Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

Ajax Amsterdam | Analýza hry

en.wikipedia.org

Ajax hraje totální fotbal – hráči si mění pozice, obránci útočí, útoční hráči v případě potřeby brání. K tomu se přidává napadání po celém hřišti, často velice účinné. Nejčastěji ve větším počtu vytváří tlak na hráče s míčem a zároveň pokrývají protihráče, takže hráči s míčem nezbyde nic jiného, než míč nakopnout. Ajax ale natěsno hlídá i vzdálené protihráče a obránci je předskakují a získávají míč. Praktikuje fotbal založený na držení míče a hráči jsou neustále v pohybu, nabízejí se do volných pozic, ideálně mezi obrannou a záložní linii.
Zranitelný je z rychlých protiútoků, protože hraje vysoko a za míčem nezůstává moc hráčů. Další možností, jak na Ajax vyzrát, je vysoké napadání. Hráči Ajaxu na to nejsou z nizozemské ligy, kde hrají většinou proti týmům bránícím se v bloku, zvyklí. Pokud se bude napadat již jeho rozehrávka zezadu i ihned po ztrátě míče, hráči budou dělat chyby. To platí o každém, byť sebelepším, týmu. Napadání však musí být na vysoké úrovni. Problémy Ajaxu dělají i centry do vápna, zvlášť pokud je na hrotu kvalitní útočník. Dokonale to ukázal zápas s Bayernem a Lewandowski na hrotu.

Na papíře hraje Ajax 4-3-3, v praxi je to ale nejčastěji 4-2-3-1.






V bráně je neotřesitelnou jedničkou André Onana – prototyp moderního brankáře, který hraje velmi vysoko, často vybíhá a pomáhá spoluhráčům sbírat míče mířící za obranu. Taktéž má výborný reflex a rozehrávku. Do Ajaxu přišel v roce 2015 z La Masie, do které přišel z akademie Samuela Eto´a.

Na pravém kraji obrany hraje Noussair Mazraoui – 21letý odchovanec Ajaxu, do kterého přišel jako malý kluk a přes všechny mládežnické týmy se dostal až do prvního týmu. V základní sestavě se zabydlel letos, hlavně vinou zranění Joela Veltmana. Taktéž si odbyl debut v dresu Maroka. Velmi dobře si při hře rozumí se svým krajanem Ziyechem.

Pozice pravého stopera je zamluvena pro 19letého Matthijse de Ligta, rovněž odchovance. V září 2016 si odbyl debut v A-týmu, při kterém dokonce skóroval. Do svých 15 let hrával CM/DM, a teprve kvůli zranění obvyklého stopera se zasunul níž a již na této pozici zůstal. Díky tomu má ale na stopera velmi dobrou kopací techniku a výborně podporuje útok. Další silnou stránkou je hra tělem a  načasování skluzů. Samozřejmostí je skvělá hra hlavou. Na svém kontě má  15 reprezentačních startů, výhru v anketě Golden Boy 2018 a nosí kapitánskou pásku v Ajaxu, to vše v 19 letech!

Na levém stoperu hraje nejčastěji Daley Blind. Jedná se opět o odchovance Ajaxu, který se do Amsterdamu vrátil letos v létě po působení v Manchesteru United. Mezi jeho hlavní přednosti patří univerzálnost – zahraje CB, LB, DM, CM. Má výborný přehled, poziční hru a kopací techniku. Tyto atributy z něj dělají skvělého konstruktivního stopera. Problémy ale nastávají v případě hlavičkových a silových soubojů především s vyššími hráči, neboť měří 180 cm.

Na levé straně obrany se zabydlel Nicolás Tagliafico. Tento argentinský krajní obránce přišel před rokem z Independiente a podává velmi dobré výkony. Podporuje útok a plní si své obranné úkoly.

Dva střední záložníci, nejčastěji Lasse Schöne a Frenkie de Jong, se starají o tvorbu hry. Dánský středopolař je v Ajaxu již od roku 2012. Má výbornou kopací techniku – střely z dálky, přímé kopy. Umí přenést hru. Je mu již 32 let a letos jej už hodně přerostl jeho nizozemský spoluhráč.

Právě Frenkie de Jong je kometou loňského roku. Do Ajaxu přišel v roce 2015 z Willemu II. Zpočátku hrával hlavně za Jong Ajax ve druhé nizozemské lize a sbíral zkušenosti. V letošní sezoně naplno ukazuje svůj potenciál. Má neustále hlavu nahoře, hraje dopředu, umí prodriblovat okolo protihráčů a vyvést míč. Ví, kdy zrychlit hru nebo kdy ji naopak zpomalit. Je velice inteligentní a na hřišti řídí své spoluhráče při rozehrávce. Umí také zahrát na stoperu. Menší slabinou je jeho zakončení a střela z dálky. Z jeho pozice na hřišti se ale do zakončení tak často nedostává, i když v letošní sezóně dal již 4 branky. V létě se přesune na Camp Nou.

Třetí střední záložník, nejčastěji Donny van de Beek, se pohybuje nad nimi, často v lajně s útočníkem. Jeho úkolem je se nabízet spoluhráčem, odtahovat protihráče a dostávat se do zakončení. Na hřišti není vidět jako jeho spoluhráči, ale má specifické pokyny a plní je dokonale. Je velice efektivní – v letošní sezoně vstřelil 7 branek a na 6 asistoval.

Na pravém křídle hrává Hakim Ziyech, takový Messi Ajaxu. Skvělá levačka, střela, přihrávka, technika, všechno na špičkové úrovni. Nejčastěji sbíhá z pravého křídla do středu a dostává se do zakončení. U přímých kopů se střídá se Schönem. Zahraje jakoukoliv pozici v ofenzivě, v průběhu zápasů si mění pozice s druhým křídlem. V probíhající sezoně vstřelil již 12 branek a na dalších 10 přihrál!

Na levém křídle bývá Srb Dušan Tadić, také levonohý. Nestahuje se s míčem do středu, drží se u lajny, odkud centruje, nebo si nabíhá k bráně na centry z pravé strany. Je velice produktivní, letos 19 branek a 11 asistencí, což z něj dělá nejlepšího střelce týmu. Hrává i falešnou devítku, například proti Bayernu. A malá zajímavost – v létě 2014 odešel Tadić z Twente do Southamptonu. V Twente ho nahradil právě Ziyech, který přišel to samé léto.

Na hrotu se pohybuje Kasper Dolberg. Jednadvacetiletý Dán přišel do Ajaxu v roce 2015 a začal zářit. Poté ho ale přibrzdila zranění. Z jednoho se zotavil v průběhu sezóny a dostává se do staré formy. Mezi jeho přednosti patří skvělý pohyb, výběr místa a zakončení.

Nyní již ke konkrétním situacím ze hry.




Rozehrávka


Při rozehrávce se drží de Jong u levé lajny, míč se přenáší z jedné strany na druhou a tím se nutí útočníci soupeře, aby se posouvali s míčem. Úkolem hráčů Ajaxu je dostat míč z jedné strany na druhou dříve než se stihnou přesunout napadající hráči, viz níže.


Míč se opět dostal k de Jongovi, před kterým se otevřel volný prostor, do kterého zamíří a posune se s míčem na soupeřovu polovinu, kde se bude moci uplatňovat jeden z výše uvedených postupů.


Další příklad rozehrávky – AEK má za míčem všechny hráče a brání střed hřiště. De Jong ukazuje stoperu Maxi Wöberovi, aby šel výš.


Tím s sebou odtáhne hráče, de Jong zaujme jeho pozici. Míč podrží a vybízí AEK k napadání.


Přidal se další hráč Athén, de Jong přenáší na de Ligta, který může míč vyvést. Jak vidíte, AEK je nyní ve formaci 4-4-2 a jeho střed je tak slabší. Rozehrávka splnila účel a Ajax se nyní může dostat přes záložní řadu snáze.

André Onana


André Onana pomáhá Ajaxu v rozehrávce, protože když se míč dostane ze soupeřovy poloviny, snaží se být brzo u míče a ihned rozehrát, dokud se ještě Ajax drží na útočných pozicích.



Svým včasným vybíháním zabraňuje Onana protiútokům, když se podaří hostům dostat míč za obranu. Zpracování na prsa daleko za velkým vápnem? Žádný problém.


Ajax na soupeřově polovině


Můžeme vidět všechny hráče v poli na soupeřově polovině, de Jong se drží u levé strany, odkud řídí hru. To umožní levému beku Tagliaficovi, aby šel na hrot, van de Beek se drtivou většinu času drží kousek pod, nebo vedle útočníka a svým pohybem způsobuje potíže obráncům soupeře. Na druhé straně se pravý bek Mazraoui drží ve středu hřiště a váže na sebe hráče. Pravé křídlo Ziyech je u lajny, drží šířku a čeká na přihrávku, po které by s míčem zamířil k bráně a Mazraoui by se přesunul na křídlo.


Další možností, jak překonat obranu, je seběhnutí obou křídel do středu, kde na sebe váží krajní hráče. Dolberg a van de Beek na sebe přitahují pozornost středových hráčů. Díky tomu vznikne na křídlech prostor pro krajní beky, na které se pomoci stoperů dá přenést míč.




Když se přenáší míč křížem vzduchem, letí dlouho a obránci mají čas na to, aby se k hráči dostali a míč odebrali. Pokud se ale zvolí cesta pomocí kratších přihrávek po zemi, je to často rychlejší a bezpečnější, neboť hráč na křídle se může míči přiblížit a nenechat obránce, aby se k němu dostal. Taktéž je snazší míč dostat pod kontrolu. Přenést hru pomocí křižných pasů se vyplatí nejvíce z hloubi pole, pokud je přijímající hráč nebráněn a má dostatek prostoru a času ke zpracování míče.


Zde názorná ukázka přenesení hry. Blind si zde povšiml osamoceného Ziyecha, který má dostatek času na zpracování míče. Díky jednomu nákopu se tak posune hra o desítky metrů vpřed a rychleji, než kdyby se přenášela pomocí kratších přihrávek.


Případ záměrného přetížení jedné strany, v kruhu můžete vidět 8 hráčů, kteří se nachází na levé polovině hřiště, na pravé je osamocený Mazraoui. Ajax tak od něj odvádí pozornost a láká hráče soupeře k přesunutí na levou stranu a uvolnění místa na pravé straně. Poté přichází přenesení hry a pravý obránce má šanci zakončit.



Ajax ve vápně


Mazraoui centruje,  ve vápně jsou tři hráči. Van de Beek si nabíhá na přední tyč, Dolberg na střed na penaltu a Tadić vše zavírá na zadní tyči.


Další příklad, Ziyech je s míčem vlevo, ve vápně jsou tentokráte hráči čtyři. Blind a Tadić blízko hráče s míčem=možnost narážečky. Dolberg si nabíhá opět na penaltu, ale může odsud jít i na přední tyč. Van de Beek tentokráte míří na zadní tyč. Na vápně čeká z druhé vlny Tagliafico na odražený míč, nebo přihrávku.


Odtažení soupeře


Příklad odtažení hráče. Ziyech si sběhl pro míč, naráží ho Schönemu, který přihrává do uvolněného prostoru na Mazraouiho, který do něj nabíhá.


Další situace s odtažením soupeře, zde dokonce dva naráz. Dolberg se nabízí, dva obránci jej následují, což se ale hodí Tadićovi, který si za ně zabíhá a poté může jít do vápna, kde tito hráči chybí. Pochvalu zde zaslouží i Blind, který překonal celý blok jedinou přihrávkou.


Ukázka toho, že někdy odtažení hráče dělá velkou část vstřelené branky. Nebýt Hummels odtažen van de Beekem, nemohl by Tadić nahrát míč mezi Boatenga Mazraouimu a ten poté vstřelit branku.



Opět v akci van de Beek, který odtahuje obránce.


Poté, co van de Beek odvedl obránce, vznikla mezi stopery obrovská mezera, do které adresuje Blind míč na de Jonga, který si tam nabíhá již v době, co letí míč teprve na Blinda. Této situaci se říká third man run.


Důkaz dobrého pohybu a myšlení de Jonga. Svým pohybem se nabízí, aby mohl dostat přihrávku od Blinda a jelikož ho útočný hráč soupeře vidí, jeho pohyb pokryje, ale tím otevře prostor pro přihrávku do křídla na Tagliafica.



Seběhnutí mezi řady


De Graafschap bránil v rozestavení 5-5-0, Dolberg si odběhl od obránců do obrovské kapsy vytvořené mezi liniemi, má okolo sebe hodně prostoru, takže si může míč zpracovat a dále distribuovat.


Na této ukázce můžete vidět několik prvků – Neres si sběhl mezi řady soupeře, odvedl obránce. Tadić si nabíhá, přihrávka na něj primárně nemíří. Ajax využije typ přihrávek UP – BACK – THROUGH, Tadić si naběhne a míč se k němu po přihrávce od de Jonga dostane, tři přihrávky a tři dotyky. Jak jednoduché.

Podpora útoku od obránců


Jak jsem psal výše, Blind zahraje i levého obránce. To je případ zápasu proti AEK, kde hrál právě LB a měl za úkol podporovat útok. Často dochází k tomu, že míč přebere levé křídlo a levý bek přečísluje obranu a zabíhá si za ni vnitřní stranou. Další možností je náběh do tandemu, tedy stranou vnější, kdy vzniká přečíslení.


Důkaz podpory útoku od de Ligta. Nabíhá si na přihrávku od Ziyecha a poté střílí do tyče. Čtyři hráči soupeře brání tři hráče Ajaxu a de Ligt využívá uvolněného prostoru pro náběh.


Ajax také využívá narážeček.  Zde konkrétní příklad, kdy si levý bek narazí s levým křídlem, naběhne si a poté může centrovat, v případě Ajaxu hlavně na přední tyč, či pod sebe na penaltu.

Překonání soupeře pomocí 2 vertikálních přihrávek


Nejrychlejší cesta, jak se dostat k bráně, je středem. Proto si hráči sbíhají mezi řady bránících hráčů a spoluhráči se je snaží vertikálními přihrávkami najít. Pokud je to možné, snaží se Ajax překonat co nejrychleji i řadu obrannou, jak můžete vidět dále.


Tadić si převzal míč a ihned adresoval přihrávku na nabíhajícího Davida Nerese. Často stačí dvě přihrávky a dostanete se přes bránící tým, od středového kruhu do vápna soupeře.


Další ukázka snahy dostat se do šance pomocí dvou přihrávek.


Druhou možností by byla přihrávka na Tagliafica, který by mohl poté přihrát Tadićovi vnější stranou a byla by menší šance, že se přihrávku podaří zachytit.


Na závěr toho bloku jedna lahůdka – Blind vymýšlí geniální přihrávku, překonává všechny hráče Feyenoordu a nabízí Tadićovi skvělou příležitost.

Napadání


Dolberg svým postavením zabraňuje přihrávce na dva hráče, Tadić napadá hráče s míčem, van de Beek je u dvou hráčů. Ziyech dobíhá k levému obránci soupeře a v případě, že by se hráč s míčem rozhodl hrát tímto směrem, hrozí, že míč Ziyech vypíchne a půjde do protiútoku.


Ajax nejčastěji napadá v obrazci, který připomíná čtverec/obdélník/kosočtverec, ale to není důležité. Díky tomu pokrývá hostující hráče a opět nutí soupeře buď k chybě, nebo k dlouhému nákopu. V levém dolním rohu můžete vidět hráče Ajaxu čekaje na případný odkop.


Opět vysoké napadání ve stejné formaci, de Jong získává míč.


Ajax vyvíjí tlak na hráče Bayernu, ti míč nakopávají, ale útočící hráči jsou dobře bráněni. Tagliafico Müllera předskočí a míč získá. Díky velkému počtu hráčů při napadání má teď Ajax skvělou šanci na protiútok.





Raritní úkaz – Ajax za míčem,  ve formaci 4-2-3-1. Mezi liniemi jsou malé mezery a Bayern má tak složitější situaci, jak mezi nimi projít. Nejjednoduší řešení je nákop za obranu.


Vysoké napadání; přinucení soupeře hrát tam, kam Ajax chce, aby hrál (pressing trap), v kombinaci s pokrytím soupeře a agresivním přístupem = zisk míče.




Pokud se ovšem napadání nevydaří a soupeř se z něj dostane, hrozí protiútok, protože většina hráčů napadala. Nahoře příklad 5 proti 3. Útoční hráči napadali, kdežto obrana zůstala hluboko a vznikla velká mezera.


Ajax hráče, na které míří míč, těsně brání. V tomto případě po přihrávce jde i Schöne.


Další příklad těsného dostupování, Blind dostupuje hráče, na kterého jde míč a nedává mu šanci na klidné zpracování.


Opět výborné napadání. De Jong hlídá hráče uprostřed, van de Beek hlídá dalšího hráče osobně, Ziyech napadá hráče s míčem a zároveň je za ním v zákrytu hráč. Dolberg brání přihrávce na druhou stranu a je připraven napadat brankáře. Tadić může vystihnout přihrávku mířící na střed hřiště.


Vysoké napadání, hráči soupeře pokryti osobně, jediná možnost je dlouhý nákop. Na to ovšem čekají de Jong a Blind, kteří můžou míč snadno získat.


Opět případ, kdy hráč zpracovává míč zády k soupeřům, kteří ho ihned napadají, dokonce ve dvou, a nedávají mu šanci se ani otočit.

Jak můžete vidět, Ajax hraje velmi pohledný a účinný fotbal. Nutno pochválit nejenom trenéra, ale také celé vedení za výběr posil. V létě odejde do Barcelony de Jong, pravděpodobně jej bude následovat i de Ligt, a na odchodu je také Ziyech. Už v lednu koupil Lisandra Magallána, který by měl de Ligta nahradit. Na svoji šanci také čeká Per Schuurs a na spadnutí je příchod 18letého levonohého stopera Kika Pierieho. Na de Jongovo místo si Ajax piplá Carla Eitinga i nového megatalenta v podobě Ryana Gravenberche, Tento 16letý Nizozemec má za sebou již debut, je nejmladším debutantem v historii Ajaxu. Pravidelně již hrává druhou nizozemskou ligu. V budoucnu o něm ještě hodně uslyšíme. V poslední době také dostává šanci Jürgen Ekkelenkamp.
Nemohu se nezmínit o Abdelhaku Nourim, který by v této době již patřil do základní sestavy a byl by také na odchodu do světových velkoklubů.
Dalším hráčem z akademie, o kterém se zmíním, je Naci Ünüvar. Ofenzivní záložník, ročník narození 2003, nejmladší střelec v historii UEFA Youth League. Velmi dobře technicky vybavený s velkým potenciálem.
Poslední hráč, kterého zmíním, je Brian Brobbey, který se narodil v roce 2002. Je odchovancem Ajaxu, velmi dobře fyzicky vybavený útočník, pro kterého není problém střílet branky. Zajímají se o něj světové velkokluby. A pro zajímavost, jeho bratrem je Kevin Luckassen, který působil ve Slovanu Liberec.



Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky