Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

Jak porazit Spartu?


Zeptejte se Pavla Vrby, Václava Jílka, nebo si přečtěte tento článek.
Když Sparta v devátém kole na Letné porazila Liberec 4:1, zdálo se, že se tým konečně sehrává a začíná naplňovat svůj potenciál. Opak byl ale pravdou, od té doby Sparta hrála v lize dva zápasy a oba prohrála shodně 0:1. Nutno ovšem podotknouti, že oba byly hrány na hřištích soupeřů, což je dlouhodobá sparťanská slabina. Plzeň i Olomouc Spartu takticky předčily. Oba zápasy měly mnoho společného. Zápas Plzně se Spartou jsem rozebíral již dříve.
Níže se pokusím popsat konkrétní důvody vedoucí k prohrám Sparty.

Napadání rozehrávky, těsné bránění a dostupování

Plzeň i Olomouc napadaly rozehrávku Sparty, takže stopeři Uroš Radakovič a Semih Kaya, popřípadě Costa Nhamoinesu, a brankář Florin Nita neměli čas a prostor na postupnou rozehrávku. U Plzně napadal hlavně útočník Michael Krmenčík, ke kterému se přidával ofenzivní záložník Hořava, často následován Jany Kopicem a Kovaříkem. U Olomouce, která hrála v rozestavení 4-1-4-1, to byl hrotový útočník Martin Nešpor, nejčastěji doplňován středním záložníkem Jakubem Plškem. Olomouc tak přecházela v rozestavení 4-4-2. Sigma měla úlohu usnadněnou absencí Nicolae Stancia, který si odpykával trest za červenou kartu. Do vstřeleného gólu napadali olomoučtí hráči vysoko a sparťanští stopeři byli donuceni k nákopům, které často končily na hlavách dobře hrajících olomouckých stoperů Jemelky se Štěrbou, kteří velmi dobře hlídali Josefa Šurala s Benjaminem Tettehem.

 Kromě toho vznikala mezi stopery a zbytkem týmu velká mezera, která zákonitě vyústila v nákop  hostí a následnou ztrátu míče.

Když už se hráčům Sparty podařilo překonat prvotní linii napadání, nejčastěji nenašli volného spoluhráče, a tak musel hráč s míčem zvolit opět přihrávku dozadu. Mezitím se Olomouc stihla zorganizovat do bloku.


Od druhého poločasu, v době, kdy Sigma vedla díky brance Nešpora, se soustředila hlavně na bránění a vycházela z bloku. V této době bylo většinou za míčem všech 10 hráčů Sigmy, občasnou výjimku tvořil Nešpor, později střídající Jakub Yunis, kteří zůstávali u středového kruhu. Sigma přenechala  Spartě iniciativu a zatáhla se do rozestavení 4-4-2, popřípadě na hrotu zůstával osamocený Yunis.

Na fotce je vidět mezera mezi útokem a zálohou. Martin Frýdek s Guélorem Kangou jsou na půlce, v mezeře mezi nimi je šest hráčů Sigmy a čtyři útočící hráči Sparty, bránění čtyřmi hráči Sigmy. Míč míří na Šurala, ale brání ho Jemelka, který může při zisku míče bez problémů založit útok přihrávkou na některého z nehlídaných záložníků Sigmy, která pak může přejít do rychlého protiútoku.
Na špatně se vyvíjející situaci zareagoval Zdeněk Ščasný v poločase, kdy vystřídal nevýrazného Michala Sáčka  a nasadil Bogdana Vatajela, čímž se změnilo rozestavení 4-4-2, Srdjan Plavšić se přesunul na pravý kraj zálohy. Vzhledem k dobrému dostupování hráči Olomouce si ovšem Sparta nevěděla rady. Občasnou výjimkou byly Kangou vytvořené šance, který byl ve 2. poločase hůře bráněn a naznačil, že je rozdílovým a klíčovým hráčem letenských. Za zmínku stojí například přihrávka na Golgola Mebrahta (87.minuta), či centr na Matěje Pulkraba (88.minuta).
Hra Sparty se ve druhém poločase zjednodušila. Hráči se snažili dostat míč co nejrychleji na hrot, kam přišel v průběhu 2. poločasu Pulkrab, ke konci zápasu i Mebrahtu. Skvěle hrající a kompaktní obrana Olomouce ale žádnou výraznou šanci Spartě nepovolila. Na závěrečný tlak skvěle reagoval olomoucký kouč Jílek stažením Plška, kterého nahradil Roman Polom. Polom se postavil do obrany a rozšířil olomoucký val na pětičlenný.

Vysoké napadání zkoušel na Spartu i Liberec, ale neuspěl. Proč?
Liberec nastoupil v rozestavení 3-4-3, takže napadal Spartu vysoko, ale ve středu zálohy měl pouze 2 záložníky na 3 sparťanské, kteří hráče Slovanu snadno přečíslili. Navíc se vší úctou k libereckým stoperům, ti nedosahovali kvality Hubníka či Jemelky. Nutno dodat, že tam zaskakoval Milan Kerbr, pro kterého to byla na tomto postu premiéra. V druhém poločase Liberec změnil rozestavení a hra se více vyrovnala.


Těsné bránění tvůrců hry

Záložníci Hanáků si v prvním poločase přebírali a dostupovali Guélora Kangu, od kterého se nehnuli na krok a otrávili mu zápas. Když ke skvělému bránění přičteme časté fauly na gabonského záložníka, ke kterým se hráči Olomouce uchylovali v krajních případech, máte položen základ úspěchu. Faulování Kangy se ukazuje jako fungující taktika – zastavíte rozvíjející se útok Pražanů, rozhodíte jej a vyvedete z míry. Kanga je se 45 fauly nejfaulovanějším hráčem v celé lize, jak ukazuje statistika na oficiálních stránkách Fortuna Ligy. Často také nepochopitelné přestává hrát, když je přesvědčen, že by se měl pískat faul a protiútoky z takových situací nejsou ničím nezvyklým. Když vezmeme v potaz, že zákroky na něj se často neodměňují žlutou kartou, hlavně v prvních poločasech je to velice účinná taktika s minimálním rizikem.


Špatná komunikace a nedůraz

Potrestaného Stancia nahradil Sáček, který byl psán na předzápasové soupisce jako krajní záložník v rozestavení 4-4-2. Většinou však operoval ve středu zálohy. Josef Šural se často v tomto případě zatahoval na pravý kraj zálohy. V těchto chvílích hrála Sparta v jakémsi 4-2-3-1. Bylo to velice variabilní rozestavení, kde si hráči často měnili pozice. Kdyby byli hráči sehraní a věděli o sobě, mohla by to být velká zbraň, neboť by to činilo bránění soupeře obtížnějším. Jenomže v podání Sparty to působí spíše zmatečně a hráči o sobě během utkání v Olomouci často nevěděli a nedokázali si vyhovět.

Na fotce je vidět čtveřice sparťanů -  Kanga, Frýdek, Sáček a Alex Chipciu hlídajíc 2 hráče Sigmy.  Hráč Sigmy, který je v držení míče, toho může využít a adresovat přihrávku dvěma neobsazeným spoluhráčům.  
I vlivem špatné komunikace docházelo k situacím, kdy se hráč Olomouc zjevil sám na vápně Sparty neobsazen.

Také je nutné zmínit Costu, který špatnou komunikací se stopery, a následně špatným zákrokem, založil několik akcí Sigmy.

Špatná komunikace a bránění standartních situací také zapříčinily oba inkasované góly Sparty v posledních dvou zápasech.
Olomouc rozehrávala přímý kop, rozehrála jej nakrátko, avšak hráči Sparty byli ve vlastním vápně a nechali trestuhodně volné hráče Sigmy. David Houska situace využil a vystřelil. Jeho střelu ještě před Nitou tečoval Nešpor.
V Plzni Sparta obdržela branku také ze standartní situace, tentokrát se však jednalo o roh. Taktéž ovšem rozehraný nakrátko. Následoval prohraný souboj Chipcia a gól Romana Procházky.
Obě branky byly smolné, neboť byly před sparťanským brankářem tečovány a ten neměl šanci brance zabránit.


Špatná forma hráčů

Andrea Stramaccioni sestavu neustále obměňoval, což vedlo k tomu, že se hráči nedostali do formy a  nemohli se sehrát. Zdeněk Ščasný je ovšem druhý extrém. Základní jedenáctku prakticky nemění, jenom v případě zranění či karetních trestů. Někteří hráči, například Šural či Plavšić, předvádí poslední týdny velmi špatné výkony, kterými si říkají o posazení. U Šurala, jakožto kapitána je to ale utopie. Nejde mu upřít snaha – bojuje, poctivě se vrací, ale kazí většinu nadějných šancí.  Ať už špatným zakončením, nebo nekvalitní přihrávkou. Musím dodat, že byl povolán do reprezentačního výběru, nad čímž kroutí hlavou většina sparťanů.
Když přicházel Srdjan Plavšić do Sparty, téměř okamžitě si získal většinu sparťanských fanoušků. Nebál se jít do souboje jeden na jednoho, bojoval. Přesto, že srbský záložník naznačil své kvality v přátelských zápasech, Stramaccioni ho téměř nevyužíval. Situace se změnila s nástupem Pavla Hapala, jehož později nahradil Zdeněk Ščasný. Oba jej začali využívat, také k tomu přispělo zranění Tala Ben Chaima. Bohužel poslední týdny Plavšiće nezastihly v nejlepším rozpoložení. Pro Spartu je spíše přítěží, jelikož svými centry nedokáže najít spoluhráče a navíc kvůli nepodařeným driblinkům nejednou odevzdá míč soupeři. Na lavičce čeká na jeho místo Vatajelu (který ale taktéž svými výkony neukazuje, že by si je zasloužil), nebo Eldar Civić, který ve Spartě téměř nenastupuje, na rozdíl od bosenské reprezentace. Civić je spíše levý obránce, ale v případě, že Sparta hraje 3-5-2 by byl pro Spartu mnohem platnější. V současné formě Plavšiće by se mělo přemýšlet, jestli by nebyl platný i na kraji zálohy.

A jaký je tedy recept na Spartu?
Musíte:
1) napadat její rozehrávku
2) mít kvalitní stoperskou dvojici, která je schopná vyhrát hlavičkové souboje
3) pokrýt Kangu a Stancia
4) využít standartní situace, které Sparta nebrání úplně přesvědčivě.
Když k tomu přidáme hráče Sparty hrající ve špatné formě, štěstí na správný odraz míče a nekvalitní finální fázi Sparty, je tento recept úspěšný. Překazit by jej mohly pouze záblesky geniality u Kangy, Stancia, či Tetteha.

Komentáře

Oblíbené příspěvky