Přeskočit na hlavní obsah

Zajímavé

Šílený génius

„Momenty v životě, které mě posunuly dále, měly co dočinění se selháním. Úspěch nás klame, uvolňuje. Selhání je opak. To nás formuje. To nás přivádí blíže k našim přesvědčením.“ Marcelo Bielsa Začátky http://www.ar13.cl/magazine/revisa-las-fotos-de-marcelo-bielsa-cuando-joven Marcelo Bielsa se narodil 21. 7. 1955 v argentinském městě Rosario. Jeho otec byl právník, matka učitelka, po které zdědil svoji neuvěřitelnou pracovitost. Marcelův bratr je argentinský politik, jeden čas byl dokonce ministrem zahraničních věcí, sestra je architektka. Jeho dědeček sepsal část argentinské legislativy a vlastnil prý přes 30 000 knih a traduje se,  že když byl Marcelo malý, četl jednu knihu denně. Otec byl fanouškem Rosario Central, Marcelo se stal fanouškem největšího rivala – Newell´s Old Boys.  Když bylo Marcelovi 15, rozhodl se opustit domov a nastěhovat se do klubové ubytovny Newell´s. O dva dny později byl odsud vyhozen – odmítl nechat svůj motocykl před ubytovnou.

Guardiola a meziprostor | Analýza Manchesteru City


dhakatribune.com
Half-space, Halbraum, meziprostor. Termín, který se skloňuje čím dál častěji. Co vlastně znamená? Abychom se k němu dostali, musíme si nejdříve krátce představit pojem Juego de posicion. Jedná se o koncept, kdy je hřiště rozděleno do určitých zón (viz obrázek níže) a hráči mají za úkol se v nich pohybovat podle konkrétních pravidel: v horizontální zóně by neměli být více než tři hráči a v jakékoliv vertikální by se měli pohybovat maximálně hráči dva. 
Tréninkové hřiště Bayernu Mnichov, když v něm působil Pep Guardiola

Týmy vyznávající tuto ideu mají většinou vysoké procento držení míče. To ale neznamená, že hrají nudnou házenou, jak byla často nazývána španělská tiki taka. Naopak. Hlavním cílem je překonat soupeře za pomocí přihrávek, pohybu a vytváření kvalitativní a numerické převahy. Týmy drží míč proto, že se neustálým pohybem míče a hráčů snaží otevřít a překonat bránícího soupeře. Držení míče je tedy nástroj, nikoliv cíl. 

Nyní již k samotnému pojmu meziprostor. Jedná se o část hřiště nacházející se mezi křídelním a centrálním prostorem. Hráč, který se pohybuje v tomto prostoru, má stejně možností přihrávky jako hráč pohybující se uprostřed, jenže narozdíl od něj může snáze přihrát do křídla a způsobit více problémů svým pohybem a diagonálními přihrávkami. Stejně tak může z meziprostoru přihrát kolmo mezi stopera a krajního obránce nabíhajícímu křídelníkovi, což z centrálního koridoru nelze.

Další výhodou je, že meziprostor bývá většinou okupován méně hráči než střed hřiště a je proto snazší se v něm pohybovat. Z meziprostoru je možné přihrát jak do křídla, tak do středu hřiště, což je výhoda oproti křídelním prostorům, odkud je přihrávka možná pouze jedním směrem. Využívání meziprostoru zároveň představuje obrovský problém pro bránící hráče, kteří se musí domluvit a rozhodnout, kdo hráče v tomto prostoru obsadí.


V každém klubu, ve kterém Guardiola působil, využíval meziprostor trochu jinak. V Barceloně se v něm nějčastěji pohybovali Andrés Iniesta se Xavim. Křídla zůstávala u lajny a snažila se odtáhnout krajní obránce soupeře, čímž by vznikla mezera mezi nimi a stopery, do které by si naběhli dva výše zmiňovaní fotbalisti a odsud mohli vysílat nebezpečné přihrávky za obranu, na které si nabíhal nejčastěji Lionel Messi.

Když dorazil Pep do Bavorska, přizpůsobil svůj styl hry skvělým křídlům v osobách Arjena Robbena a Francka Ribéryho, kteří si míč naváděli doprostřed, odkud následně skórovali. Do meziprostoru se tak nejčastěji stahovaly právě tyto dvě legendy, které byly podporovány ofenzivními krajními obránci, kteří měli svým pohybem způsobit problémy krajním bekům soupeře, kteří museli buď následovat křídla Bayernu stahující se doprostřed, čímž by ale zůstali neobsazení krajní obránci, nebo jistit nabíhající obránce, ale nechat prostor Robbenovi s Ribérym. Španělský stratég také zkoušel variantu, při které hráli jeho krajní obránci v roli inverted wing-back, čímž umožnili středním záložníkům zaujmout vyšší pozici, křídla se mohla držet ještě více lajny, odkud si následně míč náváděla na svoji silnější nohu a pronikala k bráně.

V Manchesteru je hra ušita na míru nejkreativnějším hráčům v podání Davida Silvy s Kevinem de Bruynem, kteří operují ve středu hřiště a právě ti se pohybují v meziprostoru nejčastěji. Vzhledem k tomu, že šířku hřiště tvoří křídla, krajní beci se stahují doprostřed a poskytnou tak ofenzivním záložníkům možnost operovat výše a být pro soupeře nebezpečnějšími. V křídelních prostorech poté často dochází k přečíslení 3v2, protože záložníci soupeře se s nimi nestíhají vracet. Nyní již k názorným ukázkám.


Hřiště rozděleno do zón, o kterých jsem se zmiňoval v úvodu. Hráči je obsazují podle pokynů a Silva, který se pohybuje v meziprostoru a nachází se mezi pravým bekem a stoperem, je nebráněn Wijnaldumem a nabíhá si na přihrávku do nebezpečného prostoru.


Podobný případ, tentokráte vpravo. Hráči se opět nachází v zónách podle šablony. De Bruyne unikl Jordanu Hendersonovi a Bernardo Silva si může vybrat, jestli mu přihraje vnitřkem, mezi Virgilem van Dijkem a Andy Robertsonem, nebo vnějškem podél skotského obránce. Gabriel Jesus se nachází v centrálním koridoru, mezi stopery a nabíhá si na penaltu, Raheem Sterling útočí na zadní tyč.


Portugalský záložník volí příhrávku vnějškem, de Bruyne se ještě před převzetím otáčí a mapuje situaci. To mu pomůže následně míč převzít a přihrát do výhodné pozice.


Ofenzivní záložníci City nemají striktně nařízeno držet pozici a za určitých okolností můžou pomoci přečíslit soupeře v konkrétních zónách. Guardiola tvrdí, že hráče naučí, jak se dostat do útočné třetiny, kde jim ale následně ponechává volnost, aby si se soupeřem poradili díky svým schopnostem a kreativitě sami. To vidíme na této akci, kdy si David Silva, levý střední záložník, sbíhá na pravou stranu, pohybuje se v meziprostoru a nikdo ze soupeřů jeho náběh nepokryl. Henderson, který by tento prostor měl pokrýt, brání pravého středního záložníka de Bruyneho.


Bernardo Silva tentokrát volí přihrávku mezi stopera a krajního beka, čímž umožňuje Davidu Silvovi, aby se sám hrnul do zakončení. Jesus na sebe váže oba stopery, ale van Dijk musí vystoupit proti španělskému záložníkovi. Jesus si zároveň může naběhnout na přihrávku, kterou buď dostane, nebo s sebou alespoň odtáhne druhého stopera a umožní Silvovi navést si míč doprostřed a vystřelit.


Zde typická situace: hráči City kombinují v útočné třetině, pravé křídlo (RW) u lajny, střední záložník (RCM) vysunut a jeho pozici zaujímá krajní bek (RB). Spurs na to nedokázali reagovat, Harry Winks nenásledoval de Bruyneho, který se pohybuje v meziprostoru.


Silva přihrává belgickému reprezentantovi, který může přihrát do vápna, kam si nabíhá Sergio Agüero a na zadní tyč i Sterling. Akce končí brankou Argentince, kterou posílá City do vedení 2:1.


Samotné pokrytí nebezpečného prostoru taktéž nic neznamená. Dva záložníci si hlídají de Bruyneho a prostor mezi stoperem a levým obráncem.


Odchovanec Genku si však od nich odskočí, dostane přihrávku a nacentruje do vápna. Tam si míč najde Sterling a hlavičkou vsítí první branku zápasu. Zároveň vidíme, že hráči City jsou na zadní tyči nepokryti a v převaze.


Opět branková situace, opět počátek v meziprostoru. Sterling skvěle odtáhne krajního hráče Brightonu, čímž umožní Zinchenkovi poslat přihrávku na nabíhajícího Davida Silvu. Můžete si povšimnout, že se ve vyznačeném prostoru pohybuje šest hráčů soupeře na čtyři hráče City, kteří na ně přesto vyzrají.


Silva následně přihrává z tzv.  assist zone (viz obrázek v úvodu článku) de Bruynemu, který si skvěle naběhl na penaltu, soupeř ho nezachytil a on tak může po minutě hry vstřelit první branku utkání.


Podobná situace, jen s tím rozdílem, že tentokráte City Brighton přečíslili. Řešení ale podobné. Zinchenko adresuje přihrávku Silvovi, který je v meziprostoru. Navíc se i on nachází v situaci 2v1, kdy společně se Sterlingem obtěžuje krajního beka soupeře. 


Silva přihraje Sterlingovi, který mu míč vráti do vyložené šance, jenže španělský záložník branku trestuhodně míjí. 



O přečíslení se City snaží konstantně. Agüero si, podobně jako Firmino, odskakuje od stoperů. Následkem toho je buď vznik podobných šancí jako na obrázcích výše, nebo možnost přenesení na druhou stranu. Tam se většinou nachází nehlídaný krajní bek nebo křídlo, kteří mají dostatek prostoru a mohou podniknout souboj 1v1.

Na závěr přikládám heat mapy Kevina de Bruyneho a Davida Silvy, ze kterých je jasně patrné, že se v meziprostoru pohybují většinu času.


heat mapa Kevina de Bruyneho z letošní sezóny PL.
zdroj: sofascore

heat mapa Davida Silvy z letošní sezóny PL.
zdroj: sofascore

Pep Guardiola potvrzuje pověst jednoho z nejlepších trenérů 21. století, když Manchester City předvádí pod jeho vedením atraktivní fotbal, který vede v drtivé většině zápasů k zisku tří bodů. V posledních dvou sezónách ovládl anglickou Premier League a k maximální spokojenosti mu chybí jenom vítězství v Lize mistrů, které mu už několik let uniká. Využívání meziprostoru je pro hru Manchesteru City typické a pramení z něj velké množství vstřelených branek. Pro soupeře je velice obtížné tuto oblast bránit, v kombinaci s kvalitou hráčů City je to téměř nemožné. Pokud vás téma meziprostoru zajímá a chtěli byste se dozvědět více, doporučuji článek na webu spielverlagerung.com, který se mu věnuje do hloubky.

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky