Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

Jak Simeone k výhře přišel | Analýza zápasu Atlético - Liverpool

(whatson.guide)
Atlético položilo v prvním zápase souboje s obhájcem trofeje z Liverpoolu dobrý základ pro postup, který si následně na Anfieldu vybojovalo. Jak Simeoneho parta vyzrála na tu Kloppovu?

Sestavy




Oba týmy nastoupily ve svém klasickém rozestavení a dalo se očekávat, že by mohl mít Liverpool s madridským 4-4-2 problémy, neboť se ve skupinové fázi trápil i s Neapolí vyznávající stejné rozestavení. Liverpool klade ve svém systému důraz na kraje hřiště a zároveń těží i z individuálních kvalit útočné trojice a na to se Atlético dobře připravilo, jak si nyní ukážeme. V tomto rozboru se zaměřím hlavně na strategii Atlética a jeho systém.


Defenzivní organizace

Simeoneho Atlético je pověstné rozestavením 4-4-2 a systémem založeným na hodně agresivním dostupování a protiútocích. Mezi hlavní výhody tohoto rozestavení patří to, že má tým dobře pokryté kraje hřiště, díky dvěma čtyřčlenným řadám a taktéž má na hrotu dva hráče, kteří by měli vyvíjet nátlak na soupeřovi hráče a rozehrávku. Důležité je udržovat malé rozestupy, vertikální i horizontalní, mezi řadami, aby měl soupeř co nejméně prostoru pro průniky. Pokud se tohle splní, je soupeř odkázán na časté přenášení hry za účelem nalezení těchto mezer, případně rychlých přechodů po křídlech. Z tohoto důvodu je nutné, aby byl tým kompaktní a rychle se přesouval, ideálně synchronně, aby nevznikaly různé mezery, které by mohly být potrestány.


Liverpool přenesl hru z levého křídla na pravého stopera a můžeme vidět, jak se Atlético přesouvá tak, aby byli potenciálni příjemci přihrávky obsazeni, nebo aspoň napadáni. Firmino se vyskytuje mezi řadami, ale všímá si ho Saúl i stoper Felipe. Oba krajní hráči se stahují do křídel, aby zamezili přihrávce do tohoto prostoru.


Atlético to stihne dostatečně rychle a Liverpool tak opět vrací míč na levé křídlo a tam se děje to stejné, akorát v opačném gardu. Podobných výměn bylo, hlavně v prvním poločase, k vidění mnoho a Liverpool měl velké problémy při hledání skulin v pevném bloku Atlética.


Můžete vidět kompaktnost vertikální i horizontální, když je celý tým smrsknut na malém prostoru a obranná řada společně se záložní dobře izoluje tři útočné hvězdy soupeře. Hráči u lajny se nechávají volní a je jim věnována větší pozornost až v momentě, kdy je reálné, že na ně půjde přihrávka. Poté se k nim hráči přesunují a v drtivé většině úspěšně zamezí jejich postupu vpřed.


Liverpool se snažil vypořádat s dvoučlenným napadáním Atlética za pomoci Fabinha. Na této ukázce si zároveň můžete povšimnout výborné komunikace záložní řady domácích, která si dobře přebírá hráče. Lemar obsazuje Hendersona, Saúl Firmina, Thomas napadá Wijnalduma. Krajní obránce, Trent Alexander Arnold, je u lajny, a jak jsem psal výše, ponechán volný.


Liverpool hru přenáší a tím se posouvá i celý blok Atlética. Lemar se přesouvá do křídla a vystihuje přihrávku, kterou Gómez směřoval na TAA. Saúl si přebral Hendersona, Thomas Firmina. Ideálně by se pak měl ještě stáhnout více do středu Koke a pokrýt Wijnalduma, na Vrsaljka by tak zbyl Mané, který byl ale často záměrně zdvojován.


Jak již bylo řečeno, důležitou roli ve 4-4-2 hrají útočníci a jejich práce při napadání. Morata s Correou neunávně naháněli stopery Liverpoolu, kterým tím hodně znepříjemňovali rozehrávku.


V této situaci byla nakonec Moratova agresivita za hranou pravidel a pískal se faul. V zápase spáchal, možná trochu překvapivě, Liverpool více faulů, konkrétně 13 a Atlético 11. Anglický celek též obdržel tři žluté karty a jeho soupeř pouze jednu.


V určitých momentech je role útočníka i pouze pokrytí soupeřových hráčů a zamezení přihrávky, která by mohla na tyto, většinou hráče starající se o rozehrávku, přijít. 


Morata si hlídá Fabinha, Correa Wijnalduma a zároveň je připraven okamžitě napadat Van Dijka, kdyby na něj mířila přihrávka, jenže Gómez volí dlouhý nákop na levé křídlo.

Náběhy Liverpoolu

Jak již bylo ukázáno výše, Atlético bylo velice kompaktní a hlavně v prvním poločase toho Liverpoolu moc nedovolilo.  Hráči Liverpoolu byli hodně statičtí a do náběhů se moc nedostávali, ale ve druhém se jejich pohyb zlepšil, za což hovoří i statistika naběhaných metrů, která ukazuje, že ve druhé půli naběhali Kloppovi svěřenci o dva a půl kilometru více. Pomohlo také poločasové střídání, kdy nahradil Origi Maného. Liverpool se snažil pomocí náběhů roztrhat pevnou defenzivu Atletů a nyní si ukážeme několik konkrétních akcí.


Divock Origi si seběhl pro míč a nalákal na sebe pravého beka, čímž vznikla mezera, které chce využít Wijnaldum.


Thomas si jeho pohybu všiml, náběh zachytil a Virgil Van Dijk tak přihrává Gómezovi.


Další ukázka, kdy si nabíhá Firmino do mezery mezi RB a CB a jeho náběh nikdo nezachytil. Thomas o něm možná ani neví, ale vidí velkou mezeru a prostor, kterým by mohla potenciální přihrávka projít a svým pohybem jej zavírá.


Povedlo se mu to a Liverpool opět přenáší hru na druhou stranu, stejně tak se přesune celý blok Atlética.


Milner na sebe navázal pravého beka Vrsaljka, který proti němu vystoupil. Milner rychle míč vrátil VVD.


Robertson i Origi si nyní nabíhají do mezery, která kvůli vystoupení Vrsaljka vznikla, ale prostor pro přihrávku je opět hodně úzký.


Oba hráči své náběhy dokončili, ale VVD se rozhodne raději opět přenést hru a riskantní přihrávku neprovést.


O pár sekund později podobná situace - Milner vyláká Vrsaljka, za něj si nabíhá Robertson, kterého si Llorente nevšímá.


Wijnaldum Robertsona svoji přihrávkou najde, ale je příliž razantní a skotský levý bek ji nezpracuje, čímž celá, nadějně se rozvíjející, akce skončí.


Do obrovské šance se dostal Salah, jehož náběh nikdo nezachytil a on využil toho, že Vrsaljko bránil Origiho na křídle a vytvořil obrovský prostor mezi sebou a pravým stoperem. Salahova střela však mířila těsně mimo.


Pokrytý Salah a Mané

Důležitou roli v liverpoolském systému hrají Salah s Maném a Atlético na ně bylo dobře připravené. Maného na křídle často zdvojovalo, když krajním obránci pomáhal i střední záložník a Salaha sbíhajícího si mezi řady zase většinou skvěle přebíral a dostupoval stoper Felipe, který mu míč buď přímo odebral, nebo mu nedovolil, aby se mohl otočit. Tato taktika fungovala natolik, že byl Mané o poločase vystřídán a Salah odešel ze hřiště po 72 minutách a ani jeden z nich nevystřelil na bránu, stejně jako celý Liverpool.


Zde to můžete vidět na konkrétní situaci. Salah si seběhl mezi řady, Henderson může přihrát do křídla na TAA, do středu na Firmina, nebo Salahovi.


Vybírá si egyptského hráče, ke kterému ale rychle přistupuje Felipe a míč mu odebírá.


Na této ukázce si můžete povšimnout, jak Atlético zdvojuje Maného.


Mané si odbíhá od Vrsaljka, který ihned informuje své spoluhráče, aby si na něj dali pozor. Nejenom automatismy, ale i komunikace patří mezi klíčové věci tohoto systému.


Koke s Thomasem svým pohybem uzavřou prostor, kterým by na Maného přihrávka mohla přijít. Koke s Vrsaljkem jsou navíc připraveni napadat Robertsona, takže Gómez zasekává a přenáší hru na druhou stranu.


Skvělým dostupováním nejenomže hráči Atlética zabraňovali šancím Liverpoolu, ale zároveň i mohli využít vysokého postavení krajních beků a vyrazit do rychlých protiútoků.


Felipe vystoupil k Salahovi, sebral mu míč a Atlético rychle přenáší míč na křídlo, kam si nabíhá levý bek Lodi a TAA se musí rychle vracet.

 Gól Atlética


Atlético udeřilo hned na začátku utkání, což mu dost pomohlo v celém utkání. Branka padla z rohu a takto vypadalo postavení hráčů při zahrání. Dva hráči Liverpoolu bránili osobně, zbytek zónově. Čtyři hráči Atlética byli rozestaveni u vápna, aby získali odražený míč a zabránili tak případnému protiútoku, či aby mohli míč vrátit zpět do vápna. I přesto, že byli ve vápně pouze ve čtyřech proti 11, měli štěstí, když se míč odrazil k Saúlovi a ten poslal Atlético do vedení a výrazně tak určil ráz utkání a celého dvojzápasu.

Závěr

Atlético v tomto zápase takticky předčilo Liverpool a vytvořilo si dobrý výsledek do odvety. Díky kompaktnímu bránění a rychlému přesouvání řad, čímž vytlačovali Liverpool do křídelních prostorů (viz obrázky níže), nedovolili soupeři ani jednu střelu na bránu.

(twitter @utdarena)

(betweentheposts.net)

V odvetě byl Liverpool výrazně lepší a Atlético zachránil fantastický Oblak. Ten si zachytal mnohem více než v prvním zápase a dovedl utkání do prodloužení, které Atlético zvládlo a postoupilo. Colchoneros tak opět demonstrovali svoji sílu v zápasech proti těžkým týmům, na které je jejich systém vynikající.

Komentáře

Oblíbené příspěvky