Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

Norský stroj na góly | Analýza Erlinga Brauta Hålanda

tbrfootball.com

Erlinga Brauta Halanda zná nyní v podstatě celý fotbalový svět, ale ještě tak rok zpátky jej znali snad jenom fotbaloví hipsteři. Erling se narodil 21. 7. 2000 v Leedsu, kde jeho otec, Alf-Inge, kopal tři roky za místní klub a právě v létě tohoto roku přestoupil do Manchesteru City. Jeho syn začal s fotbalem v Bryne, odkud se v roce 2017 přesunul do Molde, kde jej vedl Ole Gunnar Solskjaer. V lednu 2019 pak zamířil za 5 milionů eur do Mozartova rodiště. Výrazněji na sebe upozornil na MS U20, které se konalo v létě Polsku, a Haland zde sestřelil Honduras devíti brankami. 

Od začátku této sezóny se usadil v základní sestavě solnohradského celku, kde předvádí fantastické výkony, když nasázel v 15 odehraných utkáních (k 1. 11. 2019) 22 branek a přidal 6 asistencí. Na klubové úrovni nastoupil do tří soutěží a v každé z nich má průměr více než jednu branku na utkání, konkrétně v Bundeslize 10 zápasů a 12 branek, v Lize mistrů 3 zápasy a 6 branek (čímž vytvořil rekord, neboť ještě žádný hráč nevstřelil takový počet branek ve svých prvních třech zápasech milionářské soutěže), a v rakouském poháru odehrál utkání 2 a zaznamenal 4 branky. Už jenom z těchto statistik je možné vyčíst, že se jedná o speciálního hráče. 

zdroj:instat
 Na obrázku výše můžeme vidět, že 21 z 22 branek vstřelil uvnitř pokutového území.


zdroj:instat
Toto znázornění zase ukazuje, kam své gólové střely umístil. 
18 branek vstřelil levou nohou, dvě pravou a stejný počet hlavičkou. 12 branek vsítil z prvního dotyku, pět po dvou dotycích s míčem a dvě po více než dvou dotycích. K tomu přidal ještě tři penalty. Celkově na gól potřebuje 47 minut, v LM pouhých 33!

Styl hry

Jak už název článku napovídá, Håland je komplexním útočníkem. Měří 194 centimetrů, přesto je obratný, extrémně rychlý a vyznačuje se výborným pohybem. K tomu přidává velkou sílu, skvělé náběhy, při kterých zužitkovává svoji rychlost, a je též platným při standardních situacích - jak útočných, tak obranných. Zapojuje se i do mezihry, čímž pomáhá svému týmu v kombinaci. Rychlost a pohyb zároveň uplatňuje i při napadání, čímž činí hostujícím stoperům velké problémy. Díky své výšce a hře zády k bráně by mohl být využit v roli target mana, kvůli pohybu a schopnosti zapojit se do kombinace by mohl plnit roli falešné devítky. Výběr místa a zakončení z něj činí výborného poachera a rychlost v kombinaci s pohybem a driblinkem zase skvělého advanced forwarda, kdy si může nabíhat za obranu soupeře. Právě díky tomu, že vyniká ve všech těchto aspektech, ho můžeme nazvat komplexním útočníkem. 
V průměru na jeden zápas se mu podaří 2,8 driblinků, vyprodukuje 2,3 střely, které trefí bránu, a k tomu přidá 1 klíčovou přihrávku. Co je zajímavé, za 15 odehraných zápasů se ocitl pouze 5x, slovy pětkrát, v ofsajdu, což je při frekvenci jeho náběhů obdivuhodné číslo.

Nyní se vše ukážeme na konkrétních situacích.

Mezihra


Håland si seběhl pro přihrávku z pravého křídla a patičkou přihrává míč svému spoluhráči.


Jenom o pár sekund později je opět odskočen od protihráčů a sklepává míč z prvního doteku do křídla a ihned si nabíhá.


Můžeme si všimnout, že bránící hráč ho nestihl atakovat a umožnil mu tak snadno přihrát. Přesto se přes něj Håland díky rychlosti dostal a nabíhá si do prostoru mezi stoperem a levým bekem.


V této situaci dostává Håland přihrávku od Ulmera, všímá si nabíhajícího spoluhráče a adresuje mu přihrávku do volného prostoru.


Na poslední chvíli ji ale zachytí Koulibaly a zabrání tak velké šanci.


O chvíli později ukáže Nor výbornou rovnováhu a sílu, když udrží na zádech protihráče, a dokáže spoluhráči vrátit přihrávku.


Díky tomu zároveň vytáhl obránce z jeho pozice a uvolnil tak prostor, do kterého nyní hráč Salzburgu míří.


Salzburg zároveň využívá tzv. third-man-run, když se Håland odpoutá od bránícího hráče, sklepne míč pod sebe a nejčastěji střední záložník přihraje poté do křídla, které si naběhně za obranu soupeře. 


Na této konkrétní situaci s sebou zároveň Håland odtáhl protihráče a vytvořil prostor, znázorněný modře, do kterého si jeho spoluhráč nabíhá. 


Stejný zápas, stejný princip. 


Håland umí hrát zády k bráně, podržet míč a rozehrát jej, jak vidíme na této situaci. Přesně tohle bychom taky od tak vysokého útočníka očekávali. Jenže to není vše z jeho repertoáru.


Rodák z Leedsu výborně pracuje s prostorem a je si vědom toho, co se děje kolem něj. Většinou není postaven přímo zády k bráně, ale v poloboku, díky čemuž může volit více řešení a stává se pro soupeře nečitelným a těžko bránitelným.


Håland zpracovává míč zády k soupeřově bráně, napadá ho Fabinho, jenže on o něm ví, otačí se do volného prostoru a Fabinha se zbavuje.


Tím zakládá rychlý protiútok.


Ještě nebezpečnější je, pokud míč převezme na polovině soupeře, neboť zrychlí hru, dopraví míč před pokutové území a může připravit finální přihrávku, jak si ukážeme na dalších snímcích.


Přijímá míč na polovině, vidí Milnera a zbavuje se ho. Tím se mu otevírá obrovský prostor uprostřed hřiště.


Do toho on proniká a všímá si nabíhajícího spoluhráče, jehož výbornou přihrávkou nachází.


Na dalších třech snímcích je vidět identická situace: přijímá míč v poloboku a vidí, že je za ním volný prostor.


Uvolňuje se a dribluje k bráně.


Následně se pokouší přihrávkou mezi bránícími hráči najít spoluhráče, ale jeho pas je zachycen.


Opět stejná situace, kdy přijímá míč zády k bráně, ale nesklepává míč, nýbrž si ho pouští do prostoru za sebe, protože ví, že si to může dovolit.


Protihráč tohle neočekává, Håland se uvolňuje a následuje rychlý útok.


Končí výbornou Hålandovou průnikovou přihrávkou, kterou nachází spoluhráče, jenž si ale s brankářem nedokáže poradit a branku míjí.

Náběhy




Nyní se zaměříme na jeho náběhy, při kterých využívá jak rychlost, tak herní inteligenci. Håland si nabíhá za zády bránícího hráče Liverpoolu a očekává, že mu do toho místa spoluhráč přihraje, protože by pak mohl jednoduše levačkou zakončit. Zároveň na sebe váže hráče Liverpoolu, který ho následuje.


Okugawa ale volí jiné řešení, Hålanda ignoruje, stejně tak Hee-chana na druhé straně, kterému otevřel prostor svým naběhem a odtažením hráče norský talent, a Japonec střílí sám. Jeho střela však míří pouze doprostřed brány a Adrián si s ní snadno poradil.


Salzburg získává výborným napadáním míč a Håland si zabíhá za stopera, jenž ho může periferně vidět po své levé ruce, ale zároveň nesmí spouštět oči z hráče s míčem. Očekává tedy spíše přihrávku doprostřed, kam také dělá úkrok, jenže pas přichází do prostoru mezí ním a pravým obráncem, nikoliv mezi něj a levého stopera. 


Håland má díky tomu míč přímo na levačku a zároveň je levý stoper dále od něj, nežli by byl v případě přihrávky doprostřed.


Stejně tak je tomu i tady, když si nabíhá do prostoru mezi bránící hráče a je nepokryt.


Dostává přihrávku, jenže gól z této nadějné situace nevzešel.


Napadání

Jak již bylo řečeno v úvodu, je na tom tento obr, narozdíl od většiny podobně vysokých hráčů, docela dobře pohybově, což mu pomáhá při napadání, kdy je v čele tohoto procesu.



Stoper Genku by mohl přihrát diagonálně na záložníka, čehož si ale Håland všímá.


Přidá do kroku a prostor zmenší natolik, že obránce radši volí přihrávku do strany.


Zde se výborně vrátí až na vlastní polovinu a obere o míč protihráče.


V souboji také využije svoji sílu a zakládá nový útok.


Tady si povšimnul, že brankář zvažuje rychlý výhoz a vydal se k potenciálnímu příjemci.


Brankář to zpozoroval a rozhodl se neriskovati. Díky tomuto rychlému pohybu tak Håland zamezil rychlému útoku soupeře.


V této situaci se nacházel strategicky postaven, když jednak bránil přihrávku na Koulibalyho, kterého měl v zákrytu za sebou, a taktéž byl blízko druhého stopera, což činilo přihrávku na něj velice riskantní.


Di Lorenzo volí přihrávku na Koulibalyho, ale Håland ji hlavou zachytává.

Standardní situace


Hålandova výška z něj dělá velice nebezpečného hráče při standardních situacích. Při těch obranných brání zónově střed malého vápna. 




A při těch útočných se rozebíhá z hranice penaltového puntíku.


Na závěr ještě bonusová situace, na které je výborně patrná jeho hra bez míče a výběr místa.



Je jí branka proti Liverpoolu, kde ukázal mnohem více, než to, že doklepl míč do prázdné branky. Provádí náběh, váže na sebe dva hráče Liverpoolu.


Přihrávka na něj nemířila, ale on znovu nabíhá, čímž opět zaměstnává dva obránce a umožňuje svému spoluhráči, aby přihrál míč do křídla. Druhý náběh, který přichází na první pohled vniveč.


Míč se z křídla ovšem dostává do vápna, kde si Håland hledá volný prostor.



Odpoutává se od protihráčů, přihrávka ho nachází a on je za celou aktivitu při této akci odměněn snadnou dorážkou do prázdné branky, kterou střílí po pár minutách na hřišti.


Závěr: Erling Braut Håland patří mezi komety letošní sezóny. Již nyní se o něj zajímají velkokluby z celé Evropy a je možné, že již příští léto změní dres a Salzburg za něj vyinkasuje více než 60 milionů eur. Nejenže je kanonýrem schopným dát mraky gólů, ale též se dá využít v mezihře, což z něj činí moderního útočníka a v kombinaci s celkovou komplexností i velice žhavé zboží na přestupovém trhu. Rád bych ještě na zdůraznil tři faktory, které jsou na první pohled méně viditelné (narozdíl od výšky, rychlosti atd.), ale o to jsou podle mě důležitějšími a  mohou z něj udělat jednoho z nejlepších útočníků na světě a stroj na góly.

1) Práce s prostorem a fakt, že většinu míčů nepřijimá natočen přímo zády k soupeřově bráně, ale polobokem, což ho činí nepředvítatelným a těžko bránitelným, protože se může snadněji uvolnit,  neb vidí, odkud ho bránící hráč napadá a podle toho se rozhodnout,  jestli míč podrží, sklepne, nebo si ho pustí za sebe a hru zrychlí.

2) Náběhy, tzv. blind-side-run, kdy se snaží naběhnout za obránce, který ho nevidí a většinou se soustředí na hráče s míčem, tudíž může Hålanda jenom těžce bránit.

3) V každém zápase z něj čiší odhodlaní a hlad po gólech. Navíc jdou z klubu zprávy, že v tréninku nikdy nemá dost, přidává si a má to v hlavě velmi dobře srovnané, což je velmi dobrým předpokladem pro to, aby se nadále zlepšoval a vyvinul v kanonýra světové úrovně.

Komentáře

Oblíbené příspěvky