Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

Sevilla FC - ofenzivní fáze 2/2

Vamos mi Sevilla | část třetí

Ofenzivní fáze 2/2


Na předchozí část plynule naváži čtvrtým bodem, který se zabývá přenášením hry na křídla. 

4) Přihrávky na křídla
I v tomto bodě bude hlavní postavou Banega, ale nyní se k němu přidá i Jesús Navas.


Jak již bylo zmíněno, křídelní obránci se drží u kraje hřiště a nejlépe je to vidět proti týmům, které hrají úzkou formaci, přesně jako Barcelona. Sevilla je v držení míče, konkrétně Banega, Navas je volný a čeká na přihrávku. Dalším hráčem, který si říká o přihrávku, je Sarabia, který nabíhá do vápna, ale Banegovi brání v této přihrávce Rakitić, Banega tak přesouvá hru na pravé křídlo na odchovance Sevilly.


Téměř identická situace o pár minut později. Navas nabíhá, ale Banega si na poslední chvíli rozmyslí dlouhý nákop a míč zasekává. Opět jsou vedle něj krajní stopeři. Za míčem zůstává jenom Kjaer. Další zajímavostí je, že střed hřiště je barcelonský, hráči Sevilly jsou vysoko, protože ví, že bude následovat buď dlouhá přihrávka, nebo si Banega pomůže se stopery, kteří se právě pro tento důvod vysunuli.


Tato chemie mezi Banegou a Navasem nefunguje pouze na útočné polovině soupeře, ale po celém hřišti. Banega nemá problém rozehrát dalekonosnou přihrávkou a Navas zužitkovává svoji rychlost a cit pro náběh.


Stejný zápas, stejné obsazení, stejná situace. 

Dlouhé pasy nezahrává pouze Banega, ale snaží se o ně i obránci, nejčastěji z pozice levého stopera přenáší hru Gómez.


Na tomto příkladu můžete vidět několik zajímavých prvků. Gómez přesouvá hru dlouhým křižným pasem na pravé křídlo. Sevilla hraje v rozestavení 3-1-4-2. Pravý křídelní obránce je výše než levý. Důvod byl zmíněn již dříve. Oba útočníci hrají velice blízko u sebe, zaměstnávají oba stejného stopera a v případě přihrávky budou mít větší šanci, než kdyby byli daleko od sebe. 


Podobná situace v zápase s Alavésem. Gómez přesouvá hru na pravé křídlo, které obhospodařuje Mercado.

5) Přihrávky za obranu
Další variantou založení útoku jsou dlouhé přihrávky za obranu.


Nejčastějším distributorem je samozřejmě Banega, ale není jediným, pokouší se o to i ostatní hráči, níže uvedu dva z nich.


Simon Kjaer drží míč na půlce, může si vybrat z mnoha jednoduchých možností, jak rozehrát akci. V duchu Andalusanů volí kolmou přihrávku za obranu.


Druhá situace je ze zápasu s Valladolidem, který vysoko napadá, Carrico váhá s míčem a nakonec volí nákop na Silvu. Kdyby jednal dřív, mohl by nahrát Vidalovi či Kjaerovi zpět.


Silva míč zpracoval a přihrál Escuderovi do křídla, tomu skvěle nabíhá na zadní tyč Ben Yedder a na přední Sarabia, který se vysunul na hrot, když se Silva stáhl pro míč.



Míč se dostal na zadní tyč k francouzskému útočníkovi, který ale trefil brankáře. Od úvodní přihrávky Carrica až k zakončí Ben Yeddera uplynulo 11 sekund. Sevilla ukazuje, že není důležité si před zakončením přihrát 50 přihrávek, ale je důležité překvapit soupeře a snažit se jít co nejrychleji do zakončení.Vertikální přihrávky často znamenají mnohem více než 70% držení míče a neustálé krátké přihrávky. Vše má ale svá pro a proti.

6) Zrychlení hry


Po zisku míče přihrává Ibrahim Amadou Ben Yedderovi, který si sběhl, aby mohl míč narazit Vázquezovi, jenž ho dále přihrává na Escudera a Sevilla vyráží do protiútoku. Stačí pár přihrávek z prvního dotyku a Sevilla se transformuje z defenzivního postavení na ofenzivní. 


Banega cítí za zády spoluhráče a z první posílá míč na Navase, který vidí Sarabiu a ihned mu přihrává. Sevilla se tak dostane z pressingu do útoku během dvou přihrávek. 


7) Protiútoky
Výsledkem výše uvedených faktorů jsou protiútoky. Sevilla se ihned po ztrátě míče vydává do protiútoku, i za cenu toho, že se akce nepodaří a po pár sekundách ztratí míč a bude se muset vrátit od obranného postavení. V průměru drží Sevilla míč pouze 49,5 % času a vyprodukuje 426 přihrávek. Na druhé straně například Barcelona má držení míče 62,5 % a 686 přihrávek. (Whoscored.com) 


Důležité po zisku míče je, že jsou hráči ihned aktivní a snaží se odpoutat od protihráčů a naběhnout si do pozice, kam může Banega směřovat přihrávku. Banega má na výběr z pěti možností.


Sevilla získává míč, ale je 78. minuta zápasu, ve kterém Sevilla vede a tak čtyři bránící hráči zůstávají vzadu. Vázquez ihned přihrává dopředu na Ben Yeddera.


Šest hráčů Sevilly vyráží do protiútoku, pravý křídelní obránce je mimo záběr.


Ben Yedder míč zpracoval a nyní vyhlíží ideální moment pro přihrávku na Silvu. Celá akce od zisku míče na vlastní polovině po dosažení vápna zabrala šest vteřin. Výsledek závisí na individuální schopnosti zakončujících, a bránících, hráčů, jak si se situací poradí.

V zápase s Realem Madrid se Seville protiútoky velice vydařily. 
Dva ze tří gólů padly z protiútoku.

Naopak zde je situace, kterou Aleix Vidal pokazil špatnou přihrávkou.


Ben Yedder odtáhne skvělým pohybem dva hráče Valladolidu, Silva si nabíhá na penaltu, Vidal má před sebou prostor, do kterého může přihrát, ale prováhá ideální příležitost.


Takto tedy vypadá hra Sevilly v kostce. Po 16 kolech je Sevilla na druhém místě tabulky, taktéž si zajistila postup do jarní části Evropské ligy.
Doufám, že po přečtení přibudou tomuto andaluskému klubu fanoušci i v Čechách.

¡VAMOS MI SEVILLA!


Komentáře

Oblíbené příspěvky