihra, kde uplatňuje svoji herní inteligenci, pohyb i techniku.


Dostává přihrávku ve vápně, vidí nabíhajícího Salaha a z prvního dotyku mu přihrává.


Salah je následně faulován a Liverpool je odměněn penaltou, kterou sám faulovaný promění. Firmino si nepřipsal asistenci, přesto má na této brance obrovskou zásluhu.


V další situaci můžeme vidět, že byl Firmino hlouběji, Salah se dočasně přesunul do jeho role, odskočil si od všech hráčů a mohl přijmout přihrávku.


Následně ji Brazilci vrátil a ten mohl střelou z dálky ohrozit Lena. Být typickým hrotem, do podobných akcí se moc nedostává.


Firmino přebírá, na vlastní polovině, přihrávku od Robertsona. Na zádech cítí Sokratise, zároveň vidí, že mu skotský spoluhráč nabíhá. 


Míč výborně udrží a Robertsonovi předá. Díky tomu, že Sokratis vystoupil, má před sebou nyní levý obránce Liverpoolu obrovský volný prostor.


Názorně demonstrován důsledek jeho seběhnutí. Na malém prostoru se nachází tři hráči Liverpoolu na dva hráče Arsenalu. Zároveň mají domácí možnost přenést hru na Fabinha a Salaha.


Rozložení sil o chvíli později. Uprostřed má Liverpool stále převahu, Firmino se nachází mezi řadami, nikým nehlídán. Navíc se na krajích hřiště nachází Wijnaldum a na pravém křídle jeho další dva spoluhráči. Liverpool tak může bez problémů kombinovat. 


Celá akce končí tím, že se Firmino dostane do této pozice, ze které ale nedokáže zakončit. I přesto, že z toho nakonec nevzniklo nic nebezpečného, se ukázala efektivita této taktiky. Obránci Arsenalu pasivně čekají, zatímco Firmino přečísluje jejich tým v záloze a pomoci několika mini soubojů dostává míč k vápnu.

2) Pohyb ve vápně 

Díky tomu, že na míč jenom nečeká, ale nabíhá si na něj, je pro obránce těžko bránitelný. Firmino navíc dělá před přihrávkou klamavé pohyby a rychle mění směr náběhu, čímž se obránců zbavuje.


Mané u míče, Firmino se opět chová spíše jako podhrot a nachází se dále od brány, neb se účastnil rozehrávky.


Rázem ale zrychlí, provádí náběh a dostává se do vápna, kde se zbavuje rychlým pohybem Luize (což není, pravda, zas tak těžké) a objevuje se v dobré pozici. Maného centr ale není přesný a míč se k Firminovi nedostává.


V těto situaci se projevuje i jeho chytrost. Přibíhá blíže k Manému, čímž vytváří i prostor pro Salaha, který si nabíhá na přední tyč.


Nyní všichni očekávají, že přihrávku Manému vrátí, takže bránící hráči Arsenalu jdou směrem k ní.


Jenže Firmino si míč zpracuje na levačku, otočí se směrem k bráně, čímž vyřadí protihráče ze hry, a pálí.

Na videu níže můžete vidět jeho dynamický náběh do vápna a chytré zpracování špatné přihrávky.



 3) Odtahování hráčů

S dobrým pohybem souvisí i odtahování hráčů.


Firmino si seběhne pro míč, naváže na sebe Sokratise, který tentokráte vystoupí, čímž za sebou ale vytvoří volný prostor.


Mané si do tohoto prostoru dobře nabíhá, přihrávka na něj ale neprojde. Firmino se při této akci míče nedotkl, přesto ji de facto vytvořil.


Podobná situace ze druhého poločasu - Salah u míče, Firmino si nabíhá na kraj vápna, čímž s sebou odtahuje Luize, mezi nímž a Sokratisem vzniká mezera, do které si nabíhá Mané.


Přihrávka je však zblokována, dostává se ale k Firminovi, který následně dává míč do křídla.


V této situaci brání Firmina dva obránci. Wijnaldum přihrává na Robertsona.


Ten má na centr hodně času, neboť ho napadá hráč, která původně bránil Firmina a byl tudíž od skotského obránce daleko. Ve vápně je navíc Liverpool ve výhodné pozici, když jeho čtyři hráče brání stejný počet hostů.

4) Seběhnutí a přenesení hry

Další výrazný aspekt jeho hry. Obráncům pak v hlavě hraje melodie skladby Should I Stay or Should I Go od skupiny The Clash. V jeho provedení hodně těžce bránitelná situace. Když proti němu vystoupí obránce, musí býti rychlý a agresivní, aby Brazilce od míče odstavil, jenže to se v drtivé většině situací neděje. Záložníci ho zase často mezi řadami nestíhají registrovat a on tak může míč zpracovat a přenést hru na druhé křídlo. Poté většinou následuje centr, na který si on naběhne, často z druhé vlny, nebo protiútok, jedná-li se o akci dále od hostující branky.


Firmino se nachází nekrytý mezi obrannou a záložní řadou.


Záložník k němu dostupuje, jenže Firmino o něm ví, dělá rychlý pohyb vlevo a zbavuje se jej.


Následně přenáší míč na levé křídlo, odkud může Robertson vyslat centr do vápna.


V této situaci se Sokratis rozhodl Firmina dostoupit, byl u něj ale pozdě, a Firmino si s ním poradil.


Liverpool, konkrétně Robertson, tak mohl opět do rychlého protiútoku a Sokratis se musel rychle vracet do obrany.

5) Napadání

V tomto bodě přichází na řadu jeho pracovitost a týmová práce. Z pozice nejvýše postaveného hráče je on tím prvním, který napadá soupeřovu rozehrávku. 


V této situaci svým pohybem zabraňuje přihrávce na Xhaku.


Druhý poločas, stejná situace. Výborně vidí možnost přihrávky na Xhaku a dostává se mezi něho a rozehrávajícího Guendouziho, kterému nezbývá, než míč přihrát Luizovi.





Firmino však nemá problém ani sprintovat dozadu a pomoci svému týmu v defenzivní činnosti.




Stejně tak je na tom při repressingu, na kterém si Jürgen Klopp zakládá. Firmino tak odvádí spoustu černé práce.


Zde napadal Xhaku, který odehrál míč pouze k Matipovi.


Následně se míč, v podstatě za odměnu za zvládnuté napadání, dostal opět k Firminovi, který si okamžitě naběhl do křídla.

6) Rotace útočné trojice






Tento bod souvisí s herním pojetím Liverpoolu, stejně tak i s faktem, že má Liverpool univerzální hráče schopné měnit si pozice dle potřeby. Během zápasu je možné vidět Firmina na obou křídlech, stejně tak Salaha nebo Maného uprostřed. Tato skutečnost dělá bránění liverpoolské ofenzivní trojice ještě mnohem obtížnější.



Tato akce dokonale shrnuje to, co bylo v článku vysvětleno.


Závěr: 

Když k výše zmíněnému přidáte čísla: 197 zápasů za Liverpool, 67 branek a 49 asistencí, vychází z toho jasný závěr - Roberto Firmino momentálně patří mezi nejlepší útočníky na světě. Nejenže střílí góly, ale svým herním stylem výrazně přispívá k produktivitě celého týmu a i díky němu je Liverpool tak úspěšný. Není a nikdy nebude tak produktivní jako Ronaldo, Messi nebo Lewandowski, jeho kvality jsou ale obrovské. Čísla, a už vůbec ne jenom branky a asistence, nikdy přesně nezohlední reálný přínos, který má daný hráč pro svůj tým. Proto je důležité brát v potaz i další aspekty. Firmino, který je mnohými fanoušky podceňován, budiž dobrým příkladem. 


Komentáře

  1. Jen k tomu napadání, podtržení k černé práci Bobbyho Firmina přinesl krátce předtím, kdy byl vystřídán.

    Lacině ztratil míč a přes vyčerpání, efektivně dokázal soupeře napadat a překazit tak akci, kterou sám zavinil.

    Díky moc za skvělý článek!

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem rád, že Firminův přínos dokáže také někdo ocenit! Díky za super rozbor!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky