Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

Jak by mohla vypadat základní XI Leeds v Premier League?



Leeds pod Marcelem Bielsou nastupuje primárně v rozestavení 4-1-4-1, které se transformuje ve 3-3-1-3 v závislosti na soupeři - Bielsa chce mít vždy o jednoho stopera více než má soupeř útočníků. Do základu zatím přišli jen dva noví hráči a do konce přestupového období by měl přijít maximálně jeden další hráč, jenž by mohl naskakovat v úvodní jedenáctce. Niže se budu snažit popsat, jak by mohla vypadat základní sestava Leedsu v Premier League.


Brankář

V lednu 2019 získal Leeds obrovskou posilu, která měla vyřešit brankářskou pozici na několik let dopředu, když přišel Kiko Casilla z Realu Madrid. Španělský brankář však očekávání nenaplnil, v bráně nepůsobil jistě a svůj osud si zpečetil, když byl nařčen z rasismu vůči soupeři, za což obdržel osmizápasový trest. Na šanci čekal Illan Meslier, dvacetiletý mladíček, který přišel v minulé sezóně na hostování z francouzského Lorientu. Chytil ji za pačesy, působil velice klidně, ukázal skvělou hru nohama a díky tomu si vysloužil trvalý přestup do Yorkshiru. S Casillou se údajně už nepočítá a jedničkou by měl být právě mladý Francouz.

Pravý obránce

Tento post má předplacený čerstvě 29letý Luke Ayling. Odchovanec Arsenalu působí v Leeds již od roku 2016 a hlavně poslední dvě sezóny mu vyšly výborně. Skvěle podporuje ofenzívu svými náběhy a zároveň se v případě potřeby zasouvá i do záložní řady. Teoreticky by mohl být variantou na stopera, hlavně ve tříčlenné obraně. Další možností je Stuart Dallas, jenž nastupuje převážně vlevo, ale je pravák a schopný zahrát na obou krajích obrany i zálohy. V létě navíc přišel mladý Cody Drameh, se kterým ale počítá spíše do budoucna.

Stoper

V postupové sezóně se ve výborném světle ukázala dvojice Cooper-White, jenže druhý jmenovaný byl v Leeds pouze na hostování a když Brighton odmítl všechny nabídky na přestup, přišel místo něj 24letý německý reprezentant Robin Koch, za kterého zaplatil Leeds Freibugu kolem 15 milionů euro. Od mladého Němce si sportovní ředitel Victor Orta i Marcelo Bielsa slibují zkvalitnění rozehrávky, což by měla být jedna z jeho hlavních zbraní. Díky svým 191 centimetrům je kvalitním i v hlavičkových soubojích, což White úplně nebyl. 

Vedle něj bude nastupovat kapitán Liam Cooper, který v Leedsu působí již šest let a zažil s ním hlavně strasti. Kapitánskou pásku nenosí jenom kvůli délce svého působení, ale jedná se o lídra v pravém smyslu slova. S míčem na noze není nejsilnější, ale kompenzuje to dobrou poziční hrou a vysokou úspěšností v soubojích.

Problém by mohl nastat v případě, kdyby jeden z nich nebyl k dispozici, protože dalšího stopera s výkonností na Premier League Leeds momentálně nemá. V poslední době se spekuluje o příchoda talentovaného Chorvata Joška Gvardiola, ale je možná i varianta, že nikdo na tento post nepřijde a Bielsa bude spoléhat na mladé hráče jako Pascal Struijk či na tento post přesune některého z beků, případně Phillipse ze zálohy.

Levý obránce

Tento post je kvantitativně vyřešený, když většinu zápasů v minulé sezóně odehrál pravonohý Stuart Dallas a nastupuje zde i Barry Douglas. V některých utkáních zde byl využit i Ezgjan Alioski, který je ale primárně křídlo. Vzhledem k dobré podpoře útoku a obecně velkému zápalu je často využíván z lavičky pro oživení hry.

Defenzivní záložník

Tato pozice je okupována Kalvinem Phillipsem. Nedávno jej Gareth Southgate poprvé povolal do anglické reprezentace, což bylo krásným završením skvělé Phillipsovy dvouletky pod Bielsou. Než Argentinec přišel, hrál Phillips spíše osmičku, ale Bielsa s ním od samého začátku počítal na šestku, odkud vše diriguje. Je hodně agresivní (někdy až moc a pramení z toho červené karty), což využívá k zisku velkého množství míčů a je hodně důležitý v momentech, kdy Leeds ztratí míč a zároveň i při rozehrávce, jelikož se může chlubit výbornou kopací technikou na delší vzdálenosti.

Střední záložník

Zde operuje Mateusz Klich, který se stal pro Bielsu nesmírně důležitým. Polský reprezentant přišel do Leedsu v roce 2017, jenže se neprosadil a odešel na hostování. Po Bielsově příchodu se zabydlel v základní sestavě a za dvě sezóny naskočil v lize do 91 utkání z 92 možných! Chyběl pouze v předposledním zápase minulé sezóny, kdy už bylo o postupu rozhodnuto. Nedává moc gólů ani na ně nepřihrává, ale je nesmírně cenněný pro svoji pracovitost a vytrvalost.

Vedle něj hrával Adam Forshaw, jenž se na začátku minulé sezóny vážně zranil a už do ní nenaskočil. Kvůli tomu byl Bielsa nucen složení sestavy trochu pozměnit, když se do středu zatáhl Pablo Hernández, který předtím nastupoval spíše na křídle, odkud se do středu ale stejně stahoval. El Mago, jak se španělskému kouzelníkovi přezdívá, je nejkreativnějším hráčem týmu a důležitým hlavně v útočné třetině hřiště, kde svými přihrávkami vytváří brankové příležitosti. Vzhledem ke své typologii a pokročilejšímu věku má hodně volnosti a pohybuje se převážně pod hrotem, což je rozdíl oproti Klichovi s Forshawem, kteří hrávali vedle sebe. Šanci by mohl dostat i 20letý odchovanec Jamie Shackleton.

Levé křídlo

Na levém křídle se pohybuje Jack Harrison. Odchovanec Manchesteru United momentálně patří konkurenčnímu City a v Leedsu už třetí sezónu v řadě hostuje. V minulé sezóně naskočil do všech 46 ligových zápasů a podílel se na 14 brankách (6+8). Další možností je již zmíněný Makedonec Alioski, případně mladíček Ian Carlo Poveda, jenž však zatím moc příležitostí v áčku nedostal.

Pravé křídlo

Velkou část minulého ročníku odehrál na pravém křídle Hélder Costa, jehož hostování z Wolves se po postupu změnilo v přestup. Ochovanec Benfiky Lisabon je zástupcem křídel hrajících přes nohu a tak se často stahuje doprostřed hřiště, odkud se snaží ohrožovat branku soupeře. Tento post by mohla zahrát i nová posila z Valencie - Rodrigo. S ním se však pravděpodobně počítá hlavně do středu hřiště, takže další volbou by mohl být Hernández či Poveda.

Útočník

V minulé sezóně byl jasnou jedničkou na hrot Patrick Bamford, jehož Leeds získali v létě 2018 z konkurenčního Middlesbrough. Ve 45 zápasech předcházejícího ročníku vstřelil 16 branek a další 4 připravil. Do Bielsova systému výborně zapadá kvůli své pracovitosti a pohybu bez míče, kanonýr to však není.

Leeds potřeboval na tento post posilu a ta přišla v podobě Rodriga, ze kterého udělali na Elland Road nejdražší posilu v historii, jelikož stál kolem 30 milionů euro, což je více než Rio Ferdinand na přelomu století. Mezi jeho největší přednosti patří univerzálnost, neboť zahraje hrot, podhrot i obě křídla. Je hodně pracovitý, což byl asi také jeden z hlavních důvodů, proč si jej Leeds pořídili. Góly se od něj ale taky úplně čekat nedají, neboť za Valencii vstřelil v sezóně 2019/20 pouhé čtyři. Dalších devět jich však přímo přípravil, což je na útočníka výborné číslo.

V prvních zápasech bude asi naskakovat spíše Bamford, jelikož Bielsa dbá na to, aby se hráči dostatečně seznámili s jeho pokyny a Rodrigo bude v době začátku Premier League s novým týmem teprve pár dní, jelikož je aktuálně v kádru španělské reprezentace. Na hrotu by také mohl zahrát Tyler Roberts a nová posila Joe Gelhardt, kterému je však teprve 18 a moc velké herní vytížení očekávat nelze.

Závěr

Leeds se po 16 letech znovu objeví v Premier League a do nové sezóny půjde s relativně úzkým kádrem, což sám Bielsa preferuje. Aktuálně se ještě mluví o Jošku Gvardiolovi, který patří mezi velké talenty světového fotbalu a mohl by rozšířit počet stoperů. Další horkou spekulací je ofenzivní univerzál z Udinese - Rodrigo de Paul. Leeds shání hráče schopného zahrát uprostřed i na křídle a Argentinec je výbornou volbou. Je navíc nesmírně kreativní, což by se vzhledem k tomu, že je Hernándezovi již 35 let, hodilo. V zápasech, ve kterých šikovný Španěl chyběl, to bylo hodně znát a de Paul by mohl tento post ještě zkvalitnit. Od Leedsu můžeme očekávat vysoké napadání, přímočarý způsob hry, vysoké tempo a celkově zajímavý fotbal. 

Je na co se těšit!

Komentáře

Oblíbené příspěvky