Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

Kdo stojí za vzestupem Leeds United?


Páté, čtvrté, třetí, čtvrté, páté. Tato místa okupoval Leeds v Premier League na přelomu století, konkrétně mezi sezónami 97/98 až 01/02. Tým čítal jména jako Alf-Inge Haland (otec Erlinga), Alan Smith, Paul Robinson, Jonathan Woodgate, Jimmy Floyd Hasselbaink, Rio Ferdinand, Harry Kewell, Mark Viduka, Robbie Keane či Robbie Fowler. V roce 2000 došli do semifinále Poháru UEFA, když ve čtvrtfinále vyřadili Slavii, a o rok později se jim povedlo dostat do stejné fáze i v Lize mistrů. Poté však nastaly velké finanční problémy a došlo k několika odchodům a v důsledku toho byl prodán například Rio Ferdinand do Manchesteru United. Následoval i pád tabulkou, když se tým ze severu Anglie umístil v následující sezóně na 15. místě a v roce 2004 dokonce sestoupil do druhé ligy. Tím začala doba temna. Po třech letech v Championshipu se s touto soutěží Leeds rozloučil, jenže nešlo o postup zpět do nejvyšší soutěže, ale o sestup do třetí ligy! V roce 2010 byl zpět ve Championshipu, ale v následujících sedmi sezónách pravidelně končil mezi 13. a 15. místem, jenom dvakrát vybočil, když skončil sedmý. Klub od roku 2004 několikrát změnil majitele, ale nikdo nedokázal Leeds vrátit tam, kam patří - do Premier League. V květnu 2017 koupil 100% podíl italský podnikatel Andrea Radrizzani...

ninetyminutesonline.com
45letý rodák z Lombardie se rozhodl vyčistit Augiášův chlév a přivést na důležité pozice nová jména. Sportovním ředitelem se stal Španěl Victor Orta, který má v životopise adresy jako Sevilla, kde pracoval pod Monchim, nebo také Zenit Petrohrad a naposledy působil v konkurenčním Middlesbrough. Na pozici výkonného ředitele byl vybrán Angus Kinnear, který má zkušenosti z Arsenalu nebo West Hamu. Právě v jejich hlavách se zrodila ambiciozní myšlenka o angažování Marcela Bielsy.

sportsmole.co.uk
Jeden z nejlepších fotbalových trenérů a odborníků posledních 30 let, který naposledy vyhrál klubovou trofej v roce 1998, vrátí Leeds po 16 letech do Premier League - takto by mohl znít námět na film. Fanoušci Leedsu jej však mohli prožívat naživo tuto sezónu. Rodák z argentinského Rosaria převzal v létě 2018 tým, jenž skončil v sezóně 2017/18 se záporným skóre na 13. místě. V létě přišli na přestup pouze dva hráči, konkrétně útočník Patrick Bamford a levý bek Barry Douglas. Žádná personální revoluce se tedy nekonala a Bielsa přesto dokázal za několik týdnů změnit fungování celého klubu. Hráči přijížděli do tréninkového centra Thorp Arch ráno a odjížděli večer, což nebylo zvykem. Argentinec je též pověstný velice intenzivními tréninky, při kterých vyždíme z hráčů maximum a dokáže je naučit svůj styl hry v krátké době. Leeds tak do první sezóny vstoupil jako uragán a začínal poutat zájem fanoušků i mimo Ostrovy. Po nadějně rozjetém ročníku však došlo v závěru ke kolapsu a pádu z pozic zaručujících přímý postup, v následném play-off i k vypadnutí s Derby Franka Lamparda.

Typický Bielsa. 

Roli v tomto tragickém závěru hrála fyzická i psychická vyčerpanost hráčů, ale i zranění Kemara Roofa - nejlepšího střelce týmu, jenž chyběl v nejdůležitějších zápasech sezóny a nikdo jej nedokázal střelecky zastoupit. Po tomto neúspěchu řada fanoušků čekala, že Bielsa, ačkoli měl ještě roční smlouvu, skončí. On se však rozhodl zůstat a splnit vysněný cíl. Čekali byste, že Leeds mohutně posílí? Opak byl pravdou. Z klubu odešel střelec Roofe i důležitý stoper Pontus Jansson, do Tottenhamu byl prodán mladíček Jack Clarke (který se však obratem vrátil na hostování). Leeds v létě za přestupy neutratil ani libru a přivedl jenom několik mladých hráčů na hostování. Jedním z nich byl neznámý stoper z Brightonu Ben White.

Osa týmu

leeds-live.co.uk
Švéd Jansson byl z klubu odejit poté, co nesouhlasil s Bielsovým nařízení nechat si vstřelit gól v zápase s Aston Villou a následně se vyjádřil v tom smyslu, že by se stejně zachoval i příště. Tohle Bielsa, pro kterého je fair-play a týmová soudržnost tím nejdůležitějším, nemohl tolerovat a rozhodl se, že jej v týmu nadále nechce. Jansson byl tak v létě prodán do konkurenčního Brentfordu a místo něj nepřišlo žádné velké jméno, ale 21letý Angličan Ben White, což nebylo fanoušky vnímáno úplně pozitivně. Nahradit důležitého stopera mladíkem z béčka Brightonu se zkušenostmi z nižších anglických lig? Bielsa ale věděl, co dělá. White se během několika měsíců vypracoval v jednoho z nejlepších stoperů soutěže a začaly se o něj zajímat i kluby z Premier League. V letošní sezóně nastoupil do všech zápasů a je velice důležitým pro Bielsův systém, neboť skvěle čte hru a zároveň se pyšní výbornou rozehrávkou. Vedle něj nastupuje zkušený kapitán Liam Cooper, který je výborný v hlavičkových soubojích a s Whitem se výborně doplňují. Tato stoperská dvojice spolu odehrála drtivou většinu utkání a patřila k základním stavebním kamenům. Nad nimi operoval Kalvin Phillips.

teamtalk.com

24letý odchovanec Leedsu platil za talentovaného hráče, ale až pod Bielsou naplno rozkvetl. V Argentincově herním systému se pohybuje na pozici šestky, která v útočné fázi řídí hru, diktuje tempo a rozdává přihrávky a při bránění zase vyplňuje prostor mezi obranou a zálohou a agresivně odebírá míče. Daří se mu natolik, že se o něm mluví v souvislosti s reprezentací a několikrát se i spekulovalo o zájmu top týmů či Tottenhamu, ale sám Phillips se vyjádřil v tom duchu, že chce postoupit do Premier League s Leeds. 

V rozestavení 4-1-4-1 před ním hrají nejčastěji Mateusz Klich s Pablo Hernándezem. Polský reprezentant není nejvýraznějším hráčem na hřišti, ale patří mezi nejdůležitější hráče, neboť za dva roky pod Bielsou nastoupil do VŠECH ligových zápasů. Na hřišti odvede spoustu černé práce, a proto na něj Bielsa nedá dopustit. Právě díky tomu může vedle něj nastupovat i 35letý španělský kouzelník Pablo Hernández. Ten je využíván jak na pravém kraji zálohy, tak i uprostřed, kde hrál po zranění Adama Forshawa nejčastěji. Jeho hlavní doménou je kreativita a technika, díky čemuž odemyká obrany soupeře a jeho přítomnost je na hřišti obrovsky znát. Svým gólem v 90. minutě navíc nedávno rozhodl veledůležitý zápas na hřišti Swansea, ale fanoušci si ho cení hlavně pro jeho geniální přihrávky.

Posledním hráčem, o kterém se zmíním, je Patrick Bamford. V letošní sezóně vynechal pouze jediné utkání a ve 42 zápasech vstřelil 16 branek, což není vůbec špatné číslo a může nás svést k tomu, že jej budeme považovat za kanonýra, což by ale byla chyba. Bamford je všechno, jen ne chladnokrevný zabiják. Zakončení je jedna z jeho největší slabin a spoustu šancí spálí, což mu fanoušci Leeds často vyčítají. V Bielsově systému má útočník na kontě vždy velké množství branek - ať už to byl Fernando Llorente v Athleticu či André-Pierre Gignac v Marseille. Bamford je však obrovsky platným kvůli své pracovitosti a pohybu, čímž vytváří šance pro své spoluhráče a zajišťuje, že Leeds funguje.

sportslens.com

Napodruhé to Bielsovi vyšlo a zapsal se nesmazatelně do historie Leedsu. Kvůli jeho konzervativnosti a lpění na úzkém kádru jeho týmy často na jaře kazí dobře rozjetou sezónu, ale to se nyní, možná i kvůli vynucené přestávce, nestalo. První zápas po pauze způsobené koronavirem Leeds prohráli, což v řadách fanoušků vyvolalo jisté obavy, ale následně se ukázal obrovský týmový duch a ze zbylých šesti zápasů vybojovali 16 bodů. Kádr byl výborně složen z pracovitých hráčů a zároveň i těch, kteří dodali týmu nadstavbu v podobě kreativity a fotbalovosti. Leeds se po 16 letech vrací mezi elitu a bude zajímavé sledovat, jak se to projeví na jeho kádru a jestli vůbec argentinský génius zůstane na lavičce i pro příští sezónu. Ještě nikdy se v Bielsově evropské kariéře nestalo, aby zůstal v nějakém týmu déle než dvě sezóny. Pokud zůstane, velké změny se v kádru čekat nedají. Jestliže však odejde, bude pro Leeds velmi složité najít někoho, kdo by na něj mohl navázat. Bielsa však svůj úkol splnil. Vrátil Leeds do Premier League.

Komentáře

  1. Hezký příspěvek, díky! Leeds United jsem v této sezóně rovněž celkem pravidelně sledoval a samozřejmě mu přál postup do PL. K té vlastní analýze opor týmu bych doplnil jen pár slov. Hlavní přednost současného Leedsu vidím v obrovské vyrovnanosti týmu, mnohokrát mě fascinovalo, jak Bielsa dokázal chytrým střídáním zcela proměnit hru a zvrátit zpočátku nepříznivý vývoj zápasu. Domnívám se, že velkými oporami letošní sezóny byli také obránci Luke Ayling nebo Liam Cooper, v několika zápasech byl naprosto fenomenální Jack Harrison, skvělé momenty měl Alioski a zápas od zápas byl stále lepší Helder Costa... Soudržnost týmu a zastupitelnost všech hráčů byla velkou předností a pochopitelně osobnost trenéra sehrála veledůležitou roli. Jsem moc zvědavý na novou sezńu v PL.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu, tým je hodně vyrovnaný a já se právě v tomto příspěvku snažil vypíchnout jenom některé(Cooper tu je, nad Aylingem jsem hodně přemýšlel), protože obsáhlejší popis sestavy mám v plánu v dalším článku, takže tohle byl jen takový úvod do současného Leedsu, kde se našlo místo jen pro některé hráče, což ale neznamená, že ti ostatní jsou méně důležití.

      Vymazat
  2. Jasně, díky, však já tomu rozumím, že nelze psát hned o všech :-) a budu se těšit na pokračování..., mě Leeds přirostl tak nějak k srdci, když jsem asi před šesti lety v tom městě asi měsíc žil a několikrát šel na Elland Road na zápas a viděl to nadšení fanoušků a přitom se tehdy LU pohyboval v dolní polovině tabulky, tak jsem nějak rád i za ty fanoušky, že se tenhle klub vrací tam, kam patří. :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky