Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

¡Aupa Eibar! | Příběh baskického trpaslíka




Poslední kolo LaLigy 2014/15. Eibar je namočen v boji o udržení. K záchraně potřebuje doma porazit Córdobu a zároveň musí doufat, že mu nahrají do karet i další zápasy. Dalšími ohroženými týmy jsou Granada, Almería a Deportivo La Coruňa. Granada hostí doma Atlético, kterému stačí remíza k zajištění třetího místa a stejný výsledek stačí, za určité konstelace, i Granadě. Almería musí doma porazit Valencii, která bojuje o poháry. Nejlepší výchozí pozici má Deportivo, které ale míří na Camp Nou, kde se bude snažit potrápit Barcelonu - již jistého mistra ligy. 

Eibar vede po poločase 3:0 a když Messi vstřelí po hodině hry svůj druhý gól v zápase a navýší vedení Katalánců na 2:0, v Eibaru se začíná slavit. Deportivo se od té doby zmohlo jenom na dvě střely na branku. Obě skončily gólem. V tuto chvíli je sestupujícím Eibar, protože Granada remizuje s Atléticem. Kdyby však Deportivo vstřelilo ještě jednu branku a zápas vyhrálo, sestoupí Granada. Pokud vstřelí třetí gól Barcelona, spadne Deportivo. Zápas na Camp Nou končí remízou 2:2 a v Eibaru nemůžou uvěřit. Mají na kontě 35 bodů, tedy stejně jako 16. Deportivo a 17. Granada, jenže ve Španělsku rozhoduje vzájemný zápas a z minitabulky vyšel nejhůř Eibar. Po roce se opět vrací do druhé ligy...

Nebo ne?

Elche, které skončilo na 13. místě, má finanční problémy a je přeřazeno do druhé ligy. Sestupují tedy pouze dva týmy a Eibar zůstává v LaLize i pro další sezónu!

Vraťme se ale ještě více do minulosti...

SD Eibar sídlí ve stejnojmenném průmyslovém městečku v baskických horách, kde žije pouhých 27 tisíc obyvatel, což je méně, než činí průměrná navštěvnost osmi celků LaLigy v letošní sezóně. Ve své historii bylo dvakrát téměř zničeno - poprvé v roce 1794, kdy jej napadli Francouzi, a podruhé ve španělské občanské válce, kdy stálo na straně socialistů. Klub vznikl v roce 1940 sloučením dvou celků a po celou svoji historii se pohyboval mezi druhou a čtvrtou ligou. Nejúspěšnější éra začala v sezóně 2012/13, kdy se stal hlavním trenérem 37letý Gaizka Garitano - bývalý kapitán, asistent trenéra a naposledy trenér B týmu. Hned v jeho první sezóně se Eibar probojoval do druhé ligy. Už v této soutěži patřil mezi nejmenší a nejchudší celky, přesto předváděl fantastické výkony a držel se na postupových místech. Zbývala tři kola do konce a Eibar si mohl zajistit postup ve druhé sezóně v řadě. Stačilo mu k tomu doma porazit Deportivo Alavés, za které nastoupil i Jiří Jarošík, a doufat ve ztrátu Las Palmas v souboji s Recreativem Huelva. V zápase Eibaru padl pouze jeden gól a dal jej domácí Jota. Teď byl osud Eibaru v rukou Recreativa. Zápas na Kanárských ostrovech začínal o 45 minut později, takže když šli hráči Eibaru po zápase zpět do kabin, Las Palmas akorát zvyšovalo na 2:0. 

Jenže se stal zázrak, Recreativo zápas třemi brankami otočilo a odvezlo si vítězství 3:2. Mezitím se v Eibaru strhla vlna nadšení. Nejvěrnější fanoušci, kteří po konci zápasu čekali na tribunách a na svým mobilech sledovali vývoj zápasu Las Palmas, vběhli na hřiště, kam se mezitim z kabin vrátili jejich hrdinové. Eibar poprvé v historii postupuje do nejvyšší soutěže a stává se nejmenším městem, které kdy mělo v nejvyšší soutěži svůj klub! Navíc postoupil dvakrát v řadě, ač měl nejmenší stadion i rozpočet ve druhé lize! 

Eibar postup pořádně oslavil v posledním domácím zápase proti CD Lugo a náramně se hodilo, že sdílí stejné barvy s Barcelonou. Ta si týden předtím mohla zajistit titul ve španělské lize, neb jí stačilo doma v posledním ligovém zápase porazit Atlético a následně by propukly oslavy i v katalánské metropoli. Atlético však dokázalo remizovat a ukořistilo titul na úkor Barcelony. Toho si byli lidé ve vedení Eibaru vědomi a od Barcelony odkoupili za výhodnou cenu nevyužité konfety, které měla Barcelona připravené na své oslavy. 

Všechno to ale mohlo přijít vniveč, protože vyvstal další problém - všechny kluby ve dvou nejvyšších španělských ligách (kromě Realu Madrid, Barcelony, Athleticu a Osasuny) musí být, podle zákona z roku 1990, akciovou společnosti (zjednodušeně). Toto opatření má pomoci větší transparentnosti a kluby musí prodat akcie v hodnotě, která se rovná minimálně 25 procentům průměrných výdajů všech celků druhé nejvyšší soutěže (do této částky se nepočítají dva největší a dva nejmenší kluby). Jelikož měl v té době Eibar kapitál jenom asi čtvrtinový, byl nucen do 6. srpna prodat akcie minimálně za 1,9 milionu euro. Pokud by tak neučinil, nejen že by nepostoupil, ale byl by přeřazen do třetí ligy. Ironíí je, že Eibar byl v té době jedním z mála španělských celků, který neměl žádné dluhy, přesto mohl přijít o postup kvůli financím, ač zadlužené celky soutěž hrály.

(footballpink.net)


Vznikla kampaň Defiende al Eibar (Defend Eibar), načež se strhla velká vlna solidarity mezi fanoušky,  zapojili se dokonce i Xabi Alonso, který dres Eibaru oblékal, či Asier Illarramendi. Nakonec Eibar 15. července oznámil, že potřebná částka byla vybrána a postup byl tudíž zpečetěn i administrativně. Akcie si nakonec koupilo více než 11 tisíc lidí z 65 států světa. 


Eskozia La Brava

(groundhopperbarcelona)

Kdo z vás by čekal, že budou na zápasech malého baskického celku pravidelně přítomny skotské vlajky? Fanouškovská organizace s názvem Eskozia La Brava (Scotland the Brave) vznikla na přelomu století poté, co byli fanoušci Eibaru nadšeni ze skotských rugbyových fanoušků a jejich přístupu k fandění. "Byli jsme unešeni tím, jak skotští fanoušci podporovali své svěřence. Skotská identita je podobná filozofii Eibaru," říká Joseba Combarro, předseda organizace. Tato "družba" se stala natolik populární, že byl v roce 2015, na oslavu 75. výročí založení klubu, pozván skotský Celtic Glasgow. Fanoušci Eibaru dokonce reprezentují klub na Skotských hrách.


Dresy

(amazon.co.uk)
V prvních letech své existence hrál Eibar v červeno-bílých dresech, stejně jako nedaleký Athletic Club. V roce 1944 mu byly regionální federací zapůjčeny dresy Barcelony a už u této barevné kombinace zůstal. V sezóně 1987/88 hrál dokonce přímo v dresech Barcelony, ze kterých byl pouze odšitý její znak a nahrazen znakem Eibaru, jak prozradil klubový kustod Ángel Fernández.


Stadion

Eibar hraje své zápasy na Ipurua Futbol Zelaia, který byl postaven v roce 1947 a nyní pojme 8 164 diváků. Týmy hrající nejvyšší španělskou soutěž musí mít stadion pro minimálně 15 tisíc lidí, ale Eibar dostal od španělské federace výjimku. Stadion byl v posledních letech několikrát rozšířen, čímž se kapacita zvedla z původních pěti na nynějších osm tisíc, ale Eibar si je zároveň vědom, že se svou populací a fanouškovskou základnou nemůže větší stadion pravidelně vyprodávat a nějakému většímu rozšíření se brání.

(futaa.com)
Aréna skýtá fanouškům nádherný výhled na malebné hory - a také dva ikonické panelové domy. Součástí stadionu je i siréna, která byla původně součástí místní továrny a rozlehála se městem každé ráno. Při její likvidaci ji klub, jehož prezidentkou je od roku 2016 Amazia Gorostiza, zachránil a nyní ji používá jako gólový klaksón. 


(wikimedia.com)

Z hory Urko, která  Eibar obepíná, je nádherný výhled na město i stadion (v pravém dolním rohu).

Současnost a budoucnost

Na podzim 2018 schválili akcionáři výstavbu nového tréninkového zázemí, neboť v současnosti klub využívá k tréninku osm různých míst. V moderním centru, které by se mělo nacházet 10 minut od centra města, budou čtyři hřiště a klub za jeho výstavbu zaplatí 16 milionů euro.

(sdeibar.com)

Los Armeros - Kanonýři, jak se klubu přezdívá kvůli tomu, že se ve městě po dlouhá staletí vyráběly zbraně, skončili v posledních letech nejhůře na 14. místě, ale v aktuální sezóně se nachází po 27 odehraných zápasech na 16. pozici s náskokem pouhých dvou bodů na 18., sestupové, místo. Podle Transfermarktu má Eibar nejstarší (30,0) a zároveň nejméně hodnotný (53,55 milionů euro) tým celé ligy. Nejproduktivnějším hráčem je 34letý Chilan Fabián Orellana, který ve 24 zápasech vstřelil šest branek a na dalších sedm asistoval. Nejslavnějším odchovancem Eibaru je 23letý Mikel Oyarzabal, který se v Eibaru narodil a aktuálně působí v konkurenčním Realu Sociedad, kam přestoupil ve 14 letech.

Podaří se baskickému trpaslíku udržet prvoligovou příslušnost i pro další sezónu?



Komentáře

Oblíbené příspěvky