Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

Analýza Patrika Schicka v RB Lipsko


Po nepříliš vydařeném angažmá v AS Řím se Patrik Schick přesunul, zatím pouze na hostování, do RB Lipsko, za které stihl v letošní sezóně nastoupit v 19 zápasech a podílet se na 10 brankách. Jak se na hřišti prezentuje, jak vypadá jeho herní styl a v čem je Lipsko jiné než římské AS?

Sampdoria vs AS Řím vs RB Lipsko

Na podzim 2018 jsem v článku sepsal několik důvodů, proč si myslím, že se Patrik Schick ve Věčném městě zatím neprosadil. Jedním z nich bylo, že byl stavěn na pozici, která mu nesvědčila. Sampdoria hrávala 4-3-1-2, což znamenalo, že měl Schick v útoku partnera a navíc se janovský klub prezentoval kombinačním fotbalem a hojně využíval přihrávek za obranu, což jsou věci, které českému reprezentantovi sedí. Naproti tomu AS využívalo primárně rozestavení 4-3-3, kde měl místo na hrotu předplacené Edin Džeko a Schick hrával buď z pravého křídla, nebo přicházel do hry z lavičky, v základní sestavě se většinou objevoval jenom proti slabším celkům. AS navíc praktikovalo odlišný fotbal oproti Sampdorii - více založený na držení míče a méně na přímočarosti, takže rychlé brejky byly méně častější a většinou se jednalo spíše o dobývání soupeře. Častější také byly nákopy a hlavičkové souboje než přihrávky za obranu. Tyto věci se pak projevovaly na jeho hře, když v Janově nasázel 13 branek v 35 utkáních, kdežto v Římě pouze 8 za 58 zápasů. Působení v Římě bylo nepovedené, nedařilo se ale ani týmu, a musela přijít změna. Ta přišla v podobě hostování do RB Lipsko, které již před Nagelsmannovým příchodem předvádělo zajímavý a kombinační fotbal a co hlavně - hrálo na dva útočníky, nejčastěji různé variace 4-4-2 či 3-1-4-2. Pod nadějným německým trenérem se saský tým ještě zlepšil a momentálně bojuje o titul v Bundeslize a kráčí dál i Ligou mistrů. Schick se zabydlel v základní sestavě po boku Tima Wernera a od konce listopadu zasáhl do všech ligových utkání - o to větší škoda současné situace.

Schickovy statistiky od sezóny 16/17

Pozice, ze kterých v letošní sezóně střílel a skóroval (červeně)

Statistiky ukazují, že 58 % jeho střel míří na branku, což je skvělá úspěšnost. V letošní sezóně se zatím prosadil 7x (3x levačkou, 3x hlavou a 1x pravou) a nastřílel v lize více branek než se mu podařilo v dresu AS za 2 sezóny. Nyní již ke konkrétním situacím.

1) Mezihra

Lipsko se vyznačuje přímočarým stylem hry a do toho se Schick velmi hodí. V této části se zaměříme na jednu konkrétní oblast - mezihru.  Díky skvělému prvnímu dotyku a orientaci v prostoru dokáže český útočník zrychlit hru pomocí narážeček a celkově být platný v kombinaci, což si nyní ukážeme.


Schick dostává přihrávku, stoper Paderbornu s ním vystupuje, čímž vzniká v jeho obraně mezera, do které nabíhá Laimer. Český hráč si obou skutečností všímá a jedním dotykem míč Laimerovi přihrává.


Pramení z toho tato situace a rychlý protiútok Lipska.


Zápas s Brémami a téměř identická situace: přihrávka na Schicka, toho dostupuje stoper, ale k míči se nedostává. Olmo si do vzniklého prostoru nabíhá a Schick ho opět přihrávkou z prvního doteku nachází.


Španělský záložník dává míč do křídla na nabíhajícího Mukieleho a Lipsko se dostává do velmi zajímavé příležitosti. 


A o pár minut později došlo k podobné akci. Přihrávka - narážečka - zrychlení hry - otevřený prostor - protiútok.



Není to žádná náhoda, ale nacvičená a vědomá souhra, jak můžeme vidět v další ukázce.


Opět dochází k přečíslení a rychlému brejku.


Schick nedemonstroval své kvality pouze v Bundeslize, ale ukázal je i v Lize mistrů. Přijímá přihrávku a dokáže udržet stopera na svých zádech.


Laimer si naběhl do volného prostoru a Schick mu míč předal.


Laimer nachází Wernera, který má možnost poslat Lipsko do vedení.


V zápase se Spurs předvedl skvělý výkon a právě v kombinaci byl velice důležitý. Zde opět hraje zády k bráně a kolem něj se nachází pouze soupeři.


Schick míč udrží a vidí volný prostor uprostřed hřiště a nabíhajícího Sabitzera, jemuž míč sklepává. Před kapitánem Lipska se díky tomu otevírá prostor pro přihrávku na nabíhajícího Nkunkua, ale on volí střelu, která míří mimo branku.

2) První dotyk, práce s prostorem

V prvním oddíle jsme viděli, jak vypracovává šance pro ostatní a v této se zaměříme na to, jak využívá výbornou techniku k tomu, aby si vypracoval velké příležitosti. Pomáhá mu k tomu i velice dobrá práce s prostorem, díky které ví, kam si má míč postrčit.


Dostává přihrávku a je zády k bráně - přesto si je vědom toho, že je mezi obránci velká mezera a taktéž za nimi.


Prvním dotykem si míč dává do běhu a obchází obránce.


Stejný princip, ale blíže brance. Stojí zády k bráně, kterou stráží Tomáš Koubek, ale přesto ví, jak vypadá prostor kolem něj.


Výborně si obhazuje obránce a dostává se do skvělé příležitosti. Obránce mu však v poslední chvíli míč odebere.



Na závěr tohoto oddílu se podíváme na jeho první gól v dresu Lipska. Werner mu přihrává do vápna, kde si Schick výborně odskočil od obránců a vidí mezi nimi velkou mezeru. Efektně si míč do tohoto prostoru posouvá a mate obránce, kteří tento pohyb neočekávali. Ocitne se tváří v tvář brankáři a chladnokrevně umístí míč k tyči.

3) Náběhy za obranu

Díky své rychlosti je velice nebezpečný při hře do otevřené obrany, z čehož těžil v Sampdorii a nyní díky této vlastnosti skvěle pasuje i do herního stylu Lipska.


V zápase s Augsburgem byl velice aktivní a dostával se do šancí. Nkunku ho našel skvělým pasem za obranu, kam si Schick dobře naběhl.


Schick obejde Koubka, ale nezakončí úplně přesvědčivě a dobíhající obránce míč mířící do brány vykopne.


Další výborně načasovaný náběh a tentokráte přihrávka z vlastní poloviny.


Schick se opět dostane do zakončení, ale jeho spoluhráč z národního týmu střelu pohotově vyrazí.


Svoji vysokou rychlost dobře ukázal v této situaci z Ligy mistrů, kdy na obrázku výše je bok po boku bránícího hráče a nabíhá si na potenciální přihrávku od Wernera, který vede na levém křídle míč. 


Po dvou sekundách se dostane do vápna a co hlavně - soupeře nechá za sebou. Wernerův centr je však zblokován a Schick nedostane příležitost branku z dobré pozice ohrozit.


Díky náběhům nemusí vytvářet šance pouze sobě, ale i svým spoluhráčům, jak můžeme vidět zde. Forsberg si navádí míč doprostřed a Schick má na sobě bránícího hráče. Nabíhá si do dobré pozice, kam by mu mohl švédský reprezentant přihrát a vyslat ho na branku. 


Forsberg se však rozhodne pokračovat s míčem sám a vydává se do mezery, kterou umožnil Schickův náběh, jímž odtáhl stopera hostů a navíc mu nedovolil proti Forsbergovi vystoupit. Forsberg však akci pokazí a k zakončení se nedostane.

4) Napadání

V posledním oddílu se podíváme na jeho napadání. Jak sám v několika rozhovorech přiznal, při svém působení v akademii Sparty s tím měl velké problémy a trenérům se nelíbilo, jak napadá a pracuje pro tým. Samotné napadání neznamená jenom bezhlavé a neúnavné běhání, ale také chytrost, což si nyní ukážeme.



Lipsko je velice kompaktní a snaží se udržovat malé mezery mezi řadami a zároveň brání i útočí celý tým. Často se stává, že si v případě potřeby Schick z hrotu seběhne hlouběji a obsadí hráče ve středu pole, aby nemohl být příjemce přihrávky, jak můžete vidět na dvou ukázkách výše.


Případně brání možné přihrávce svým pohybem a vystavením protihráče do zákrytu. 


Při napadání také uplatňuje dobrý přehled, kdy si všímá nabíhajících protihráčů, jako můžete vidět zde. Hráč Paderbornu si nabíhá mezi dva hroty Lipska a brankář by mu mohl přihrát a on následně míč rychle předat spoluhráči a zahájit rychlý útok. Schick v tomto momentě otáčí hlavu, registruje jej a reaguje.


Udělá pohyb doleva, čímž zmenší mezeru, přiblíží se k němu a dá tím brankáři najevo, že tato varianta je velice riskantní. Brankář tak tuto variantu nerealizuje.


Taktéž nemá problém vypomoci záloze a ve sprintu se stáhnout do středu hřiště, pokud je to potřeba. Přihrávka míří na hráče Tottenhamu ve středovém kruhu, který by ho mohl následně rychle předat svému spoluhráči. Schick na něj vyvíjí tlak, aby neměl čas na jeho příjmutí.


Schick ho dostihl, zabránil mu v přihrávce dopředu a zároveň díky tomu stihli hráči Lipska reagovat a k soupeři se přiblížit. 


Velice podobná situace i ze zápasu proti Brémám, které se v tomto momentě usadily na polovině Lipska a mohli by míč rychle přesunout pomocí dvou krátkých přihrávek na druhou stranu hřiště. Schick se rychle vrací a snaží se zabránit tomuto procesu zabránit.


Hráč Brém přihrávku neriskuje a místo toho znovu přihrává dozadu. Schick využívá toho, že si této změny všiml a znovu startuje proti přihrávce. Zároveň ho doplňuje i Werner.


Na konec ještě další ukázka jeho dobrého přehledu, když si je v této situaci vědom nebezpečí průnikové přihrávky na protihráče, od kterého jsou jeho spoluhráči daleko a mohl by tak způsobit obraně Lipska velké problémy. Proto se snaží svým pohybem dostat do dráhy potenciální přihrávky a zabránit jí, což se mu daří.

Závěr:

Působení v AS Řím se Schickovi nevydařilo, ale Lipsko se ukázalo býti dobrou volbou a bylo by velkým překvapením, kdyby nevyužilo opci na přestup, která by se měla pohybovat okolo 28 milionů euro. Pod vedením Juliana Nagelsmanna se zlepšil v mnoha ohledech - pracovitost, týmovost, napadání, taktická vyzrálost, díky čemuž získal jeho důvěru a velice mu to pomohlo k prosazení se do základní sestavy, protože co se týče fotbalové stránky, je na velmi vysoké úrovni. První dotyk i schopnost zapojit se do kombinace má na špičkové úrovni, což je pro top týmy velmi důležitý faktor. Stále je však co zlepšovat, ale pokud se ho bude držet zdraví, může jako hráč ještě vyrůst a začít poutat zájem velkoklubů. V reprezentaci má na hrotu de facto neotřesitelnou pozici a patří mezi nejvýraznější české hráče posledních let.

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky